Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 18 - 25 august 2018

Articol de Sorina Man, 19 August 2018, 10:13

Emisiunea CALENDAR CULTURAL se difuzează sâmbăta, de la ora 6,05 la 7,00.

Ediția din data de 18 august 2018

*****

MEMORIE CULTURALĂ

Într-o zi de 18 august, în anul 1877, apărea la Sibiu primul număr al revistei "ALBINA CARPAȚILOR - foaie beletristică, științifică și literară", fiind rodul inițiativei a doi cărturari. Unul dintre aceștia era Visarion Roman, primul bibliotecar al ASTREI, membru al Societății Academice Române, unul dintre primii reprezentanți ai gândirii pedagogice sociale românești, redactor al mai multor reviste și fondator al Băncii Albina din Sibiu. Alături de el s-a aflat Ioan Alexandru Lăpedatu, poet, prozator și publicist transilvănean. A fost unul dintre primii studenți ardeleni care au plecat să studieze la Paris. Și-a luat doctoratul în litere și filozofie la Bruxelles, în 1871, devenind un reputat profesor de limbi clasice. Din păcate, firul vieții sale s-a rupt după numai un an de la apariția revistei Albina Carpaților, Ioan Alexandru Lăpedatu stingându-se din viață la doar 34 de ani. Revista a apărut însă prin grija lui Visarion Roman până în 1880, fiind dominată de interesul pentru cultivarea patriotismului, afirmarea unității de limbă, credințe și obiceiuri românești de pe ambele părți ale Carpaților. Printre colaboratorii revistei s-au numărat Nicolae Densușianu, Ioan Slavici, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Macedonski, Simion Florea Marian.

AUDIO

*****

Începând de vineri, 17 august, malul Someșului Mic din cartierul clujean Grigorescu s-a transformat într-o tabără militară.

Aici vizitatorii pot vedea instalate corturi ostășești, arme și saci cu nisip care erau folosiți de soldați pentru a rezista atacurilor inamicului. Deasupra corturilor flutură drapelul regal al României dar și alte flamuri precum cea a Imperiului Austro-Ungar și cea a Imperiului German, alături de cele ale legiunilor de voluntari cehi și români ardeleni care au luptat împotriva Puterilor Centrale.

Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului de reconstituire istorică Transylvania History Days, aflat la cea de-a cincea ediție. Festivalul se încheie duminică, 19 august, dată la care se rememorează și momentul ridicării Clujului la rangul de oraș liber regal, prin actul semnat în urmă cu 702 ani de Carol Robert de Anjou.

Reporter Claudiu Pădurean

AUDIO

*****

"Zilele Aradului au gust de sărbătoare!" .

Sub acest slogan se desfășoară ediția de anul acesta a suitei de evenimente ce se organizează anual în jurul zilei de 22 august, dată la care în 1834 Aradul a fost declarat oraș liber regal.

Startul sărbătorii s-a dat încă de vineri. Evenimentele pregătite au loc atât în centrul orașului cât și unele cartiere.

Reporter Ioan Suciu

AUDIO

*****

Comuna Telciu din Bistrița Năsăud a devenit din 2012 locul unde se desfășoară Conferințele de vară organizate de Centrul pentru studierea modernității și a lumii rurale - un proiect ce a căpătat , an de an, o vizibilitate și o apreciere tot mai mare în mediul academic autohton și intenațional. Proiectul este completat de o Școală de vară, ajunsă acum la cea de-a treia ediție.

Cristiana Sabăua aflat detalii despre Școala de vară Telciu de la unul dintre organizatorii evenimentului, prof. Manuela Boatcă, Universitatea din Freiburg.

AUDIO

*****

Teatrul revine în parcurile orașului Giurgiu. Partea a doua a stagiunii teatrale de exterior 2018 se deschide sâmbătă, 18 august, la ora 19,00, în Parcul Mihai Viteazu. Stagiunea va continua până pe 15 septembrie cu câte un spectacol la fiecare sfârșit de săptămână.

Reporter Marcela Petcu

AUDIO

*****

Pe domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș, a început vineri , 17 august, și continuă până duminică, 19 august, a doua ediție a festivalului AWAKE - primul festival boutique din România. Organizat în stilul evenimentelor europene care promovează patrimoniul cultural, arta și turismul istoric, manifestarea așteaptă circa 30.000 de participanți pe care speră să-i surprindă nu doar prin starea bună în care se află castelul Teleki și grădina sa dar și prin tema aleasă - New Funcky Royal.

Totul, de la decorurile naturale ecologice, muzeul de artă în aer liber, dezbaterile pentru tineri , concertele și până la sporturile preferate de casele regale creează un festival unic așa cum unic este și domeniul Teleki.

Reporter Marcela German

AUDIO

*****

Festivalul Internațional de Arte Vizuale VSLO de la Vama Veche are o istorie ale cărei începuturi datează din 2010. An de an, evenimentul a crescut frumos și propune cursuri, ateliere gratuite de fotografie, film, arte plastice, teatru unui număr ales de entuziaști care au astfel șansa să afle lucruri interesante și secrete profesionale de la lectori de prestigiu. Timp de o săptămână, începând de duminică, 19 august , are loc o nouă ediție a festivalului.

Interviu cu fondatorul și directorul VSLO, Cătălin Rudolf.

S.M. - Cu ce propuneri veniți la această nouă ediție?

C.R. - Partea de fotografie este cea mai dezvoltată și implică cei mai mulți lectori. De altfel și oamenii care se înscriu la fotografie sunt mai mulți decât la celelalte workshop-uri. Insă, ce e foarte important de ținut minte, VSLO înseamnă o comunitate, o comunitate de oameni care nu întrerup legăturile nici după festival. Practic , workshop-urile, seminariile, masterclass-urile sunt motive de a aduna oamenii aceștia într-un loc și de a vorbi aceeași limbă, într-un final.

S.M. - Spuneam mai devreme că există o selecție a aplicanților. Cum se produce această triere?

C.R. - Selecția se face din București, înainte de festival. Există un formular de înscriere. Aplicanții trebuie să îndeplinească niște condiții. Nu sunt atât de grele sau de netrecut . Condiția principală, lăsând la o parte portofolii sau scrisoarea de intenție, este aceea de a face o faptă bună și a o relata în scris sau cu fotografii, asta pentru că am ajuns la atâta vreme cât noi oferim ceva gratuit , așteptăm ca și oamenii care participă să ofere ceva gratuit la rândul lor. Asta este un fel de taxă.

S.M. - Undeva în prezentarea pe care o faceți pe website-ul acestui festival, spuneți că tot proiectul a plecat de la ideea de a promova și încuraja exprimarea liberă, creativitatea, talentul, pasiunea, prietenia, comunitatea. Foarte frumos!

C.R. - Perfect adevărat! În cele mai multe cazuri oamenii au talente pe care nu și le știu, pe care și le pot descoperi la acest festival, pentru că workshop- urile și seminariile nu au o direcție către profesioniști ci către toți oamenii care vor să încerce un lucru nou și să reușească să-și descopere talentele pe care sigur nu știu că le au.

S.M. - Tot în acea prezentare spuneți că la acest proiect primează valoarea oamenilor și nu a banilor. Dar, dincolo de aceasta, să vorbim despre lectorii de prestigiu pe care obișnuiți să-i invitați . Cine sunt lectorii de anul acesta?

C.R. - În general, jumătate din lectorii care vin sunt din străinătate, de aceea și denumirea de festival internațional. Anul acesta îl avem , spre exemplu, pe Angel Pencev. Este șeful Asociației fotografilor profesioniști din Bulgaria. Il avem pe Peter Bambusek, Un ceh venit special pentru fotografie de wild-life de noapte. E un lucru cu totul special, foarte greu de realizat . Cu toate acestea, am reușit la Vama Veche să îl punem în practică. Mai există un fotograf american, Chris Suspect, și un fotograf elvețian. Sunt fotografi de stradă amândoi și au istorii despre fotografia de stradă din țările lor și ăsta este un lucru foarte important , faptul că vin foarte mulți fotografi străini din diverse țări și aduc în România o altă viziune despre fotografie și despre imagine - lucru foarte important pentru comunitatea românească de fotografi. Pe de altă parte, iau cu ei lucruri și cunoștințe din ceea ce înseamnă fotografia românească.

S.M. - Presupun că data de 19 august nu este aleasă întâmplător și este legată de "Ziua Internațională a Fotografiei"...

C.R. - Da, am vrut să facem cumva să prindem acestă "Zi Internațională a Fotografiei "în festival. În fiecare an o sărbătorim iar de data aceasta este chiar la început de festival.

S.M. - Aveți o secțiune de evenimente speciale. Ce anume propuneți în această secțiune?

C.R. - Evenimentele speciale sunt anul acesta legate de cei 100 de ani pe care România îi împlinește. Avem un documentar special făcut de AGERPRES, "O sută de ani de România".

Avem câteva proiecții făcute de câțiva fotografi români cu teme românești și avem ceea ce se numește "ZIUA ROMÂNEASCĂ". O zi în care cei 300 de participanți , cu oamenii din Vama Veche care vor participa la expoziții sau la filme etc, vor avea foarte ușor de identificat tricolorul, sub formă de steag, banderolă , tricou ....

S.M. - Există deci o parte deschisă publicului larg?

C.R. - Publicul larg poate participa practic la toate activitățile, mai puțin seminariile. Asta înseamnă expoziții de fotografie, proiecție de fotografie, proiecții de film , de scurt-metraj și de lung-metraj, înseamnă două piese de teatru , trei concerte. Sunt foarte mulți care pot participa sau se pot înscrie la cursuri practice de teatru sau pictură. Publicul face parte din festival iar noi facem festivalul și pentru publicul din Vama Veche.

S.M. - Ca o concluzie, de-a lungul acestor ediții, începând cu 2010, cum vi se pare că a crescut acest festival?

C.R. - Crește foarte repede, atât de repede încât eu m-am speriat foarte tare . Oamenii își doresc din ce în ce mai multe lucruri pe care noi să le introducem în festival, vorbesc de diverse alte activități, nu neapărat legate de artele vizuale. Ca urmare, anul acesta avem cursuri de muzică. Pe de altă parte, prin crearea unei comunități, oamenii vor - de la an la an - și cer un alt nivel de cunoștințe pe care să-l acumuleze la aceste cursuri.

Creșterea este exponențială. dacă în primul an aveam 80 de oameni înscriși , anul acesta avem 300, doar pentru că am pus limită de locuri, dar, din experiența anilor anteriori vor fi cu siguranță peste 350.

AUDIO 1

AUDIO 2

*****

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
Lumea noastră 02 Iunie 2019, 19:42

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 1 - 7 iunie 2019
LIRE LA FRANCE
Lumea noastră 28 Mai 2019, 10:53

LIRE LA FRANCE

O prezență specială a Franței la BOOKFEST 2019 în contextul Sezonului România-Franța

LIRE LA FRANCE
CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
Lumea noastră 25 Martie 2019, 11:45

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri.

CALENDAR CULTURAL 23 - 29 martie 2019
CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
Lumea noastră 18 Septembrie 2018, 10:35

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje,interviuri

CALENDAR CULTURAL 15 - 21 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL  8 - 14 septembrie 2018
Lumea noastră 12 Septembrie 2018, 10:32

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 8 - 14 septembrie 2018
CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
Lumea noastră 27 August 2018, 18:53

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 25 - 31 august 2018
CALENDAR CULTURAL 28 iulie - 3 august 2018
Lumea noastră 19 August 2018, 10:09

CALENDAR CULTURAL 28 iulie - 3 august 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 28 iulie - 3 august 2018
CALENDAR CULTURAL 14 - 20 iulie 2018
Lumea noastră 16 Iulie 2018, 06:11

CALENDAR CULTURAL 14 - 20 iulie 2018

Recomandări. Știri, reportaje, interviuri

CALENDAR CULTURAL 14 - 20 iulie 2018