Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

8 Februarie 2012
Vizualizari: 1528
Comentează add

România trebuie să pregătească intrarea în vigoare a viitorului Cod penal şi de procedură penală şi să asigure transparenţa şi integritatea la vârful justiţiei, potrivit raportului Comisiei Europene.

CE recomandă României "noi eforturi în evoluţia justiţiei"

carmen-valica

Comisia Europeană. Foto: Parlamentul European.

Comisia Europeană, a prezentat, miercuri, raportul interimar pe această temă, în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare instituit pentru România şi Bulgaria la aderare. 

Comisia recomandă României noi eforturi pentru a demonstra în următoarele luni că a obţinut rezultate convingătoare cu privire la evoluţia justiţiei. 
 
Printre plusuri, faţă de raportul anterior, din iulie, se afla adoptarea noului cod civil, accelerarea proceselor de mare corupţie la înalta curte sau adoptarea legii cu privire la responsabilitatea disciplinară a magistraţilor. 

Purtatorul de cuvânt al Comisiei, Mark Grey, a punctat şi minusurile în privinţa României.
 
Raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare.
"E nevoie de recrutări specifice şi echilibrarea resurselor dintre diferitele instanţe pentru a pregăti intrarea în vigoare a viitorului cod penal şi de procedură penală. E nevoie şi de noi reguli pentru numirile în funcţii pentru a asigura transparenţa şi integritatea la vârful justiţiei.", a declarat Mark Grey.
 
În privinţa Bulgariei, raportul remarca începerea funcţionării unor instituţii, dar e nevoie de noi decizii legislative, îmbunătăţirea funcţionării poliţiei şi justiţiei.
 
Bulgaria are 6 obiective de referinţă de îndeplinit, faţă de 4 câte are România, iar una din problemele specifice pentru autorităţile de la Sofia o reprezintă combaterea criminalităţii organizate.
 
Comisia a insistat din nou la prezentarea raportului că acesta nu trebuie asociat aderării la spaţiul Schenghen, că cele două ţări au îndeplinit condiţiile tehnice.
 
Pregătire "mai bună pentru magistraţi"
 
Comisia Europeană mai atrage atenţia că este important ca magistraţii să fie mai bine instruiţi în domeniul financiar-contabil pentru a instrumenta cazurile de fraude în achiziţii publice şi gestionarea fondurile europene.
 
"În ceea ce priveşte faptele care aduc atingere intereselor financiare al uniunii Europene, s-au pronunţat 5 condamnări definitive şi 4 nedefinitive din iulie anul trecut. Având în vedere importanţa achiziţiilor publice pentru economia României, trebuie depuse eforturi speciale pentru a se garanta faptul că acţiunile în justiţiei sunt instrumentate în mod eficient şi rapid.
 
"Îmbunătăţirea cunoştinţelor financiare şi contabile ale magistraţilor şi asigurarea unei disponibilităţi sporite a unor experţi externi calificaţi sunt în continuare măsuri necesare pentru asigurarea eficacităţii procedurilor judiciare.”
 
Olanda "aşteaptă raportul din iulie"
 
Într-o primă reacţie la raport, autorităţile olandeze arată că e vizibil progresul în ambele ţări, mai ales România, dar vor aştepta şi următorul raport, cel din iulie.
 
România şi Bulgaria trebuie să indice progresul durabil şi ireversibil de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate, potrivit ministrului olandez pentru Afaceri Europene al Regatului Ţărilor de Jos, Ben Knapen.
 
"Progresul este vizibil în ambele ţări, în special în România. Acesta este un pas înainte, dar mai sunt multe de făcut. Ţările de Jos urmăresc două rapoarte pozitive consecutive, care să indice progresul durabil şi ireversibil de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate.
 
"Vom vedea în iulie, după raportul complet al Comisiei Europene, dacă acest lucru va fi posibil.", a declarat ministrul olandez.
 
Olanda a blocat aderarea spunând că aşteaptă rezultatele din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare.

Etichete raport CEjustiţieRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live