Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

8 Aprilie 2013
Vizualizari: 6422
Comentează add

Un programator "de geniu" a inventat o monedă virtuală a cărei popularitate e în creştere, pe fondul nemulţumirii faţă de controlul statului şi băncilor asupra banilor obişnuiţi.

Bitcoin, "valuta" care scapă de confiscare, inflaţie sau taxare Bitcoin, "valuta" care scapă de confiscare, inflaţie sau taxare - Conține video

razvan-stancu

"Moneda virtuală" Bitcoin.

Pe lângă multe alte descoperiri neplăcute făcute de cei care au depus bani în băncile cipriote este şi faptul că guvernul de la Nicosia poate opri transferul banilor în altă parte.

Controlul capitalului, deşi ar trebui să fie de domeniul trecutului, se pare că revine în atenţia băncilor pentru a putea gestiona situaţiile critice, se arată în ediţia online a ziarului The Guardian.

Din cauza măsurilor luate de guvernul cipriot, dar şi a neputinţei marilor economii de a relua creşterea economică, oameni din întreaga lume aleg să-şi transfere economiile într-o monedă virtuală numită Bitcoin.

Săptămâna trecută, preţul unui singur Bitcoin a atins valoarea de 147 de dolari, potrivit blockchain.info.

“Fenomenul Bitcoin” este unul dintre cele mai interesante din spaţiul virtual de la inventarea reţelelei peer-to-peer (de la utilizator la utilizator) care a afectat industria muzicală şi până la Wikileaks.

Bitcoin a fost lansat la 3 ianuarie 2009 fiind invenţia unui misterios programator, numit Satoshi Nakamoto, care până în prezent nu a fost identificat.

"Nakamoto" pretindea că este un bărbat japonez în vârstă de 36 de ani.

Grafic: Bitcoin, evoluţia preţului de piaţă. Sursa: blockchain.info.

Potrivit The Guardian, jurnalistul care îl va descoperi pe inventatorul Bitcoin va primi un premiu Pulitzer.

Potrivit unui expert în securitate, Dan Kaminsky, “Nakamoto a fost un programator de clasă mondială, cu o profundă înţelegere a limbajului C ++ de programare şi care înţelege economie, criptografie şi peer-to-peer”.

“Ori a existat o echipă de programatori care au lucrat la acest proiect ori programatorul este un geniu”, a concluzionat Dan Kaminsky.

Sistemul Bitcoin funcţionează printr-o combinaţie de criptografie cu chei asimetrice (cu chei publice şi private) şi reţea peer-to-peer (de la utilizator la utilizator).

Video: Ce este Bitcoin?. Sursa: Youtube.

Utilizatorii primesc două chei matematice "înrudite” din care una este stocată pe computer (fiind secretă), iar alta este publică şi este trimisă persoanelor de la care se aşteaptă bani.

Se asigură astfel siguranţa tranzacţiilor cât şi anonimatul utilizatorilor.

"Nakamoto" a programat sistemul astfel încât o dată la patru ani, numărul de bitcoin puşi în circulaţie se înjumătăţeşte, iar numerele acestora se va opri la aproximativ 21 de milioane de monede.

Moneda Bitcoin poate fi schimbată în bani convenţionali (rata de schimb este variabilă) sau poate fi utilizată pentru plăţi în magazine unde este acceptată ca moneda virtuală.

Inflaţia este limitată și controlată, programată în programul Bitcoin, dar este predictibilă și cunoscută tuturor părţilor încă de la început.

Așadar inflaţia nu poate fi manipulată central ca să afecteze redistribuirea de valoare de la utilizatorii obișnuiţi.

Acest tip de transfer face imposibilă anularea tranzacţiei.

Tranzacţiile sunt gratuite dar o taxă ar putea fi plătită pentru a grăbi procesarea tranzacţiei.

Analiştii economici spun că popularitatea în creştere a Bitcoin este un simptom al unei lumi în care cetăţenii de rând devin extrem de îngrijoraţi în privinţa valorii banilor în numerar.

Bitcoin nu este singura monedă digitală. În Second Life (joc online) există dolarii-linden, care au ajuns acum să fie folosiţi şi pentru alte tranzacţii de pe net.

Apariţia monedelor virtuale a atras atenţia Băncii Centrale Europene care a realizat un studiu în anul 2012.


Studiu monede virtuale realizat de BCE

Etichete Exclusiv onlineBitcoinmonedă virtualăguvernbancăCipruSUASatoshi Nakamotoprogramatorpeer to peerThe Guardian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live