Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

29 Mai 2020
Vizualizari: 1035
Comentează add

BNR a redus din nou rata dobânzii de politică monetară

iulian-olescu

   Foto arhivă

Banca Naţională a redus din nou rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75%, de la 2% pe an, măsură prin care înceracă să asigure stabilitatea preţurilor. 
 
BNR se adaptează situaţiei din economia europeană şi din cea autohtonă şi aşa cum peste tot în Europa dobânzile au scăzut sau scad şi Banca Centrală a României recurge la această mişcare de reducere a dobânzilor, spune analistul economic Constantin Rudniţchi.
 
Constantin Rudniţchi: Este o mişcare care vrea să încurajeze economia românească. Vrea, în acelaşi timp, să inducă în sistemul bancar o undă de scădere a dobânzilor, pentru că sigur că dacă vrei să relansezi economia sau să ajuţi economia ai nevoie de dobânzi mici. Problema este cât de mici pot fi aceste dobânzi în România, pentru că dobânzile trebuie să fie corelate, pe de o parte, cu inflaţia - şi iată, România are una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, sigur că România are nevoie ca banii investitorilor finaciari sau direcţi să rămână în România. Or, acest lucru se face şi prin dobânzi ceva mai mari decât sunt în alte state europene din jurul nostru.
 
BNR a finalizat şi Raportul trimestrial asupra inflaţiei care arată că, după o scădere moderată în trimestrul al II-lea, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce din nou în jumătatea superioară a intervalului 1,5 - 3,5%, în a doua parte a acestui an.
 
(PH)

Etichete BNRrata dobânzii de politică monetarăreducere(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live