Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

19 Septembrie 2019
Vizualizari: 395
Comentează add

Vicepreşidentele american a reiterat sprijinul complet şi continuu al Statelor Unite pentru noul guvern de la Chişinău.

Casa Albă: Întrevedere a premierului moldovean cu vicepreşedintele SUA

corneliu-rusnac-radio-chisinau

 Maia Sandu.                  Foto: Arhivă/ Radio Chisinau

Statele Unite îşi doresc continuarea reformelor în justiţie şi întărirea luptei anti-corupţie în Republica Moldova.

Tema a fost abordată în cadrul unei întrevederi avute la Casa Albă de vicepreşedintele Mike Pence cu premierul Maia Sandu.

Vicepreşidentele american a reiterat sprijinul complet şi continuu al Statelor Unite pentru noul guvern de la Chişinău, exprimându-şi totodată speranţa că acesta va rămâne angajat în continuare reformelor.

Aceste eforturi includ numirea la timp a unui procuror general independent, legislaţia care să asigure instituţiile guvernamentale independente, măsuri puternice anticorupţie şi procese electorale libere şi corecte în timpul alegerilor locale din octombrie 2019.

Noua guvernare a votat recent modificări la legea procuraturii, care ţin în special de procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general.

Deşi Maia Sandu a declarat că modificările la legea procuraturii reprezintă un pas enorm, reforma justiţiei pare a fi încetinită de organizarea diferitelor comisii sau concursuri, iar în funcţii mai rămân persoane care au servit vechilor guvernări, inclusiv procurorul general interimar.

Mai mulţi experţi au criticat această întârziere şi faptul că guvernul nu şi-a asumat o răspundere politică pentru schimbări mai radicale, având în vedere că noua majoritate a votat o declaraţie privind statul capturat.

Tot în cadrul vizitei delegaţiei moldoveneşti la Washington, ministrul de interne Andrei Năstase a cerut sprijinul FBI în localizarea şi aducerea în faţa justiţiei a controversaţilor politicieni şi oameni de afaceri Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor.

Fostul preşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a dispărut din Republica Moldova după ce partidul său a renunţat la putere, iar în spaţiul public au apărut imagini care sugerau că acesta se afla la un moment dat în Statele Unite, în Miami.


Etichete intrevederemaia sandumike pence

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live