Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA''(CONTINUARE) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

4 August 2014
Vizualizari: 2337
Comentează add

Prin jocul alianţelor, invazia Belgiei de la 4 august 1914 a declanşat practic ostilităţile Primului Război Mondial.

Belgia marchează momentul în care a pierdut primul soldat

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

ceremoniile de comemorare la Liège, Belgia. Foto: rtbf.be.

În Europa continuă ceremoniile de comemorare a declanşării Primului Război Mondial, în urmă cu 100 de ani - astăzi este rândul Belgiei să marcheze momentul în care a pierdut primul soldat, pe 6 august 1914, în timpul invaziei germane.

Şefi de stat şi reprezentanţi ai tuturor naţiunilor implicate în război participă alături de Regele Philippe al belgienilor la evenimentele care au început în urmă cu scurt timp la Liège, în apropierea câmpurilor de luptă de acum un secol.

Printre invitaţi se află şi reprezentantul fostului inamic.

Preşedintele Germaniei, Joackim Gauck, a evocat momentul istoric şi ieri, în Franţa, împreună cu omologul său, François Hollande.

Reconcilierea şi avertismentele pe care amintirea Primului Război Mondial le relansează către lumea contemporană, în care ameninţarea războiului este atât de actuală - sunt teme ale discursurilor rostite cu prilejul comemorării.

În urmă cu 100 de ani Belgiei i-a fost încălcată neutralitatea, iar armata ei a trebuit să ţină piept trupelor germane.

Prezenţa publicului nu este permisă la ceremonii

Ofensiva a făcut un număr important de victime şi printre civili - 6.000 de belgieni au murit doar în prima lună de război.

Prin jocul alianţelor, invazia Belgiei de la 4 august a declanşat practic ostilităţile Primului Război Mondial, aminteşte France Presse.

Agenţia relatează că pentru ceremoniile de azi de la Liège a fost mobilizat - în premieră pentru acest oraş din estul Belgiei -, un sistem strict de securitate, cu sute de poliţişti, lunetişti în elicoptere şi controale pentru maşini.

Prezenţa publicului nu este permisă la ceremonii, care pot fi urmărite doar pe nişte ecrane uriaşe, iar cei care locuiesc în apropiere au fost rugaţi ferm să rămână în case, cu ferestrele închise.

Hartă: Orașul Liège din Belgia. Sursa: cia.gov.


Etichete BelgiaLiègecomemorareprimul război mondialFranțaGermaniaistorieFrancois HollandeJoachim Gauck

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live