Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

7 Iulie 2020
Vizualizari: 1325
Comentează add

Oferta universităților este diversificată și a fost prezentat la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ce universitate alegem pentru la toamnă? Ce universitate alegem pentru la toamnă? - Conține video

luminita-voinea

Studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină

Chiar dacă anul școlar s-a terminat, chiar dacă emoțiile examenelor de evaluare și bacalaureat au trecut, mai mult sau mai puțin mulțumiți de rezultatele unui an scolar cu adevărat nemaiîntâlnit, proaspeții absolvenți de liceu se pregătesc pentru noua provocare: admiterea la facultate!

Trei dintre cele mai importante centre universitare din țară: Academia de Studii Economice București, Universitatea Babeș Bolyai și  Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie G.E.Palade din Târgu  Mureș au specializări și programe diverse și chiar înființează noi facultăți adaptate noilor evoluții de pe piața muncii.

Criterii de admitere la facultate

La Academia de Studii Economice București, pentru toate cele trei programe de studii: licență, masterat, doctorat, admiterea se face exclusiv on-line.

Primele încep înscrierile la doctorat, între 7 – 9 iulie, cu depunerea documentelor on-line.

Urmează apoi programele de studii de licență, care au loc în perioada 13 – 17 iulie, tot cu depunerea dosarelor în sistem on-line.

Există și examene de test grilă, cu admis/respins pentru candidații care vor să susțină licența într-o limbă străină, care vor avea loc în perioada imediat următoare.

Pentru admiterea la una dintre specializările ASE, în anul universitar viitor, se face o medie între rezultatul de la Bacalaureat și media obținută în timpul anilor de liceu, spune rectorul Academiei de Studii Economice din București, prof.univ.dr. Nicolae Istudor.

“Vom intra în perioada de clasificare a candidaților și repartizarea pe facultăți. Facem o repartizare inițială pe bază de medie: se ia în considerare media de la Bacalaureat în proporție de 70%, respectiv media din timpul anilor de studiu, în proporție de 30%. În plus, avem și un eseu motivațional, eliminatoriu, care se dpune odată cu dosarul de concurs“.

Programele de masterat au ca date de înscriere 22 – 24 iulie, doar on-line, iar confirmarea locului se va face cu o declarație pe propria răspundere.

Pentru toate aceste examene, taxele se înscriere se pot achita on-line.

Universitatea Babes Bolyai din Cluj Naopoca a decis să mute admiterea în spațiul virtual.

Aceasta se va desfășura între  9 si 30 iulie, în cele 21 de facultăți, cu criterii specifice.

Probele speciale care se dădeau la unele specializări au fost eliminate.

“Am fost nevoiți să eliminăm probele la majoritatea specializărilor. Este vorba despre examenul de inteligență la Drept, exmanele scrise la Psihologie și Informatică. Ele se vor reînlocui cu notele de la bacalaureat, cu excepția specializării de Actorie și Regie, unde e nevoie să se prezinte un portofoliu,  după care candidații sunt chemați la un interviu cu comisia de admitere, pentru a li se testa aptitudinile”, a spus conferențiar univ.dr. Anna Soos, prorectorul Universității Babes Bolyai.

După înscriere, fiecare candidat va primi parolă de acces pe  platforma de preînscriere și înscriere și astfel va avea posibilitatea de a vedea situația admiterii.

Astfel, se face un clasament și dacă acel candidat a obținut locul preferat poate confirma locul, prin completarea on-line a contractului de școlarizare. Taxa de inscriere se poate  plăti on-line sau prin virament bancar.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie G.E.Palade din Târgu  Mureș organizează admitere on-line, iar înscrierea va fi făcută pe baza mediilor de la bacalaureat, în perioada 13 iulie – 22 iulie.

Pentru programele din zona medicală, însă, se va susține un examen după modelul anilor precedenți, cu păstrarea regulilor de distanțare socială.

Acest examen se va organiza pe data de 26 iulie, în toate Universitățile de Medicină din țară.

“În zona de medicină, noi, dar si celelalte șase UMF-uri din țară, luând în calcul miza foarte mare a admiterii și concurența mare la programele de medicină, nu ne putem permite o clasificare care să nu fie corectă, mai ales că mulți elevi se pregătesc cu câțiva ani înainte. Toate cele șase UMF-uri vor da pentru medicină, medicină dentară și farmacie, un examen identic cu cel care se dădea și în anii anteriori, cu respectarea regulilor de siguranță epidemiologiă”, a anunțat rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie G.E.Palade din Târgu  Mureș, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.

În ceea ce privește medicina militară, toate detaliile organizării examenului de admitere se găsesc atât pe site-ul Universității din Tg. Mureș, dar și pe site-ul Direcției Medicale Militare a MApN.

“Examenul este compus dintr-o probă eliminatorie care evaluează performanțele fizice ale candidaților, această probă este dată la nivelul fiecărui centru județean militar și se acordă un calificativ admis sau respins. Noi, în cadrul Universității Tg.Mureș,  am făcut o serie de ședințe de pregătire fizică pentru candidați, iar examenul teoretic de admitere are loc împreună cu candidații care dau la medicină - secțiile civile, în 26 iulie”, a adăugat prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.

Înființarea de noi facultăți și specializări

Academia de Studii Economice înființează o nouă facultate – cea de Drept.

Va fi o facultate inedită, cu accent pe zona economică și antreprenorială,  astfel încât un absolvent al acestei facultăți să poată asigura consultanță juridică într-o firmă.

“Prin planul de învățământ am gândit acest program de studiu să se orienteze mai mult către domeniul economic. În primul an de studiu avem patru discipline din domeniul economic, în anul II avem discipline opționale care provin din domeniul economiei. Astfel, un absolvent de drept poate asigura consultanță juridică într-o firmă, în domeniul afacerilor, în zona antreprenorială, în economie. Este un program de studiu de patru ani de zile, avem numai 150 de locuri, din care 47 sunt la buget, ne așteptam la o concurență destul de mare, pentru că elevii vor avea voie să opteze si pentru specializările economice”, a spus  rectorul Academiei de Studii Economice din București, prof.univ.dr. Nicolae Istudor .

Universitatea din Târgu  Mureș a deschis o filială în Hamburg

Anul trecut, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie G.E.Palade din Târgu  Mureș a deschis o filială în Hamburg, unde predă studenților  din toată lumea după curricula română.

“Am făcut un demers care nu a fost simplu din punct de vedere administrativ, am construit un campus al Universității într-un oraș important din Germania, Hamburg,  unde am făcut contracte de colaborare cu șapte spitale și am autorizat un program de studii de medicină în limba engleză pentru 150 de studenți.  Am început anul trecut în luna septembrie, anul acesta începe anul II.Programul păstreaza curricula din România, profesorii sunt din România, iar studenții sunt internaționali”, a punctat prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.

Masterat didactic la Universitatea Babes Bolyai

La Cluj, cunoscuta universitate pregătește un masterat didactic cu dublă specializare.

“Aici e vorba și de pregătirea stiintifică și de dea didactică. Acordăm un interes deosebit pentru pregătirea viitorilor profesori din preuniversitar dar și din mediul universitar. În acest an, sperăm să putem porni un masterat didactic pentru obținerea dublei specializări mult dorite, pentru a avea norma întreagă pentru un absolvent care se duce în preuniversitar”, afimă prorectorul Universității Babeș Bolyai, Anna Soos.

Măsuri privind combaterea crizei

Anul universitar 2020 – 2021 stă tot sub semnul pandemiei de coronavirus, care va modifica programul cursurilor.

Cel mai probabil, cursurile se vor organiza și în cadrul facultății, dar și on-line, cu respectarea normelor epidemiologice.
Academia de Studii Economice lucrează, din aprilie, la un material suport pentru Guvern, o parte dintre măsurile propuse fiind deja preluate de executiv în programul de investiții și de reformă.

“Ce ar trebui să nu facă Guvenul și mă bucur că nu a făcut: nu a tăiat salarii, nu a crescut taxele și impozitele și trebuie să fim atenți la cheltuielile bugetare. De asemenea, trebuie  să asigurăm surse de finanțare pentru investiții , în principal  infrstructură. Apoi, să identificam domeniile prioritare – medicină, turism - și să producem în interiorul țării tot ce producem noi. Am văzut, în condiții de criză, e foarte greu să aducem mărfuri din afară. Avem o capacitate de producție pe mai multe sectoare, fără să fim nevoiți să mai aducem importuri din afară. Echilibrăm și balanța de comerț exterior și, în acest fel, ajungem la un nivel de ocupare a forței de muncă, astfel încât sa nu crească șomajul”, a punctat rectorul Academiei de Studii Economice din București, prof.univ.dr. Nicolae Istudor .

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 6/7 iulie 2020 poate fi urmăriră în linkul de mai jos:

www.facebook.com/romaniaactualitati/


Etichete universitățiadmiterestudenți,anul universitareducațiepiața munciispecializărifacultățimedicinădrept

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live