Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 16 - 22 decembrie 2017

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL  16 - 22 decembrie 2017

Articol de Sorina Man, 17 Decembrie 2017, 15:12

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la 6,05 la 7,oo

Ediția din 16 decembrie 2017

*****

Craiova - Alaiul datinilor ( reporter Florin Firu )

Colindele și obiceiurile de iarnă vor însufleți timp de două zile viața culturală a Craiovei, oraș în care a devenit o frumoasă tradiție prezența Alaiului datinilor din bătrâni, eveniment organizat de Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Dolj.

Fiind o perioadă de post și rugăciune, nu se fac petreceri, nu se cântă, nu se joacă. Vom face exact ceea ce trebuie și vom aduce pe scena Teatrului Colibri, în zilele de 18 și 19 decembrie, de la 17,30, toate aceste manifestări frumoase, specifice acestei perioade. Avem grupuri din mai multe zone ale țării, dar cele mai multe sunt de la noi, din Dolj. Vor fi soliștii Mădălina Stoica, Manuela Motocu, Marian Rotaru, Liviu Olteanu și cei trei concurenți ai Festivalului Maria Tănase din acest an, unul dintrei ei și premiat, Raluca Mălăescu, Camelia Chivu și Alexandru Ionuț Lila, cel care a obținut locul II la festival, la secțiunea solist vocal.

Amelia Ietegan, manager C.J.

Alaiul datinilor aduce în atenție și o parte din bucătăria specifică județului, în acestă perioadă fiind promovate bucatele de post.

AUDIO

*****

Bacău

Centrul de cultură "George Apostu" Bacău încheie seria proiectelor culturale, defășurate în anul 2017, sub genericul ImagiNație - Energia Culturii, miercuri 20 decembrie, cu un eveniment de omagiere a marelui sculptor băcăuan.

AUDIO

*****

În urmă cu 65 de ani, pe data de 18 decembrie, avea loc concertul inaugural al orchestrei simfonice din Ploiești. Este în fapt piatra de hotar a existenței Filarmonicii ploieștene, a cărei existență a fost marcată de momente și nume importante.

Interviu cu Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii Ploiești

"Suntem foarte bucuroși și onorați ca în data de 17 decembrie 2017, ora 17,00, să invităm publicul larg la un eveniment cu totul deosebit , Balul Filarmonicii, prima ediție .Instituția noastră noastră și-a propus să prezinte cu acest prilej toate formațiile sale muzicale, orchestra simfonică, orchestra de muzică populară Vatra Prahovei, cvartetul Cronos și Ploiești Jazz Trio, cea mai tânără dintre acestea."

"Filarmonica organizează acest eveniment în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești.

Vom asculta "Oratoriul bizantin de Crăciun" de Paul Constantinescu, o capodoperă a muzicii românești în interpretarea Orchestrei Simfonice și a Corului Radio, sub bagheta maestrului Radu Postăvaru.

Invitații vor fi purtați în atmosfera clasică de bal, prin prezența dansatorilor de vals, bineînțeles, ce vor performa în sala Pașilor Pierduți sau Sala Coloanelor a Palatului Culturii.

Special pentru acest eveniment și totodată pentru Filarmonica Paul Constantinescu, compozitorul Vlad Hîrlav Maistorovici a creat lucrarea "Polifonii ploieștene".

AUDIO

*****

Galați - Festival internațional de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou

Reporter Maria Măndiță

Colindele de Crăciun și de Anul Nou vor răsuna duminică la Galați, unde sunt așteptați peste 270 de colindători din Republica Moldova dar și din județele Galați, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Ialomița și Botoșani, la cea de-a 27-a ediție a Festivalului internațional de datini și obiceiuri Tudor Pamfile.

Evenimentul, organizat ca în fiecare an de centrul Cultural Dunărea de Jos cu sprijinul Consiliului Județean Galați și în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, va începe la ora 11,00, la sediul Consiliului Județean unde, după un scurt moment artistic, alaiul se va deplasa către Catedrala arhiepiscopală.

"După sfânta liturghie, gălățenii - împreună cu ierarhul locului - vor ieși pe esplanadă, în fața Catedralei, unde va avea loc o reprezentație deosebită cu colinde și obiceiuri. Am pregătit un alai stradal care începe de la 15,30 , pleacă din Parcul Eminescu, din centrul orașului, și va parcurge distanța până la casa de Cultură a Sindicatelor unde va fi un spectacol de zile mari, spunem noi. Vom vedea tradiții cum ar fi "Strigatul de pe coastă" din Maramureș, "Descolindatul " care e din județul Galați, Jieni, teatru folcloric mai bine zis, lucruri speciale pe care gălățenii o să le vadă cu mare plăcere, zic eu."

(Eugenia Notarescu, Centrul Cultural Dunărea de Jos)

AUDIO

*****

Studioul de Teatru pentru Tineret se redeschide la Botoșani cu un spectacol-eveniment. Fata din curcubeu, în regia Liei Bugnar și interpretarea Marcelei Motoc, vine să răspundă unor frământări ale tinerei generații.

Reportaj de Gina Poenaru:

Pentru adolescenți viața este o provocare , presărată cu temeri, frustrări și o nevoie acută de răspunsuri. Acestea pot veni de la școală, din familie , din societate dar și de pe scenă. Tocmai de aceea Teatrul Vasilache din Botoșani vine cu o idee inedită de a răspunde prin artă acestor frământări. Acesta este motivul pentru care , în luna decembrie, debutează un proiect inedit cu caracter anual. Se numește "Studioul de Teatru pentru Tineret" și abordează subiecte de interes pentru noile generații.

Marius Rogojinschi, directorul teatrului Vasilache: "Marcela Motoc este o actriță din București care colaborează cu Teatrul Bulandra, cu Teatrul Metropolis, cu Teatrul Act, este un promotor al teatrului independent , a jucat mulți ani în Franța și am convenit ca spectacolul "Fata din curcubeu " să intre în repertoriul teatrului nostru și să fie prezentat tinerilor din orașul nostru."

Marcela Motoc : "Așa de mare bucurie mi-a făcut acestă propunere și o primesc cu atât de mare entuziasm , pentru că era exact ceea ce îmi doream să fac cu spectacolul, să mă duc în teatrele din țară să-l joc, iar inițiativa domnului Rogojinschi - de a mă primi cu acest spectacol și de a-l juca cel puțin până la sfârșitul stagiunii - e un mare cadou, e o confirmare pentru mine care mă încurajează dar mă și emoționează. "

Marius Rogojinschi : "Este un spectacol cu economie de mijloace : o actriță, o valiză, trei anvelope de cauciuc , spații de joc, sală și scenă.Putem să mergem chiar în mijlocul tinerilor, în unitățile de învățământ, în liceele care au săli de spectacol și să ne atingem astfel intenția pentru care am propus înființarea acestui studio de teatru pentru tineret."

Marcela Motoc: Este un spectacol de teatru care se bazează direct pe actor, direct pe emoție și foarte mult pe text.

AUDIO

*****

Brăila - Concert cu colinde de Crăciun

Reporter Gina Bahor

Brăilenii sunt invitați la Casa de Cultură a municipiului , duminică 17 decembrie, să treacă pragul Casei Memoriale "Petre Ștefănescu Goangă" pentru a redescoperi valențele spirituale creștine, specifice Crăciunului, în cadrul manifestării, sugestiv intitulată "Artă sacră și colind de leru-i ler". De la ora 16,30, se va vernisa expoziția de icoane a artistului plastic Florin Gabriel Călin. După vizionarea prezentărilor artistice , adunați în jurul bradului, brăilenii vor asculta colindele vestitoare ale nașterii Domnului, simbol al păstrării tradițiilor strămoșești ale poporului român. Colindătorii fac parte din Corul bărbătesc ARMONIA precum și din grupul GENERAȚII.

AUDIO

*****

Muzeul Țăranului Român - Lansare de carte SCRISORI DE PE FRONT

Interviu cu Mirela Florian

"Am început acest proiect , pornind de la un fapt simplu. În 2014 se împlineau 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial și am vrut să știu mai multe în legătură cu acest lucru. Am vrut să văd ce se întâmpla în urmă cu 100 de ani , cum erau românii atunci și ce fel de viață trăiau ei, cum au suportat totul. Am aflat mai târziu că unii nu au făcut față sau nu au rezistat acestui cataclism. Cred că în cărțile de istorie nu găsim lucrurile pe care le căutam eu, adică ce se întâmpla cu omul obișnuit sau chiar cu omul care lua deciziile importante. Nu știm, poate mai aflăm puțin din literatură dar cel mai mult aflăm din notițele lor făcute personal în perioada aceea. De aceea am căutat scrisori, jurnalele dar am primit și memorii și un fel de dări de seamă ale preoților de pe front și ale prizonierilor, foarte mulți au murit dar unii s-au întors și trebuiau să descrie cum a fost momentul când au fost luați prizonieri și cum a fost tratamentul pe care l-au primit."

"Fondul cel mai mare de scrisori l-am găsit la arhivele din Cluj, câteva mii, în toate limbile Imperiului. O altă cantitate mare de mărturii am primit de la Arhivele Militare de la Pitești. Jurnalele au venit mai mult de la oameni din București sau din țară care m-au căutat și mi-au spus că au asemenea documente păstrate de la bunici.

Aveam și eu în casă, în arhiva personală, scrisori de la un sublocotenent către Fulvia Slavici, fata mai mică a lui Ioan Slavici, niște scrisori disperate și foarte frumoase literar."

"Sunt fragmente mai mari sau mai mici din viețile celor care au trăit acum 100 de ani, cu toate ale lor. Ar fi recoamdabil să se citescă această carte cu sufletul. Dacă o citim ca pe o informație doar, poate să treacă pe lângă noi dar , dacă o citim cu sufletul, poate să ne facă mai buni, să ne facă să ne descoperim, să avem ochi pentru a vedea cine au fost cei din care ne tragem, cine au fost stră-stră-bunicii noștri, unde am ajuns și cine suntem."

Lansarea are loc pe 20 decembrie, la Muzeul Țăranului Român, la ora 19,00.

AUDIO

*****

Zilele acestea se organizează felurite evenimente care rememorează, pun în discuție sau aduc elemente noi legate de Revoluția Română din decembrie 89. Asociația București vine cu o abordare ceva mai specială, organizând de câțiva ani în București un tur ghidat al Revoluției.

Interviu cu Alexandru Binescu, președintele Asociației București

" Organizăm pentru a cincea oară Turul Ghidat al Revoluției, care trece prin punctele importante ale evenimentelor din 1989. Cu această ocazie, vorbim despre cei care au luptat atunci și au reușit să dea jos o dictatură, chiar dacă a fost nevoie să își dea viața pentru asta.

Încercăm să prezentăm aspecte mai pițin cunoscute. Eu și prietenii mei suntem pasionați de ceea ce s-a întâmplat atunci. Am avut acces la mărturii de la revoluționarii din Asociația 21 decembrie. E ca un puzzle care, la un moment dat, începe să capete formă și poți să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat.

În 1989 eram copil și țin bine minte două lucruri, un reportaj de la Europa Liberă despre evenimentele de la Timișoara și o legendă a oamenior care se luptau la București cu mâinile goale cu tancurile pe care le scosese regimul. Doar că legenda aceea pornește de la un fapt real!

Chiar și anul acesta au fost dezvăluite documente care schimbă foarte mult din ceea ce știam până acum. Desfășurarea acelor evenimente se scrie în continuare, câteodată la propriu. De pildă anul acesta s-au găsit documente care atestă că trupe ale Securității au tras atunci la Timișoara. Până acum erau doar acuzații. Pe măsură ce trece timpul, se completează acel puzzle de care pomeneam.

Sunt mulți tineri care vin la turul ghidat, inclusiv liceeni, ceea ce ne bucură foarte mult. Mai vin oameni în jur de 30 de ani care vor să înțeleagă mai multe dar și persoane puțin mai în vârstă, unele care au trăit evenimentele și acum să le retrăiască povestind cum a fost.

Majoritatea reacțiior particianților sunt pozitive. Anul trecut au fost foare mulți oameni. De aceea, anul acesta am limitat numărul de participanți, ca să ne auzim mai bine între noi și să păstrăm o anumită intimitate. Am programat primul tur pentru data de 17 decembrie, de la ora 15,00 iar al doilea tur pentru 23 decembrie, tot de la ora 15,00. Ne-am promis nouă înșine că vom face acest lucru în fiecare decembrie."

AUDIO

CALENDAR CULTURAL  25 noiembrie-1 decembrie 2017
Lumea noastră 25 Noiembrie 2017, 09:41

CALENDAR CULTURAL 25 noiembrie-1 decembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 noiembrie-1 decembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 18 - 24 noiembrie 2017
Lumea noastră 18 Noiembrie 2017, 11:37

CALENDAR CULTURAL 18 - 24 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 24 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017
Lumea noastră 11 Noiembrie 2017, 09:43

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări . Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 11 - 17 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL  4 -10 noiembrie 2017
Lumea noastră 05 Noiembrie 2017, 07:20

CALENDAR CULTURAL 4 -10 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, interviuri, reportaje.

CALENDAR CULTURAL 4 -10 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
Lumea noastră 28 Octombrie 2017, 13:13

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017

Agendă culturală - Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL : 28 octombrie - 3 noiembrie 2017
CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019