Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

17 Februarie 2022
Vizualizari: 302
Comentează add

Oficiali din Belarus au mai anunțat și că ar putea păstra o parte dintre echipamentele militare aduse de Rusia pentru exerciţiile comune încă în curs.

Belarus "ar putea găzdui arme nucleare"

sergiu-stet

 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko     Foto: Reuters.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al Moscovei, a declarat joi, 17 februarie, că ţara sa este gata să găzduiască pe teritoriul său arme nucleare în caz de ameninţare din partea Occidentului, informează AFP şi Reuters.
 
"Dacă va fi necesar (...) vom desfăşura nu doar arme nucleare, ci şi arme supernucleare, arme promiţătoare, pentru a ne apăra teritoriul", a declarat Lukaşenko, citat de mass-media belaruse.
 
Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă vor fi luate "măsuri stupide" de către "rivalii şi adversarii" Republicii Belarus, a subliniat Lukaşenko.
 
După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Belarus, la fel ca alte foste republici sovietice, a renunţat la armele nucleare desfăşurate pe teritoriul său la presiunile SUA şi a acceptat să le restituie Rusiei.
 
Constituţia belarusă prevedea ca ţara să rămână o "zonă fără arme nucleare". Cu toate acestea, articolul respectiv a fost înlocuit într-o nouă versiune a Constituţiei propusă de Lukaşenko şi asupra căreia belaruşii vor trebui să se pronunţe în cadrul unui referendum pe 27 februarie.
 
SUA şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această reformă a Constituţiei belaruse, care ar putea permite o desfăşurare de arme nucleare ruse în Belarus, ţară ce se învecinează cu Ucraina şi Polonia.
 
De asemenea, Lukaşenko a spus joi că Republica Belarus ar putea păstra o parte dintre echipamentele militare aduse de Rusia pentru exerciţiile comune încă în curs. Preşedintele belarus a adăugat că intenţionează să discute cu privire la acest subiect cu Moscova, potrivit agenţiei de presă Belta, preluată de Reuters.
 
Doar cu o zi mai devreme, miercuri, şeful diplomaţiei belaruse, Vladimir Makei, susţinea că "niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul Belarus după manevrele militare cu Rusia", programate să se încheie pe 20 februarie.
 

Etichete UcrainanuclearAleksandr LukaşenkoBelarus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live