Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

8 Decembrie 2014
Vizualizari: 998
Comentează add

Comunicat Radio România: sopranele Teodora Gheorghiu şi Aurelia Florian şi mezzosoprana Roxana Constantinescu vot susține o gală extraordinară cu arii din opere celebre.

Cele trei dive la Sala Radio

radio-romania

Cele trei dive la Sala Radio. Foto: Radio Romania.

Dacă trio-ul de legendă devenit un reper de marcă al muzicii de operă - Pavarotti, Domingo şi Carreras – a dăruit publicului memorabile gale de operă, în fiecare an, în apropierea Crăciunului, aveţi parte la Sala Radio de un eveniment transformat şi el într-un brand al scenei culturale bucureştene: Cele trei dive, gală extraordinară cu arii din opere celebre.

Vineri, 12 decembrie 2014 (ora 19:00) - pentru al patrulea an consecutiv - veţi avea ocazia de a aplauda trei artiste lirice din România, care şi-au construit o spectaculoasă carieră în străinătate.

De această dată, cele trei artiste invitate la Bucureşti sunt: sopranele Teodora Gheorghiu şi Aurelia Florian şi mezzosoprana Roxana Constantinescu.

După ce au fost aplaudate pe importante scene lirice ale lumii, cele trei dive vor evolua în cadrul galei alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi.

Muzicianul este invitat permanent al Operei Naţionale Române Timişoara, iar cartea sa de vizită include o variată experienţă artistică la Teatrul St. Carlo din Napoli, Opera din Cairo (Egipt) sau Teatrul Carlo Felice din Genova, Orchestra Operei din Zagreb, Orchestra de Cameră din Bologna, Filarmonicile din Alessandria şi Piemonte, Orchestra Teatrului Reggio din Parma ş.a. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergisch Symphoniker Orchestra din Köln, unde a dirijat Aida, Otello şi Recviemul de G. Verdi. Tot în anul 2012, a colaborat cu opera din Rio de Janeiro unde a dirijat Aida de G. Verdi şi a fost dirijorul festivalului de la Solothurn din Elveţia, unde a revenit şi în anul 2013. Din septembrie 2014 a fost numit Director Artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo.

Programul unei astfel de gale nu putea fi decât unul special: partituri din cele mai cunoscute opere – La Bohème, Nunta lui Figaro, Manon Lescaut, La Traviata, Faust, Samson şi Dalila etc. – semnate de compozitori ca Puccini, Mozart, Verdi, Gounod, Saint-Saëns ş.a.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Răsplătită cu o bursă de studii oferită de însuşi José Carreras la începutul carierei, Teodora Gheorghiu şi-a alcătuit un parcurs artistic presărat cu succese pe unele din cele mai importante scene ale lumii. La Opera Naţională Bucureşti a debutat în rolul Reginei Nopţii (Flautul fermecat - W. A. Mozart), fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum: Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Teatrul din Lucerna, Grand-Théâtre din Geneva, Opera din Lausanne, Théâtre des Champs-Elysées din Paris ş.a.

În anul 2004, a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007-2010 a fost membră a acestei instituţii abordând rolurile: Adela (Liliacul – J. Strauss fiul), Regina Nopţii (Flautul fermecat – W. A. Mozart), Nanetta (Falstaff - G. Verdi), Adina (Elixirul dragostei – G. Donizetti), Elvira (Italianca în Alger – G. Rossini), Sophie (Werther - J. Massenet) şi Eudoxie (La Juive – Fr. Halévy).

Soprana Aurelia Florian - recent aplaudată în rolul principal în premiera cu La Traviata, producţie a Operei Naţionale Bucureşti - se află, de câţiva ani, într-o continuă ascensiune pe scene importante ale lumii. Chiar în 2014 a interpretat rolul Violettei, alături de Rolando Villazón şi Leo Nucci. Angajamentele semnate pentru următorii ani o poartă pe Aurelia Florian pe mari scene internaţionale, din Germania, Italia sau Israel. Următoarea producţie la care a fost invitată este La Rondine, la Tel Aviv, unde va interpreta rol principal, alături de Joseph Calleja, în regia lui Rolando Villazón.

Printre rolurile pe care le-a interpretat recent se numără Lida din La battaglia di Legnano de Giuseppe Verdi, în cadrul Festivalului Verdi de la Teatro Regio din Parma şi rolul titular al operei Luisa Miller de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Daniel Oren, la Opera din Tel Aviv. În repertoriul mozartian ea a fost aclamată la Palatul UNESCO din Paris, unde a apărut în spectacolul Flautul fermecat, onorând cea de a 60-a aniversare a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură.

În prezent Aurelia Florian studiază cu celebra soprană bulgară Raina Kabaivanska la Institutul Superior de Studii Muzicale O. Vecchi – A. Tonelli din Modena, iar stagiunea aceasta va mai cânta Magda din La Rondine de Giacomo Puccini la Opera din Berlin şi la Opera din Tel Aviv.

Roxana Constantinescu este câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale precum Mihail Jora, Ionel Perlea, Tito Schipa, Concours de Chant Verviers, ARD München sau Helga and Paul Hohen Competition la Köln. După studii la Bucureşti, Viena şi München, primul contract oferit mezzosopranei a fost la Opera de Stat din Viena, unde a interpretat roluri precum Rosina, Zerlina, Cherubino, Nicklausse, Siebel, Stephano, Lola etc. şi unde a rămas între 2007-2010.

Din sezonul 2010-2011, Roxana Constantinescu începe o impresionantă carieră internaţională cu debuturi la Opera din Los Angeles, New National Theatre Tokio, Deutsche Oper Berlin, Teatro dell’Opera di Roma, Los Angeles Philharmonic, The Dallas Opera, Theatre du Capitole în Toulouse şi a revenit ca invitată la Opera de Stat din Viena. Concertele au purtat-o pe importante scene precum Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein, Teatro Colon în Buenos Aires, Toronto Symphony Hall ş.a.

În actualul sezon tânăra mezzosoprană debutează la Opera Royal de Versailles în Siroe de Hasse, la Opera din Zürich sub bagheta lui Fabio Luisi şi Teatrul La Fenice din Veneţia cu Norma de Bellini şi la Teatrul Liric din Oviedo în Le Nozze di Figaro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.


Etichete comunicatRadio RomaniatriodiveSala RadioopereariiTeodora GheorghiuAurelia FlorianRoxana Constantinescu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live