Angajaţii din sistemul bugetar protestează după reducerea sporului de condiţii vătămătoare
În unele județe, salariaţii de la Ministerul Finanţelor, ANAF, Casele de Pensii și Sistemul de Gospodărire a Apelor au declanşat proteste spontane.

Articol de Gabriel Sava, 01 Iulie 2025, 13:40
Angajaţii din sistemul bugetar protestează marți pentru a doua zi, după ce guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care sunt tăiate sporurile pentru condiţii vătămătoare. Pe lângă salariaţii de la Ministerul Finanţelor şi ANAF, au declanşat proteste spontane şi alte categorii de bugetari de la Casele de Pensii, dar şi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Vrancea, Bacău şi Gorj, entităţi din componenţa Administraţiei Naţionale Apele Române. Cum decurge protestul bugetarilor din judeţul Vrancea, ne spune corespondentul nostru Gabriel Sava.
Reporter: Este a doua zi în care angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea și-au exprimat nemulțumirile legate de măsurile de austeritate anunțate de Executiv.
Laura Hărăbor, consilier juridic, vicepreședinte sindicat: În primul rând, nemulțumirile angajaților AJFP Vrancea țin de condițiile de muncă și de ceea ce se anunță de către guvern că urmează să se aplice în sistemul bugetar. Nemulțumește în mod profund modul în care activitatea noastră este privită și de către guvern și de către mediul privat și de către contribuabili. Efortul nostru de a colecta bani la bugetul de stat nu este apreciat, este chiar criticat și dus în derizoriu. Se fac ore suplimentare pentru a încasa la bugetul de stat, ore suplimentare care nu sunt compensate nici în zile libere, care nu sunt compensate nici bănesc, da? Și ei propun cinci zile de concediu fără plată pe lună? Păi în condițiile astea nimeni nu-și mai poate desfășura activitatea. Nu avem alt spor decât acest spor de condiții vătămătoare și care era acordat pe baza unei expertize.
Protestele de ieri și de azi nu au afectat activitatea instituției, iar angajații sunt deciși să continue până la rezolvarea măcar parțială a revendicărilor.
Ordonanţa aprobată ieri de guvern prevede plafonarea sporului pentru condiţii periculoase la 300 de lei şi a concediului suplimentar pentru astfel de condiţii la o perioadă între trei şi cinci zile lucrătoare.