Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

19 Martie 2014
Vizualizari: 2168
Comentează add

Vitoria, capitala gastronomiei spaniole 2014. Diversitatea bucătăriei basce, bazată pe tradiţie, dar şi trambulină a avangardei, este imensă.

Călătorie gastronomică în Ţara Bascilor

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Pintxos Vitoria. Foto: Annamaria Damian.

Turismul în Ţara Bascilor, cunoscută la noi, din păcate, mai mult pentru referirile istorice la terorism, trece obligatoriu anul acesta prin Vitoria, desemnată Capitala Gastronomiei Spaniole în 2014.

Pe bună dreptate, deoarece diversitatea bucătăriei basce, bazată pe tradiţie, dar şi trambulină a avangardei, este imensă.

Aproape că nu există fel de mâncare sau propunere care să nu incite la degustare.

De la pătrăţelul auriu, care trebuie introdus întreg în gură pentru a simţi „explozia”, sinteza unei întregi porţii de cartofi prăjiţi cu ochiuri, creaţie premiată a tânărului chef Senén Gozalez (al cărui restaurant din Vitoria devine, la ora prânzului, neîncăpător), până la supa de cireşe cu fructe de mare, savurată la restaurantul de lux din oraş, al lui Gonzalo Antón, „inventator” al Congresului Bucătăriei de Autor, trecând prin tradiţionala lubina a la plancha, totul este artă, experienţă şi senzaţii unice ale papilelor gustative.

Foto: Supă de cireşe. Sursa: Annamaria Damian.

Nici o exagerare. Mâncarea la Vitoria este cultură şi nici unul din cele peste 1500 de restaurante şi baruri nu face rabat.

Calitatea şi prezentarea sunt excelente, iar preţul este unul accesibil, fiecare gustare fiind acompaniată de vinul din Rioja Alavesa sau de sidra atât de gustată în nordul Spaniei.

Pentru a înţelege cultul vitorienilor pentru mâncare, e necesară o călătorie în zonă, o plimbare lungă prin oraşul extrem de curat şi primitor şi o excursie în împrejurimi.

Legendele, bisericile, între care Catedrala Santa Maria, inspiraţie pentru „A world without end” de Ken Follet, sculpturile, muzica şi parcurile oraşului sunt motive în plus pentru a vizita oraşul care s-a mândrit în 2012 cu titlul de European Green Capital.

Foto: Casă din Vitoria. Sursa: Annamaria Damian.

Specificul local înseamnă şi cea mai agradabilă pauză de masă, hamaiketako în limba bască (euskera), aperitivo în spaniolă, care constă din pintxo, gustare, acompaniat de un vin regional, roşu sau txakoli (alb, sec, acid şi cu puţin alcool), provenit de la una din cele 400 de crame din zonă, unde se produc aproximativ 100 de milioane de sticle pe an.

De fapt, oferta barurilor şi restaurantelor din Vitoria nu s-ar putea concepe fără bogatele pintxos, care se disting prin elaborarea şi prezentarea excelente. Un dovlecel pané poate fi, la Vitoria, un voiaj în paradisul culinar.

La fel şi o feliuţă de brânză Idiazabal cu miez de nucă, o crochetă de bacalao sau o simplă bucăţică de omletă cu cartofi, tradiţionala tortilla de patata.

Dacă primarul Javier Maroto (conservator de la Partidul Popular, 42 de ani), recomandă orice fel de mâncare, cel mai exigent turist poate să aibă credinţa că la Vitoria găseşte ceva pe placul său.

Nu în van Vitoria este în acest an Capitala Gastronomiei Spaniole.

Foto: Primarul Javier Maroto. Sursa: Annamaria Damian.


Etichete SpaniagastronomieŢara bascilorVitoriamâncare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live