Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 6 -12 ianuarie 2018

Recomandări. Știri, interviuri, reportaje

CALENDAR CULTURAL 6 -12 ianuarie 2018

Articol de Sorina Man, 06 Ianuarie 2018, 07:45

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta , de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din 6 ianuarie 2018

*****

În fiecare an, de Bobotează, în comuna dâmbovițeană MORTENI, are loc un obicei unic în țară, cu profunde semnificații spirituale , denumit GEAVRELE. Originile sale se pierd în negura timpului dar etapele ritualului au fost păstrate cu sfințenie.

Reporter Anda Ștefan:

Tradiția spune că tinerii bărbați, necăsătoriți, din fiecare din cele patru sate ale comunei Morteni, trebuie să împodobească încă din ajun câte o prăjină, căreia i se spune "steag " pentru obiceiul din ziua de Bobotează. Sunt împodobite astfel patru steaguri cu batiste, denumite "geavrele", cusute de către fetele bune de măritat.

Steagul înalt de 10-14 m, împodobit chiar și cu câte 1500 de geavrele, va fi purtat de către flăcăi prin sat, pe la toate gospodăriile, pentru a le aduce noroc membrilor comunității.

"Comunitatea a imaginat ]n vechime un obicei închinat unui zeu masculin.

În cele patru sate ale comunei se ridică în centru cele patru prăjini, care au o poveste în spate.

Ele sunt făcute dintr-un lemn întreg, sunt ținute peste an la streașina bisericii, așadar într-un spațiu sacru, niciun cui nu le străpunge, există multe interdicții în momentul în care sunt asamblate." (Adriana Ion, doctor în istorie, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița)

Participanții la ritual respectă cu strictețe regulile moștenite din bătrâni, orice nesocotire a lor putând atrage necazuri asupra comunității.

"Niciodată nu se trece peste această prăjină, niciodată nu se bat cuie, întotdeauna în vârful prăjinii sunt două elemente importante, crucea sfântă și busuiocul - plantă cu puteri apotropaice. " ( Adriana Ion )

Când se întâlnesc în mijlocul localității, flăcăii din cele patru sate sprijină prăjinile de o clădire publică, în așteptarea preotului care, după ce sfințește apele, stropește cu agheasmă vârfurile celor patru steaguri. Imediat după botez, sunt aruncate și prinse din zbor pe brațe, după care sunt aruncate din nou. Acest moment este însoțit de strigătele flăcăilor.

După încheierea slujbei, urmează ridicarea și scuturarea steagurilor. Batistele colorate crează o imagine fascinantă. La sfârșitul zilei, stegarii se adună la casa gazdei, care a fost stabilită la începutul ritualului, unde petrec cu lăutari și bucate alese.

Pe 8 ianuarie, steagurile se desfac iar busuiocul din vârf este împărțit celor prezenți, urmînd să fie păstrat la icoane. În zilele următoare, geavrelele sunt înapoiate fetelor, în baza unui tabel întocmit la început.

AUDIO

*****

În perioada 7 ianuarie - 8 februarie, la Arad se va desfășura o nouă ediție a proiectului "Luna plină de teatru".

Spectacole a căror premieră a avut loc în 2017 dar și producții mai vechi, foarte îndrgite de public, comedii spumoase sau povești tulburătoare, toate își vor găsi loc în acest interval la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad.

Reporter Ioan Suciu

AUDIO

*****

Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe

Reporter Oana Negrea

Actorii Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe vor începe în curând repetițiile pentru spectacolul pentru copii "Frumoasa din pădurea adormită", în regia lui Fazakas Miki și Anton Lazlo ce va avea premiera în luna martie precum și pentru câteva alte spectacole, între care "Zbor deaupra unui cuib de cuci", în regia lui Eugen Gherman și "Azilul de noapte", în regia lui Nagy Botond, câștigătorul ediției de anul trecut al festivalului Debutant de la Sfântu Gheorghe. Anul 2018 va marca o premieră și ce privește festivalul Debutant, cea de-a treia ediție fiind consacrată tinerilor scenografi.

"Este un lucru inedit pentru scenografi. Eu nu știu să mai fie vreun festival care să le întindă o mână. Conceptul festivalului este tocmai acela de a întinde o mână tinerei generații, așa cum am făcut pentru tinerii actori și tinerii regizori." (Anamaria Popa, directoarea TAM)

2017 a fost un an plin de evenimente și reușite pentru teatrul rom\nesc din Sfântu Gheorghe care în primăvara trecută a aniversat trei decenii de existență.

"S-au făcut foarte multe lucruri frumoase anul acesta. Am avut șase premiere, 14 spectacole în abonamente , un turneu național în zece orașe, am participat la peste zece festivaluri naționale, am bătut țara în lung și-n lat, de la Suceava, Piatra Neamț până în București și Arad, am participat și la două festivaluri internaționale, în Turcia și Austria."(Anamaria Popa, directoarea TAM)

AUDIO

*****

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

AUDIO

*****

Pentru cei care vor să vadă cu alți ochi orașul și să imortalizeze scene urbane pe hârtie de desen, proiectul "București - caiet de schițe", inițiat de arhitectul Mugur Popa, poate să le satisfacă această dorință.

"Am văzut în tren o mulțime de tineri cu carnet pe schițe pe care își însemnau idei și desene. Eu pictez de ceva vreme acuarelă și am prieteni care schițează. Așa am decis să fac un grup, un proiect, un eveniment și să invit foști colegi dar și alți doritori de a schița în aer liber. Există un grup internațional, denumit Urban Sketchers, la care dorim și noi să ne afiliem. România nu este încă pe harta lumii în privința schiței urbane. Este un curent internațional care a început în SUA. Am cooptat câțiva colegi arhitecți, dar nu numai, din București și din țară, Dan Pădurean - din Timișoara, Daniel Manafu - din Constanța , Mircea Corcodel, Raluca Morariu - din București. În jurul acestor oameni am strâns așa-zișii amatori. Când am înființat grupul Urban Sketchers România ne-am numărat pe degetele de la o mână iar acum sunt peste o sută de membri activi.

În fiecare sâmbătă, la ora 15,00, ne întâlnim în zona kilometrului 0. De acolo plecăm în Centrul Vechi sau în altă zonă. Bucureștiul are o grămadă de lucruri de arătat, mai ales pe vremea aceasta când se văd clădirile în splendoarea lor. Putem să desenăm și în interior, vremea nu ne ține în loc, chiar dacă plouă putem să ne retragem undeva să desenăm, să discutăm, să împărtășim experiențe.

Împărtășim experiențele noastre online, acesta este un punct al Manifestului nostru, și arătăm lumii ce desenăm."

( Mugur Popa )

AUDIO

*****

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii de Stat din Sibiu

Reporter Carmen Vulcan

Arii din opere celebre și acordurile muzicii de vals vor răsuna trei seri la rând în Sala Thalia, la tradiționalul Concert de An Nou, oferit de Filarmonica de Stat din Sibiu. Repertoriul ales și muzicienii străini invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii au făcut ca publicul să epuizeze rapid biletele puse inițial în vânzare , astfel încât organizatorii au programat un concert în plus.

"Este o tradiție pe care am început-o cu mulți ani în urmă aici, la Filarmonica de Stat din Sibiu, o tradiție care are acum și un aspect nou, fiind pentru prima dată când am fost nevoiți ( și bucuroși în același timp ) să organizăm un al treilea concert.

Astfel, publicul din Sibiu dar și turiștii din zonă au la dispoziție trei zile, 5-6-7 ianuarie , pentru a urmări acest concert extraordinar. Vor avea ocazia să-l revadă pe Juan Cantarell, un dirijor din Spania cu care s-au întâlnit și în cadrul concursului Vox Artis, iar ca soliști, îi avem pe Catarina Coresi - mezzosoprană si Stefan Von Korh - tenor din Austria . Repertoriul va conține lucrări semnate de Rossini, Verdi, Donizetti, Strauss , Calani, Giordano. "(Laurențiu Străuț, purtător de cuvânt al Filarmonicii din Sibiu)

AUDIO

****

Pentru al cincilea an consecutiv, Fundația Calea Victoriei le propune melomanilor un Concert special de Anul Nou, găzduit anul acesta de Teatrul Național din București. Spectacolul are loc luni, 8 ianuarie 2018, de la ora 19,00. Amănunte despre conceptul proiectului și despre artiștii invitați, in interviul realizat cu Sandra Ecobescu, președinta FCV.

Sandra Ecobescu - Într-adevăr , este un concert la care biletele s-au epuizat de ceva vreme și, din păcate, au rămas multe persoane care nu au luat din vreme bilete și acum ne scriu și ne roagă să-i ajutăm într-o formă sau alta. Așa se întâmplă cam în fiecare an. Este un concert care propune în acest an o piesă de mare virtuozitate , Concertul nr.1 în B major de Niccolo Paganini, invitatul nostru special fiind violonistul elvețian de origine italiană , Marico Padovani. În partea a doua vom avea suitele Carmen I și II de Gerges Bizet, celebre și foarte iubite de publicul din întreaga lume, interpretate de Symphactory Orchestra , sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

S.M. - Fundația Calea Victoriei are o colaborare mai veche cu dirijorul Tiberiu Soare, despre care vă rog să ne povestiți mai multe.

Sandra Ecobescu - Așa este. În urmă cu zece ani, când îl cooptasem în echipa noastră pe istoricul Neagu Djuvara, care atunci avea 91 de ani, căutam un muzician cu o carismă asemănătoare sau cu o capacitate de a explica lucruri complicate , cum este istoria muzicii clasice, așadar un muzician care să atragă publicul, mai ales pe cel tânăr, în sălile de concerte. Cred că în ultimii ani am asistat la spectacolele de muzică clasică și de operă la o întinerire a publicului și cred că , într-o anumită măsură am contribuit și noi cu conferințele pe care le-am organizat cu Tiberiu Soare și cele două cărți pe care le-am publicat la Fundația Calea Victoriei, "Pentru ce mergem la Operă" și "Nouă povești muzicale". Dincolo de aceste conferințe , noi organizăm și numeroase concerte cu Tiberiu Soare. Anul acesta vom începe o mini-stagiune cu Symphactory Orchestra, sub coordonarea dirijorului Tiberiu Soare. Ne străduim ca în fiecare lună să existe câte un concert pentru publicul bucureștean.

S.M. - Ce alte proiecte speciale aveți pentru anul 2018?

Sandra Ecobescu - Vom contnua conferințele cu doamna Georgeta Filitti, istoric, o personalitate culturală binecunoscută de publicul bucureștean, cu siguranță vom face lucruri legate și de Centenar. Noi am avut întotdeauna, dincolo de muzica clasică , istoria modernă și istoria Bucureștiului ca subiecte principale, de suflet. Din primăvară vom relua plimbările prin București pe diverse trasee culturale, pe care le-am început în urmă cu nouă ani, cursuri diverse care se reiau periodic (detalii pe site-ul nostru www.fundatiacaleavictoriei.ro/ ) și care au mare succes la publicul de toate vârstele dar abordăm și domenii noi din zona cultural-umanistă.

AUDIO

****

Premiere cinematografice

AUDIO

*****

CALENDAR CULTURAL 9 - 15 decembrie 2017
Lumea noastră 09 Decembrie 2017, 09:33

CALENDAR CULTURAL 9 - 15 decembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 9 - 15 decembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
Lumea noastră 27 August 2018, 18:53

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:13

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018