Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

19 Iulie 2012
Vizualizari: 1171
Comentează add

Casa Albă a anunţat că susţine o tranziţie politică în Siria "pentru a evita un război civil sângeros şi de durată".

Bashar al-Assad, "aproape să piardă controlul asupra Siriei"

ionut-dragu

Membrii ai armatei siriene libere. Foto: Reuters.

Casa Albă a apreciat că regimul preşedintelui Bashar al-Assad este pe cale "să piardă controlul asupra Siriei", după un atentat care s-a soldat cu moartea a mai mulţi oficiali ai guvernului la Damasc, notează AFP.
 
"Este evident că regimul Assad este pe cale să piardă controlul asupra Siriei", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţional american (NSC), Tommy Vietor.
 
De asemenea, el a subliniat într-un comunicat urgenţa unei tranziţii politice pentru "a evita un război civil sângeros şi de durată".
 
Tommy Vietor a amintit şi că înainte de atentatul de miercuri regimul Assad s-a confruntat recent "cu din ce în ce mai multe dezertări, o opoziţie mai mare şi mai unificată care operează în întreaga ţară".
 
"Sunt mulţi sirieni care susţineau înainte regimul şi care îl văd acum pe Assad ca fiind problema şi nu soluţia, în timp ce dificultăţile financiare ale regimului continuă.
 
"Odată ce regimul Assad pierde controlul a venit timpul ca sirienii şi comunitatea internaţională să se concentreze pe viitor", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al NSC, cabinetul de politică externă al preşedinţiei americane.
 
"Muncim din greu alături de partenerii noştrii internaţionali să ajungem la o tranziţie politică în Siria. Cu cât tranziţia se va produce mai repede, cu atât vom avea mai multe şanse să evităm un război civil sângeros şi de durată", a explicat  Tommy Vietor.
 
SUA şi Rusia susţin o "tranziţie politică" în Siria în pofida divergenţelor
 
Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin sunt de acord cu privire la necesitatea unei "tranziţii politice" în Siria în pofida divergenţelor asupra abordării problemei, a declarat miercuri Casa Albă după o conversaţie telefonică între cei doi lideri.
 
"Cei doi preşedinţi au remarcat sporirea violenţei în Siria şi sunt de acord cu privire la necesitatea susţinerii unei tranziţii politice cât mai rapide care să atingă scopul nostru comun de a pune capăt violenţei şi de a evita o nouă deteriorare a situaţiei", a declarat preşedinţia americană într-un comunicat.
 
Barack Obama şi Vladimir Putin au "luat în considerare divergenţele pe care guvernele noastre le-au avut cu privire la Siria, însă au fost de acord ca echipele lor să continue să lucreze la o soluţie", a concluzionat Casa Albă.
 
Kremlinul a fost primul care a dezvăluit miercuri această conversaţie iniţiată de Barack Obama. Tonul declaraţiei emise de Moscova părea mai puţin optimist decât cel al Washingtonului.
 
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, semnalase anterior fermitatea Moscovei în refuzul său de a permite adoptarea unei rezoluţii care prevede sancţiuni sau folosirea forţei împotriva regimului de la Damasc, aşa cum susţine Occidentul.
 
Rusia a depus la rândul său un proiect de rezoluţie care prevede prelungirea misiunii observatorilor internaţionali, însă fără vreo ameninţare cu sancţiuni la adresa regimului.
 

Etichete SiriaBashar al-AssadSUARusiaCasa Albăregim

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live