Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Bâcâin

4 Noiembrie 2021
Vizualizari: 342
Comentează add

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a îmbunătăţit în mod semnificativ estimările privind evoluţia economică a României în acest an.

BERD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economică a României

cristian-bacain

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a îmbunătăţit în mod semnificativ estimările privind evoluţia economică a României în acest an. Instituţia avertizează însă, în raportul publicat astăzi, că evoluţia pandemiei şi preţurile ridicate la gazele naturale, petrol şi alte materii prime ar putea afecta această revenire. 

Prognoza de creştere a economiei româneşti este acum de peste 7 la sută, faţă de un avans de 6 procente estimat în luna iunie. Produsul Intern Brut este aşteptat să crescă, mai exact, cu 7,2 la sută în acest an, principalul motor fiind cererea internă. Mai departe, pentru 2022, banii europeni care vor veni prin Programul de Redresare şi Rezilienţă ar urma să ducă la creşterea investiţiilor şi la o îmbunătăţire a exporturilor, ceea ce, împreună cu aşteptata consolidare fiscală şi încetinirea consumului privat, ar putea să se traducă într-o creştere a Produsului Intern Brut de peste 4 procente. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare avertizează însă şi în raportul publicat astăzi că acest prognoze sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine.

Principalul risc, în cazul României, este evoluţia pandemiei, în condiţiile în care ţara noastră are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană. Vin apoi preţurile ridicate la gaze naturale şi petrol, pentru că România, ca şi alte state, este presată să compenseze cheltuielile mari la energie pentru gospodăriile cu venituri reduse - avertizează documentul. Alte motive de îngrijorare sunt posibilele perturbări ale lanţurilor de aprovizionare şi deprecierea monedei naţionale. BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în statele din fostul bloc comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. Aproape 9 miliarde de euro au ajuns, de atunci, în România. Trei sferturi dintre aceste investiţii BERD au mers în sectorul privat. 


Etichete (ii)berdeconomierating

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live