Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

28 Aprilie 2020
Vizualizari: 709
Comentează add

Cetățile dacice, preluate de CJ Hunedoara

ilie-pintea

Stânca pe care se află cetatea Bănița (foto: I. Pintea)

Consiliul Judeţean  Hunedoara începe măsurătorile topografice la cetăţile dacice din munţii Orăştiei, aflate în Patrimoniul UNESCO,  operațiunile făcând parte din procedurile necesare în vederea preluării cetăților în administrarea autorităților județene.

Prima pe lista de lucrări este cetatea Costeşti-Cetăţuie, iar măsurătorile realizate de colectivul de topografi se desfăşoară sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara. La măsurători şi delimitări în teren vor lua parte şi reprezentanţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului şi Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, imediat ce se vor ridica restricţiile impuse în cadrul măsurilor privind prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus.


Cetăţile dacice Costeşti - Cetăţuie, Costeşti - Blidaru, Luncani - Piatra Roşie şi Băniţa, aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara, şi cetatea Căpâlna, situată în judeţul Alba, fac obiectul Legii nr. 23/2020, adoptată recent de Parlament, prin care se prevede clarificarea regimului lor juridic, preluarea în administrare de către forurile judeţene în vederea protejării şi valorificării celor cinci situri înscrise, alături de Sarmizegetusa Regia, în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Conform actului normativ, autorităţile judeţene au obligaţia să clarifice regimul juridic al cetăţilor prin inventarierea şi înscrierea acestora în patrimoniul public al judeţelor Hunedoara şi Alba.

Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere determinarea suprafeţelor aferente zonei 1 şi zonei 2, precum şi identificarea proprietăţilor, prin suprapunerea cu schiţele de carte funciară veche.


De asemenea, vor avea loc discuţii cu proprietarii sau urmaşii acestora în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea CJ Hunedoara. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere concretă cu proprietarii terenurilor, vor fi demarate procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

În paralel, în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai CJ Hunedoara vor elabora planul de protecţie şi gestiune a cetăţilor dacice. Documentul va stabili măsurile de protecţie şi modalitatea efectivă de punere în valoare a celor cinci cetăţi dacice incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Hunedoara.

(RS)


Etichete (RS)Cetățile daciceCJ Hunedoarapatrimoniul unescomuntii orastieiCosteşti - CetăţuieCosteşti - BlidaruLuncani - Piatra RoşieBăniţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live