Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

23 Februarie 2016
Vizualizari: 1073
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte un an electoral lipsit de populism, o justiţie independentă şi o participare activă a României în NATO şi la rezolvarea problemelor UE.

Ce aşteptări are preşedintele Klaus Iohannis de la 2016

amalia-bojescu

Preşedintele Klaus Iohannis, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Foto: presidency.ro.

Unul dintre obiectivele României la summitul NATO de la Varşovia este confirmarea interesului puternic al Alianţei pentru zona Mării Negre - a spus preşedintele Klaus Iohannis, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În plan intern, şeful statului a avertizat că se înregistrează o întârziere în ceea ce priveşte răspunsurile la problemele majore de pe agenda cetăţenilor.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte un an electoral lipsit de populism, în care politicienii să nu fie preocupaţi de propria agendă, ci de interesele cetăţenilor.

În faţa senatorilor şi deputaţilor, şeful statului a atras atenţia că 2016 nu trebuie să aducă măsuri nesustenabile şi a menţionat că, deşi se încheie un ciclu electoral, marile teme ale societăţii rămân aceleaşi: sănătatea şi educaţia.

În opinia lui Klaus Iohannis, instabilitatea legislativă afectează funcţionarea economiei, a societăţii şi ajunge să fie o vulnerabilitate a sistemului democratic.

"Puterile statului nu sunt în competiţie una cu alta, iar o funcţionare eficientă a statului în serviciul cetăţenilor presupune funcţionarea fiecăreia dintre ele şi încrederea cetăţenilor în toate. O guvernare nu poate fi cu adevărat performantă fără un parlament puternic, iar justiţia nu poate fi cu adevărat eficientă fără o putere legslativă pe măsură. A gândi puterile separat şi a le evalua izolat este o greşeală", a spus Klaus Iohannis.

Independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept sunt alte teme care au fost abordate de şeful statului.

În acest context, Klaus Iohannis a criticat Parlamentul despre care a spus că, în unele speţe, imunitatea ară este folosită pentru blocarea cererilor justiţiei.

"Sunt neplăcut surprins de faptul că, în anumite speţe, încă nu s-a înţeles că imunitatea parlamentară nu are voie să fie folosită pentru blocarea cererilor justiţiei. Aşa se face că, în materie de răspuns la solicitările justiţiei, după câţiva paşi înainte urmează unul înapoi, care pune din nou în discuţie credibilitatea Parlamentului şi voinţa unor raporturi corecte cu justiţia", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre politica externă şi de securitate a României în perioada următoare.

El a arătat că România trebuie să participe activ nu doar la identificarea soluţiilor la crizele cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, ci şi la reîntărirea angajamentului şi încrederii în proiectul european.

Criza migraţiei, creşterea ameninţării teroriste, riscurile de securitate dinspre est şi însăşi punerea sub semnul întrebării a proiectului european fac din anul 2016 unul crucial pentru stabilitatea din regiune şi pentru viitorul Europei.

Şeful statului spunea că România este şi va rămâne o ancoră de democraţie şi stabilitate de importanţă strategică la frontiera estică a NATO şi a Uniunii Europene. 


Etichete preşedintele Klaus Iohannisdiscurs în plenul reunit al Parlamentuluian electoralpoliticăNATOconsolidarea statului de dreptUniunea Europeanăcriza migraţiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live