Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

16 Martie 2010
Vizualizari: 2931
Comentează add

În cadrul acestui centru, anual, sute de militari se vor pregăti în culegerea de informaţii.

Centru de excelenţă NATO la Oradea

stelian-radu-cacuci-oradea

Preşedintele Traian Băsescu la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO HUMINT la Oradea. Foto: Agerpres.  

România deţine de astăzi unul din cele 18 centre de pregătire în informaţii pe care NATO le are în întreaga lume.

Numărul celor care se vor pregăti în Centrul de Excelenţă NATO HUMINT de la Oradea, de ordinul sutelor, va creşte de la an la an, în funcţie de solicitări.

Ţările membre NATO vor trimite ofiţeri la specializare în spionaj, chiar dacă termenul "spionaj" este evitat de oficialii Centrului, fiind preferat cel de strângere de informaţii din surse umane, HUMINT, un concept al NATO.

Este necesară informaţia pentru armatele din teatrele de război, spunea comandantul Centrului de la Oradea, colonelul Eduard Simion şi acest lucru, strângerea de informaţii, va fi făcută de studenţii ofiţeri pregătiţi în cadrul centrului de la Oradea.

Durata cursurilor de pregătire variază între cinci zile şi patru săptămâni, iar pregătirea ofiţerilor studenţi, spunea colonelul Eduard Simion, este asigurată de militari angajaţi, în principal români, dar şi din alte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

"Patru naţiuni, respectiv Grecia, Turcia, Ungaria şi Slovenia, au semnat deja Memorandumul de înţelegere, un agreement cu partea română, şi vor asigura personal propriu în cadrul Centrului până la jumătatea acestui an, deci vor veni cu familiile la post", a adăugat Eduard Simion.

Acesta a mai spus că în prezent se derulează un proces de negocieri cu SUA şi Slovacia, acestea urmând a semna documentele de alăturare în cadrul proiectului în cel mai scurt timp.

Autorităţile locale speră ca centrul să fie un impuls pentru dezvoltarea turismului în zonă, a comerţului, dar şi a imaginii oraşului.


Etichete NATOOradeaofiţermilitar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live