Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Cea mai liberă campanie electorală" din R. Moldova

Interviu cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

"Cea mai liberă campanie electorală" din R. Moldova
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Foto: Parlamentul European.

Articol de Ruxandra Săraru, 26 Noiembrie 2010, 20:25

Realizator: Domnule preşedinte, daţi-mi voie să vă mulţumesc în numele ascultătorilor postului de radio România Actualităţi pentru această onoare pe care o faceţi de a fi invitatul "Jurnalului serii" de la RRA.

Mihai Ghimpu: Vă mulţumesc şi eu foarte mult.

Realizator: Domnule preşedinte, cum vi s-a părut această campanie electorală? Iată, ne apropiem de sfârşit, au fost zile grele, pe 28 vor fi alegerile. De la înălţimea fotoliului de preşedinte interimar, cum puteţi aprecia această campanie electorală?

Mihai Ghimpu:
Cred că este una din cele mai libere şi corecte campanii electorale. Puterea care aparţine Alianţei pentru Integrare Europeană a organizat aceste alegeri libere, corecte, fără folosirea resurselor administrative mediatice, nu a împiedicat cetăţenilor la întâlnirile cu toţi concurenţii electorali.

Eu consider că a fost un pas bun făcut de către Alianţă către integrarea europeană, întrucât noi ne dorim ca puterea să aparţină anume celora care decid în ziua votării şi am făcut tot posibilul ca aceasta să se producă. Urmează de acum să aşteptăm ziua de 28 noiembrie, în care să ne bucurăm de victoria partidelor democratice.

Realizator: Spuneţi-mi, suntem cu toţii într-o zonă geopolitică, hai să-i spunem tulburată, hai să-i spunem cu o istorie bogată, hai să-i spunem cu o istorie în care, poate, de echilibrul ei depinde echilibrul planetei. Ce părere aveţi?

Mihai Ghimpu: Sunt de acord cu dvs că, într-adevăr, pe de o parte suntem un stat foarte mic, cu un teritoriu foarte mic; pe de altă parte, interesul este foarte mare în această zonă şi după cum este deja cunoscut faptul, interesul celora care ne-au ocupat la 28 iunie 1940 continuă.

Chiar şi au declarat că au cedat prea mult până acuma şi nu vor ceda în continuare. Pe noi nu trebuie să ne intereseze relaţiile Federaţiei Ruse cu NATO şi cu alte state, noi ne gândim la prezentul şi la viitorul acestui stat, acestui popor. De aceea credem că noi trebuie să decidem soarta noastră.

Realizator: În cunoştinţă de cauză.

Mihai Ghimpu: În cunoştinţă de cauză. De aceea şi ne străduim, facem tot posibilul ca cetăţenii să fie informaţi, fiindcă neinformarea înseamnă permiterea manipulării, aşa cum a făcut guvernarea comunistă până acuma. În această campanie electorală, ca niciodată, şi în general după ce am venit noi la putere, cetăţenii au avut posibilitatea să se informeze, s-au deschis două televiziuni, presa este liberă, echidistantă, în afară de cele două pe care le au comuniştii; în rest, totul s-a făcut pentru ca cetăţeanul să fie informat şi să înţeleagă ce se întâmplă anume în această zonă, pe acest mic pământ, care sunt interesele şi ce trebuie să facem noi. Şi eu cred că va veni ziua în care va predomina interesul nostru şi nu interesul altcuiva pe acest mult pătimit pământ.

Realizator: Cine deţine informaţia, deţine puterea, aş putea eu rezuma în ceea ce aţi spus dvs. Puterea trebuie să depindă, să fie deţinută de cei mulţi. Spuneţi-mi, din înălţimea fotoliului pe care îl ocupaţi în momentul de faţă, de preşedinte interimar, cum vă imaginaţi că va fi?

Mihai Ghimpu: Eu pot să spun că va fi bine, având în vedere votul celor mulţi, cum ziceţi dvs, din 29 iulie, atunci când în urma votului de aur a permis să avem alegerile anticipate şi cetăţenii au pledat pentru partidele democratice, pentru democraţie, pentru integrare europeană. De aceea nu văd o altă cale decât ceea ce doresc cetăţenii.

Ei sunt cei care decid, democraţia înseamnă votul majorităţii şi sunt convins că şi la 29 noiembrie cetăţenii vor opta aşa cum au optat la 29 iulie 2009. Ba mai mult, vor vota pentru că e nevoie de depăşirea crizei constituţionale. În cazul în care alianţa partidelor concurente Alianţei nu vor avea 69 de mandate (?), iarăşi intrăm într-o criză constituţională, un an de instabilitate, iarăşi alegeri anticipate, de aceea sper că cetăţenii noştri vor pleda şi mai mult pentru acest viitor european al Republicii Moldova, pentru bune realţii cu România, cu Ucraina, relaţii şi cu Federaţia Rusă reciproc avantajoase, adică cu toată lumea care ne sprijină pe noi în realizarea acestui obiectiv de mult aşteptat de către cetăţeni: să trăim şi noi liberi, decent şi cu demnitate.

Realizator: Libertate, decenţă, demnitate. Spuneţi-mi, cât de mult trebuie să fim noi liberi, pentru a înţelege limitele şi limitaţiile libertăţii?

Mihai Ghimpu: Libertatea este legată de procentul deţinerii cetăţeanului care votează, a informaţiei ce ţine de istorie, de democraţie, de partide politice, de ce înseamnă integrare europeană şi cred că, în cazul dat, avem nevoie de ani ca o parte din cetăţenii care au fost manipulaţi de către comunişti şi mai rămân a fi manipulaţi să înţeleagă că un stat se poate dezvolta doar în baza unor valori, cum ar fi presă liberă, justiţie independentă, economie liberă, supremaţia legii şi nu în baza unor minciuni, manipulări sau a unei istorii care este departe de adevărul nostru.

Adevărul poate duce la această deplină libertate de care avem noi nevoie, fiindcă fără adevăr nu poţi să te simţi liber şi să ei o decizie corectă. Numai în baza acestor valori poţi să ei o decizie corectă. Şi eu cred că pas cu pas cetăţenii Republicii Moldova merg spre această libertate.

Realizator: O vorbă oltenească - eu sunt olteancă - o vorbă oltenească spune că "nu este important să ai dreptate, ci să ţi se dea". Şi altă vorbă, tot oltenească, este "cine se ia cu mine bine, dau cămaşa de pe mine, cine se ia cu mine rău, eu sunt şarpe de dudău". Şi altă vorbă oltenească spune "Mărie şi Mărioară ia un par de mă omoară, dar parul să fie de soc, să nu mă omori de tot".

Mihai Ghimpu: Frumos spus...

Realizator: E o vorbă românească, sunt...

Mihai Ghimpu: Olteni, moldoveni, bănăţeni, toţi suntem români.

Realizator: Suntem aceiaşi.

Mihai Ghimpu: Suntem aceiaşi, dar fiecare are...

Realizator: Specificitatea lui.

Mihai Ghimpu: Specificitatea sa, proverbele... Cum să vă zic, cred că aceste vorbe frumoase se referă şi la noi, fiindcă foarte mult se discută la noi, din păcate, după 20 de ani de independenţă, se discută cine suntem noi, în ce limbă vorbim, şi mulţi exploatează acest lucru pentru a obţine victorie, dat fiind faptul că în perioada sovietică am fost departe de adevăr, de istoria noastră, am învăţat istoria Uniunii Sovietice, nu istoria noastră şi acum ca niciodată este nevoie ca cetăţenii să cunoască cine suntem noi, fiindcă noi nu putem merge în Europa cu capul plecat şi în genunchi. Europa înseamnă o uniune de state, de popoare care s-au dezvoltat şi fiecare are...

Realizator: Identitatea...

Mihai Ghimpu: Identitatea, cultura, literatura sa, şi s-ar părea că noi am apărut mai ieri pe acest pământ. Nu este adevărat! Noi suntem un popor cu cultură, cu o identitate veche şi cetăţenii noştri trebuie să cunoască acest lucru. Iată de ce Partidul Liberal promovează tocmai această politică, argumentând că nu putem să avem o viaţă decentă fără a ne recunoaşte identitatea.

Adică, viaţa spirituală, într-un cuvânt, este legată nemijlocit de viaţa materială şi invers, că nu poţi să te consideri român bun şi flămând sau să fii unul sătul şi indiferent de mama ta, de ţara ta, de patria ta. De aceea, şi Partidul Liberal consideră că aceste lucruri sunt foarte importante, întrucât vrem să intrăm în Europa cu istoria noastră, cu istoria adevărată, cu istoria românilor...

Realizator: Cu prezentul.

Mihai Ghimpu: Cu prezentul...

Realizator: Şi cu un viitor luminos.

Mihai Ghimpu: Şi cu un viitor luminos, dar neuitând rădăcinile noastre, fiindcă cel care uită rădăcinile nu poate să aibă un viitor prin care să se bucure, decât doar de o felie de pâine. Felia de pâine nu este bogăţia cu care este de ajuns să trăiască un om. Este nevoie şi de Eminescu, de Creangă, de Ştefan cel Mare...

Realizator: Care este la locul lui.

Mihai Ghimpu:...de Caragiale. Da. Chiar ieri spuneam la o întâlnire că cine este mai moldovean ca Ştefan cel Mare? Cine este mai moldovean ca Ion Creangă? Cine este mai moldovean ca Mihai Eminescu? Dar cine este mai român decât ei? Şi cine a spus 'suntem români şi punctum'. Iată, cred că de aici trebuie să pornim ca să ajungem alături de ţara noastră România, în marea familie europeană unde împreună să ne bucurăm de istoria, de cultura...

Realizator: Şi de respectul celorlalţi...

Mihai Ghimpu: Şi de respectul celorlalţi, fiindcă dacă nu te respecţi şi nu-ţi respecţi istoria, nu ai de unde să ai respectul celorlalţi. Exemplu suntem noi care mai continuăm să credem că viitorul nostru depinde de răsărit, de... aşa cum a zis Dosoftei că "lucoarea a venit de la răsărit". Din păcate, de la răsărit a venit doar întuneric şi acest lucru trebuia să-l cunoască.

Realizator: Domnule preşedinte interimar, o singură întrebare aş vrea să vă pun: am avut şansa să mă întâlnesc, puţin mai înainte, cu strategul guvernului britanic, Geoff Magler, care a făcut strategia acestui guvern timp de 15 ani, l-a creat de Tony Blair, şi acum se ocupă de organizaţii internaţionale pentru valori şi tineret. Şi mi-a spus un lucru - ţineţi minte: toleranţă, înţelegere, iubire şi respect. Toate acestea le-am întâlnit la dvs., domnule preşedinte, şi vreau să vă mulţumesc în numele ascultătorilor postului Radio România Actualităţi pentru podul de flori şi sentimente pe care l-aţi întins întotdeauna către noi şi noi către dvs.

Mihai Ghimpu: Mulţumesc şi eu foarte mult ! Era bine dacă acest pod de flori nu dispărea niciodată, dar din păcate aşa ne-a fost soarta.

Realizator: Dar sentimentele rămân!

Mihai Ghimpu: Dar sentimentele rămân, niciodată nimeni nu poate să distrugă în sufletul nostru ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Noi, la vrerea Domnului am fost aşezaţi pe acest Pământ, Pământul vechii Dacii...

Realizator: Spaţiul carpato-danubiano-pontic!

Mihai Ghimpu: Da. Şi eu mă bucur că astăzi avem o susţinere foarte bună din partea României, din partea domnului preşedinte Traian Băsescu, şi cred eu că acest pod de flori nu va dispărea niciodată.

Realizator: Şi nici sentimentele.

Mihai Ghimpu: Şi nici sentimentele. Noi suntem două sate, dar acelaşi popor, aceeaşi naţiune, cu aceeaşi limbă, cu aceleaşi valori, cu aceeaşi identitate şi nimeni nu o să reuşească să distrugă aceasta.

Realizator: Domnule preşedinte, daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru onoarea cu care mi-aţi acordat acest interviu. Sunt onorată! Semnez: Ruxandra Săraru!

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii