Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMÂNII DE PRETUTINDENI Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

11 Februarie 2013
Vizualizari: 1390
Comentează add

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată.

CE "nu are date care să incrimineze un stat membru sau altul"

sorin-solomon

Foto: Arhivă Reuters.

Scandalul cărnii de cal nu reprezintă o problemă de siguranţă alimentară, ci una de risc de fraudă, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

"Nefiind portofoliul meu nu vă pot da detalii. Eu sunt plecat din Bruxelles de câteva zile. Din elementele pe care le avem, în primul rând nu e o problemă de siguranţă a alimentelor sau o problemă sanitară. E o problemă de risc de fraudă, deci de utilizare frauduloasă a cărnii de cal, vândută drept carne de vită", a spus Dacian Cioloş.
   
Comisarul european pentru agricultură a mais spus că Comisia Europeană este în contact permanent cu statele membre implicate în acest subiect cât mai rapid şi are tot interesul să rezolve această problemă.

"Sunt lucruri cu care nu ne putem juca nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere social. Acestea sunt lucrurile pe care vi le pot spune în momentul de faţă', a adăugat comisarul european.

"Nu putem fi suspecţi de serviciu"

Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu", a afirmat premierul Victor Ponta.
   
El a precizat că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti, fără a avea sesizări oficiale, rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.
   
"În perioada imediat următoare, au de la mine şi ministrul agriculturii, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, sarcina foarte clară de a dovedi faţă de autorităţile europene şi mass-media toată transparenţa necesară, fiind o preocupare legitimă de a se afla adevărul, şi de a solicita în numele României ca firmele - fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte - care sunt vinovate să răspundă în mod direct.

"Nu cred că România, fiind transparentă şi respectând toate standardele, poate şi trebuie să accepte statutul de suspect de serviciu. E foarte clar că firma franceză nu a avut niciun contact direct cu societăţi din România şi că trebuie stabilit, pentru credibilitatea la nivel european, unde s-a produs frauda şi cine este vinovat pentru această fraudă", a spus Victor Ponta.

Din România "nu a fost exportată carne de cal etichetată ca fiind de vită"

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză, dar suspiciunile nu s-au confirmat.
   
"În ultimele 48 de ore autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României", a afirmat ministrul.

Daniel Constantin a spus că autorităţile franceze "s-au referit" la două abatoare din România.

Unul dintre ele se află în Braşov şi altul în Botoşani.
   
"Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României", a adăugat ministrul agriculturii.
   
Daniel Constantin a spus că nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România.

Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.
   
Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român.

De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea "carne de vită".

Cronologia scandalului cărnii de cal
 


Etichete Controversa europeană a cărnii de calscandalcarne de calfraudăDacian CioloşVictor PontaDaniel Constantinministrul agriculturiiFranţaAnglialasagna

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live