Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Peste 2 milioane de familii vor primi, prin intermediul Poștei, vouchere pentru plata energiei electrice

"Apel matinal" - Invitat: Bogdan Ivan, ministrul Energiei.

Peste 2 milioane de familii vor primi, prin intermediul Poștei, vouchere pentru plata energiei electrice
Bogdan Ivan. Foto: Arhivă / gov.ro.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 01 Iulie 2025, 09:28

De astăzi, prețurile energiei electrice sunt din nou stabilite pe piața liberă, odată cu încheierea schemei de plafonare, după aproape 4 ani și jumătate în care a fost aplicată tuturor. Odată ce statul elimină plafonarea, facturile populației, conform prețurilor anunțate deja de furnizori, vor fi, în anumite situații, considerabil mai mari.
A apărut însă și un voucher ca formă de sprijin. Dar care sunt decizii cuvernului și cine va putea beneficia de acest suport, aflăm în continuare de la invitatul apelului matin al Ministrului Energiei, Bogdan Ivan. Bună dimineața!

Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor Radio România!
Înainte de toate, care au fost ultimele decizii?
Cea mai importante decizie este legată de faptul că avem pentru 2,1 milioane de gospodării acest mecanism prin care acei oameni care până acum aveau facturile până în 40-50 de lei în situația în care se elimină schema de compensare de la 1 iulie vor ajunge să aibă facturile aproximativ la același consum de 80-90-100 de lei. Iar pentru acei oameni care au până în 2.000 de lei venituri, dacă e o persoană singură într-o locuință și dacă sunt mai multe persoane până în 1.780 de lei, statul va acuna acest voucher care va fi distribuit de către Poșta Română și care va putea să fie folosit pentru coplata facturii la energie. De exemplu, va fi o factură de 90 de lei, cu 50 lei scanează acel card care va fi limit prin intermediul Poște Române după care diferența o se plătește din buzunar. E o schemă de sprijin care ajunge să coste statul român undeva la 950 de milioane de lei până în 31 martie 2026, dar care este bine venită din punctul meu de vedere în contextul în care astăzi avem foarte mulți consumatori vulnerabili pentru care 50 de lei pot să facă diferența.
Dar cum se pot înscrie pentru a primi voucher-ele?
E o metodă foarte simplă, sau ei își fac un cont online într-o aplicație și depun această cerere sau cineva din familie sau direct la primărie sau la oficiu poștal, funcționarul care răspunde de protecția socială, de exemplu, va putea să facă foarte simplu înscrierea persoanei vulnerabile în această schemă, într-o aplicație făcută de cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, aplicație care, la rândul ei, se interconechează cu datele de la Ministerul de Finanțe, de la Ministerul Muncii și calculează automat care persoană se cadrează în acest plafon.
Da, înseamnă, deducem noi, că iCloud-ul guvernamental funcționează din ce în ce mai bine. Dar, apropo de plafonare, ea a fost considerată utilă de unii, dar și criticată de alții. Care ar fi rezultatele după aproape patru ani și jumătate? Există o concluzie?
Concluzia e una, așa cum ați spus dumneavoastră, criticată pe de-o parte și susținută pe de altă parte. Costul plătit de către statul român și indirect de către toți românii, pentru că noi toți în România, a fost de peste 30 de miliarde de lei în tot acest timp. Timp în care schema de plafonare... şi compensarea a fost plătită şi pentru cineva care avea 1.500 de lei pensie, dar și cineva care avea 10.000 de lei salariul sau un milionar sau un mall sau orice altă companie. În momentul de față, din păcate, prețurile sunt mai mari la consumatorul final datorită faptului că se elimină această schemă de compensare din partea statului, dar problema de fond este legată de modul pompieristic în care acum patru ani și jumătate s-a făcut această liberalizare a prețului energiei. Eu am avut în foarte scurtul mandat de şapte zile de când sunt la Ministerul Energiei deja discuții și cu cei de la ANRE și cu Consiliul Concurenței, dar și cu producătorii, distribuitorii și furnizorii, pentru a găsi o formulă prin care, pe termen mediu, să scădem prețurile finale. Știu că este foarte complicat, dar presupune investiții foarte mari, pentru că e un mecanism foarte simplu. Atunci când ai o producție mai mare şi aceeași cerere, automat prețul scade. Şi ceea ce trebuie să facem noi este să încurajăm foarte mult producția, să aducem bani europeni, bani privați în creșterea capacităților de producție pe energie hidro, pe energie nucleară, pentru a echilibra sistemul energetic și a crea acel mix în care oamenii să poată să aibă acces la energie mai ieftină, şi oamenii și companiile în același timp.
Dar apropo de prețuri, valoarea facturilor consumatorilor casnici va crește în mod diferențiat. Unii furnizori oferă contracte cu un leu pe kilowat, alții cu 1,5 lei. De ce această diferență semnificativă? Sunt, până la urmă, prețuri realiste?
E o diferență între modul în care îşi constituie acest sistem fiecare dintre furnizori. În momentul de față, v-am spus, am cerut o analiză atât a Consiliului Concurenței, cât și ANRE-ului, pentru a spune şi oficial și mie, iar mai departe tuturor românilor, exact răspunsul la întrebarea pe care dumneavoastră mi-ați spus-o. Eu mâine o să am o discuție, din nou, cu șeful Consiliului Concurenței și al ANRE-ului prin care aștept să văd niște concluzii clare, scrise, asumate din partea acestor instituții care au ca rol să stabilească modul în care se creează prețurile și modul în care ajung la consumatorul final. Ceva foarte important pentru consumatorii casnici care acum ne ascultă, fiecare au contract cu un anumit furnizor. Ei au dreptul să vadă pe site-ul ANRE-ului care sunt tarifele. Au dreptul gratuit să se mute de la un furnizor la un alt furnizor, pe de o parte. Iar, pe de altă parte, ceea ce îi sfătuiesc este să intre să citească contorul la zi și să trimită fie telefonic, fie online, fie în aplicația pe care o folosesc cu furnizorul de energie electrică, să actualizeze nivelul la zi al contorului, pentru a se asigura că vor fi facturi corecte și că nu apar erori care să îi pună în dificultate și mai mare.
Acum de curiozitate, cu permisiunea dumneavoastră, vă veți schimba firma de distribuție? Nu știu, ați luat în calcul?
Soția mea se ocupă de elementul ăsta. Tocmai mi-a trimis tariful la care e distribuitorul la care primesc eu energie electrică, la un 1,5 lei şi urmează să mă uit pe acest lucru și să merg spre un distribuitor care furnizează energia mai ieftină.
Da, ne-am nimerit, tot 1,5 lei , dar acest preț pe kilowat/oră este de nivel european, după datele Eurostat. De ce în România rămâne atât de scumpă energia electrică și dacă s-ar putea schimba ceva în anii următori?
Pe de o parte a fost acea liberalizare oarecum pompieristică. Nu s-a investit în rețele și în producție în ultimii ani decât sporadic. Adică abia anul trecut au început niște investiții în materie de energie regenerabilă ieftină. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt așteptate să fie construite încă de acum 30 ani, dar nu s-a făcut un avans semnificativ. Avem foarte multe hidrocentrale în stadii de 80, 90, 95% construite, dar care sunt blocate din diferite motive de mediu, iar toate aceste lucruri, evident, ne costă. Atunci când vrem să producem energie cât mai ieftină. Aceste motive, combinate cu războiul din Ucraina din 2022, combinate cu oprirea importurilor de gaz din Rusia, care pentru piață era o sursă ieftină la acel moment dat de energie, ne-a făcut să fie și o penurie de resurse și automat să crească prețul. E un cumul de factori, iar ceea ce putem să facem e următorul lucru: unu - investiții foarte mari, să folosim banii europeni pentru a crește capacițățile de producție, să finalizăm toate aceste hidrocentrale și împreună cu colegii mei de la Ministerul Energiei am început o analiză foarte clară, am început să împart sarcini clare secretarilor de stat, managerilor, fiecare să răspundă de către un proiect punctual și să găsească soluții prin care să-l facem mult mai rapid, să-l punem în sistemul energetic național. Și azi pot să vă dau un exemplu, chiar acum mă duc la Năvodari, unde punem în funcțiune o centrală de 70 de megawati oră, care va funcționa și va asigura agentul termic pentru orașul Năvodari și pentru platforma petrolieră Midia Năvodari. Și e un mic exemplu, dar vrem să continuăm cu Işalniţa și cu multe alte investiții care să ne aducă un mix energetic mult mai ieftin pentru piața din România. Deci, reglementare foarte clară a piaței și transparentizarea pieței - unu și doi - creșterea capacității de producție. Astea două elemente sunt definitorii și aici, eu, unul, ca și ministrul al energiei, mă focusez pe cele două elemente.
Este vorba de centrala de cogenerare?
Exact, care este făcută împreună cu cei de la KazMunaiGaz din Kazahstan, din fondul comun româno-kazah pentru rezolvarea capacității de producție din România, 160 de milioane de euro. E un început și vreau să continuăm foarte mult cu aceste investiții, să le facem rapid, nu accept devansare de termene, nu accept scuze. Toți cei care au treabă cu acest subiect și sunt responsabili și sunt plătiți de statul român, sau de companiile la care statul este acționar, trebuie să-și facă treaba. Altfel au o problemă cu mine și vor trebui să lase pe altcineva acolo.
Dar vom produce energie electrică și pe bază de cărbune?
În momentul de față, avem o negociere foarte intensă cu cei de la Comisia Europeană. România și-a asumat, din nefericire, acum cinci-şase ani că va închide centrale pe cărbune. A fost singura țară din Uniunea Europeană care a făcut acest lucru. În paralel, trebuia să fie făcute centrale pe gaz, care să preia sarcina centralelor pe cărbune și care încă nu au fost făcute. Și acum avem negociere, e ceasul al treisprezecelea în care negociem cu cei de la Comisia Europeană, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Am avut trei discuții în ultimele patru zile, am pregătit deja un document de poziție din partea /.../ pentru a renegocia acest angajament, prin care cerem o prelungire pentru închiderea centralelor pe cărbune pentru trei ani, plus doi ani în perioadă de tranziție, adică cerem cinci ani în care putem să le folosim. Astăzi, pentru echilibrarea sistemului energetic național sunt ore în care energia din centralele pe cărbune pot să asigure până la 30% din necesarul național. Așa că sunt extrem de importante și pentru echilibrarea sistemului energetic, dar și pentru județele Gorj, pentru județul Hunedoara, unde e principala activitate economică.
Rămânem în context, pe final de interviu. Prețul gazelor va rămâne plafonat, deși ANRE a anunţat o creștere, infimă, totuși. Ce ar trebui să știe consumatorii? Ce va urma legat de gaze?
La prețul gazelor, el va rămâne plafonat și compensat până la 31 martie 2026, adică încă nouă luni de zile și acolo ne pregătim, împreună cu Romgazul, care este deținută majoritar de către statul român, să creștem capacitățile de producție pentru a echilibra piața, pentru că în cazul energiei eletrice, o majorare cu 30-40% în sumă netă înseamnă un 30-40-50 de lei în plus, în schimb, o majorare la prețul gazului în perioada iernii cu 30-40% înseamnă sume cu totul mai mari, adică vorbim de 150-200 de lei plus în mediu, ceea ce e mult mai presant asupra buzunarului fiecărui român. Așa că din punctul ăsta de vedere, încă nouă luni de zile putem spune că această iarnă o să o trecem cu bine, deja ne pregătim pentru stocurile de iarnă și pentru cele din iarna lui 2026 spre 2027. Se lucrează activ la platforma Neptun Deep și estimările sunt ca România, până în 2027, să-și dubleze capacitatea de extracție a gazelor naturale. Asta, automat, va aduce o echilibrare a piaței și indirect ,un cost mult mai mic pentru companii și pentru consumatorul persoană fizică.
Mulțumim pentru toate aceste precizări. Vom urmări și noi tot ceea ce se întâmplă. Invitatul "Apelului matinal" a fost ninistrul energiei, Bogdan Gruia Ivan.

Etichete : bogdan ivan
APEL MATINAL – În direct cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan
România 12 Februarie 2024, 20:54

APEL MATINAL – În direct cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan

RRA: Marți, 13 februarie, de la ora 8.30, la Apel Matinal vom vorbi cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

APEL MATINAL – În direct cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan
Angajaţii din sistemul bugetar protestează după reducerea sporului de condiţii vătămătoare
România 01 Iulie 2025, 13:40

Angajaţii din sistemul bugetar protestează după reducerea sporului de condiţii vătămătoare

În unele județe, salariaţii de la Ministerul Finanţelor, ANAF, Casele de Pensii și Sistemul de Gospodărire a Apelor au...

Angajaţii din sistemul bugetar protestează după reducerea sporului de condiţii vătămătoare
România 01 Iulie 2025, 13:22

Industria turismului critică o eventuală creștere a TVA

O eventuală majorare a TVA-ului în turism, de la 9 la 19%, va avea consecinţe importante asupra întregii...

Industria turismului critică o eventuală creștere a TVA
Furturile din autoturisme sunt în creștere la Râmnicu Vâlcea
România 01 Iulie 2025, 12:50

Furturile din autoturisme sunt în creștere la Râmnicu Vâlcea

Infractorii acționează pe străzile Râmnicului, apelând și la metoda conversației pentru a substrage diferite bunuri de la...

Furturile din autoturisme sunt în creștere la Râmnicu Vâlcea
Peste 200 de percheziţii au loc la sediile unor instituţii publice și locuințele unor persoane
România 01 Iulie 2025, 10:16

Peste 200 de percheziţii au loc la sediile unor instituţii publice și locuințele unor persoane

Acţiunea vizează o reţea care a obţinut documente de identitate false pentru persoane născute în Rusia, Ucraina şi Republica...

Peste 200 de percheziţii au loc la sediile unor instituţii publice și locuințele unor persoane
CCR discută sesizarea privind numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de judecător al acestei instanţe
România 01 Iulie 2025, 09:59

CCR discută sesizarea privind numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de judecător al acestei instanţe

În contestaţia sa, SOS România susţine că reprezentantul PSD nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi judecător constituţional.

CCR discută sesizarea privind numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de judecător al acestei instanţe
Din iulie, piaţa de electricitate este liberalizată
România 01 Iulie 2025, 07:40

Din iulie, piaţa de electricitate este liberalizată

De astăzi, nici tarifele RCA nu mai sunt plafonate.

Din iulie, piaţa de electricitate este liberalizată
CSAT a decis digitalizarea urgentă a serviciilor fiscale
România 01 Iulie 2025, 07:36

CSAT a decis digitalizarea urgentă a serviciilor fiscale

Un alt subiect discutat de CSAT a vizat evoluțiile războiului din Ucraina, iar România susține încetarea conflictului și va...

CSAT a decis digitalizarea urgentă a serviciilor fiscale