Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

1 Octombrie 2019
Vizualizari: 1225
Comentează add

Cea mai mare paradă militară din istoria RP Chineze Cea mai mare paradă militară din istoria RP Chineze - Conține video

radu-dobritoiu

15 mii de militari şi sute de piese de echipament, inclusiv tancuri, lansatoare de rachete şi avioane de luptă, au participat la o amplă paradă militară în piaţa Tien An Men, locul în care Mao Tse Dung a anunţat public, în urmă cu exact 70 de ani, proclamarea Republicii Populare Chineze, dar şi unde a avut loc - şi a fost înnăbuşită sângeros - mişcarea pro-democraţie din 1989.

Parada de anul acesta a fost cea mai mare din istoria țării, la ea au participat 15.000 de militari în 59 de formații, 160 de aeronave și 580 piese de echipament. La paradă au participat şi 1000 de militari străini, inclusiv din Afganistan.

Prezent la ceremonii, preşedintele Xi Jinping, îmbrăcat într-un costum-uniformă similar cu cele purtate de Mao, a ţinut un discurs în care a spus că ţara va menţine calea dezvoltării paşnice, dar armata îi va apăra suveranitatea şi securitatea. Xi Jinping, considerat de unii analişti drept cel mai puternic lider chinez de după Mao, a adăugat că Beijingul trebuie să promoveze dezvoltarea paşnică a relaţiilor cu Taiwan, insulă în care s-au retras, la sfârşitul războiului civil din anii 40, forţele naţionaliste care s-au luptat cu cele comuniste.

Aniversarea a 70 de ani de comunism are loc şi in contextul în care în Hong Kong se desfăşoară de câteva luni manifestaţii pro-democraţie, iar astăzi în insulă se înregistrează o amplă mobilizare a forţelor de ordine, pentru a împiedica protestatarii să umbrească sărbătoarea naţională. Pe de altă parte, China a fost criticată în ultima perioadă pentru abuzuri comise de autorităţi împotriva minorităţii musulmane. Ţara este afectată şi de un război comercial cu Statele Unite.
 


Etichete Parada Nationala ChinaChina 70 aniDefilare China 2019

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live