Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

9 Februarie 2018
Vizualizari: 6631
Comentează add

Veteranul de război Valentin Ştefanovici împlineşte azi 100 de ani. Într-un interviu la RRA, el rememorează tragicele zile ale bătăliei de la Cotul Donului, din noiembrie 1942.

AUDIO: Cum am scăpat din iadul de la Stalingrad

ionut-iamandi

Veteranul de război Valentin Ştefanovici la domiciliul lui Bucureşti, februarie 2017. Foto: MApN.

Valentin Ştefanovici, Omul-Centenar
 • - Data nașterii: 9 februarie 1918
 • - Locul naşterii: comuna Potelu, județul Romanaţi
 • - Participare pe front: 1940 - 1943 cu Regimentul 1 Infanterie (Dorobanți) Dolj, Divizia a II-a, Armata a IV-a. A luptat în sudul Ucrainei și în bătălia de la Cotul Donului.
 • - Invalid de război gradul II.
 • - Decorații: Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler cu panglică de Virtute Militară, conferit pentru fapte de eroism săvârșite cu alți doi camarazi, prin distrugerea unui tanc rusesc, într-un moment important al luptei.
 • - Studii:
 • Institutul Politehnic, Facultatea de Instalații și Utilaje
 • Absolvent (1940) cu gradul de locotenent a Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie.
 • Academia de Înalte Studii Economice.
 • Exmatriculat după doi ani din cauza decorației primite în timpul războiului.
 • - Activitate profesională: Operator la Institutul de Montaje.
Sursa: Ministerul Apărării Naţionale.

După unii istorici, bătălia de la Cotul Donului a avut un nume predestinat: chiar a fost un moment de cotitură în cel de-al doilea război mondial. A fost bătălia prin care sovieticii au lansat o contraofensivă decisivă împotriva forţelor Axei constituite atunci pe front din germani, români, unguri şi italieni.

Pentru armata română, istoria consemna una dintre cele mai grele înfrângeri, zeci de mii de soldaţi şi ofiţeri români pierzându-şi viaţa sau ajungând prizonieri de război. Unii, foarte puţini, au reuşit să scape din încercuirea militară sovietică iar dintre ei, şi mai puţini - câţiva, aproximativ 9.000 de oameni, după evidenţele MApN - supravieţuind până în zilele noastre. Printre aceştia este şi Paul Valentin Ştefanovici.

Locotenentul Ştefanovici a traversat 2.000 de kilometri de teatru de război, de la Oasele, judeţul Tecuci, unde a trecut Prutul, până în suburbiile Stalingradului, pe Volga. A văzut prizonieri de război ucişi de armata inamică, civili ruşi întâmpinându-i cu cântece la balalaică şi chiar şi finlandezi angrenaţi în luptă în mijlocul Uniunii Sovietice, deşi unele cărţi de istorie consemnează că aceştia nu au trecut dincolo de Karelia de Est când au avut ocazia să îşi ia înapoi teritoriile anexate de Moscova. Dar şi mai plină de suspans este evadarea locotenentului Ştefanovici şi a camarazilor săi din încercuirea iniţiată de sovietici. Aflat în permanenţă la marginea morţii, drumul de la Tinguta, din sudul Stalingradului, prin Abganerovo, Aksay, Kotelnikovo şi până la Rostov pe Don şi spitalul din Taganrog este reconstituit în detaliu de cel ce l-a făcut în urmă cu 75 de ani, în timpul celui de-al doilea război mondial.

AUDIO: Mărturia de mai jos a locotenentului Ştefanovici aduce o imagine proaspătă, nemijlocită, de la un martor direct al luptelor de la Cotul Donului.Înregistrare din 6 februarie 2018. Inginer de sunet: Daniel Andrei; editori audio: Alexandru Balaban, Adriana Jerdea, Oana Sandu, Narcisa Goreac, Radu Sima, Carmen Nicolau.


Etichete stalingradexclusiv onlinevalentin stefanoviciarmata romanaal doilea razboi mondiallupta de la cotul donuluisovieticinazisti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live