Pe scurt:
Vineri, 09 Octombrie Acum: MATINAL Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Bitcoin, "valuta" care scapă de confiscare, inflaţie sau taxare Bitcoin, "valuta" care scapă de confiscare, inflaţie sau taxare - Conține video

8 Aprilie 2013
Comentează add

de Răzvan Stancu

Un programator "de geniu" a inventat o monedă virtuală a cărei popularitate e în creştere, pe fondul nemulţumirii faţă de controlul statului şi băncilor asupra banilor obişnuiţi.

razvan-stancu

"Moneda virtuală" Bitcoin.

Pe lângă multe alte descoperiri neplăcute făcute de cei care au depus bani în băncile cipriote este şi faptul că guvernul de la Nicosia poate opri transferul banilor în altă parte.

Controlul capitalului, deşi ar trebui să fie de domeniul trecutului, se pare că revine în atenţia băncilor pentru a putea gestiona situaţiile critice, se arată în ediţia online a ziarului The Guardian.

Din cauza măsurilor luate de guvernul cipriot, dar şi a neputinţei marilor economii de a relua creşterea economică, oameni din întreaga lume aleg să-şi transfere economiile într-o monedă virtuală numită Bitcoin.

Săptămâna trecută, preţul unui singur Bitcoin a atins valoarea de 147 de dolari, potrivit blockchain.info.

“Fenomenul Bitcoin” este unul dintre cele mai interesante din spaţiul virtual de la inventarea reţelelei peer-to-peer (de la utilizator la utilizator) care a afectat industria muzicală şi până la Wikileaks.

Bitcoin a fost lansat la 3 ianuarie 2009 fiind invenţia unui misterios programator, numit Satoshi Nakamoto, care până în prezent nu a fost identificat.

"Nakamoto" pretindea că este un bărbat japonez în vârstă de 36 de ani.

Grafic: Bitcoin, evoluţia preţului de piaţă. Sursa: blockchain.info.

Potrivit The Guardian, jurnalistul care îl va descoperi pe inventatorul Bitcoin va primi un premiu Pulitzer.

Potrivit unui expert în securitate, Dan Kaminsky, “Nakamoto a fost un programator de clasă mondială, cu o profundă înţelegere a limbajului C ++ de programare şi care înţelege economie, criptografie şi peer-to-peer”.

“Ori a existat o echipă de programatori care au lucrat la acest proiect ori programatorul este un geniu”, a concluzionat Dan Kaminsky.

Sistemul Bitcoin funcţionează printr-o combinaţie de criptografie cu chei asimetrice (cu chei publice şi private) şi reţea peer-to-peer (de la utilizator la utilizator).

Video: Ce este Bitcoin?. Sursa: Youtube.

Utilizatorii primesc două chei matematice "înrudite” din care una este stocată pe computer (fiind secretă), iar alta este publică şi este trimisă persoanelor de la care se aşteaptă bani.

Se asigură astfel siguranţa tranzacţiilor cât şi anonimatul utilizatorilor.

"Nakamoto" a programat sistemul astfel încât o dată la patru ani, numărul de bitcoin puşi în circulaţie se înjumătăţeşte, iar numerele acestora se va opri la aproximativ 21 de milioane de monede.

Moneda Bitcoin poate fi schimbată în bani convenţionali (rata de schimb este variabilă) sau poate fi utilizată pentru plăţi în magazine unde este acceptată ca moneda virtuală.

Inflaţia este limitată și controlată, programată în programul Bitcoin, dar este predictibilă și cunoscută tuturor părţilor încă de la început.

Așadar inflaţia nu poate fi manipulată central ca să afecteze redistribuirea de valoare de la utilizatorii obișnuiţi.

Acest tip de transfer face imposibilă anularea tranzacţiei.

Tranzacţiile sunt gratuite dar o taxă ar putea fi plătită pentru a grăbi procesarea tranzacţiei.

Analiştii economici spun că popularitatea în creştere a Bitcoin este un simptom al unei lumi în care cetăţenii de rând devin extrem de îngrijoraţi în privinţa valorii banilor în numerar.

Bitcoin nu este singura monedă digitală. În Second Life (joc online) există dolarii-linden, care au ajuns acum să fie folosiţi şi pentru alte tranzacţii de pe net.

Apariţia monedelor virtuale a atras atenţia Băncii Centrale Europene care a realizat un studiu în anul 2012.


Studiu monede virtuale realizat de BCE

Taguri: Exclusiv online, Bitcoin, monedă virtuală, guvern, bancă, Cipru, SUA, Satoshi Nakamoto, programator, peer to peer, The Guardian

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live