Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

12 Noiembrie 2019
Vizualizari: 667
Comentează add

Apel matinal: Virgil Popescu, ministrul economiei şi energiei Apel matinal: Virgil Popescu, ministrul economiei şi energiei - Conține audio

radio-romania-actualitati

Virgil Popescu. Foto: pnl.ro

AUDIO: Ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, invitat la Apel matinal.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 noiembrie, ora 08:31) - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu - Nu există riscul ca bucureștenii să rămână fără căldură și apă caldă, după ce RADET a intrat definitiv în procedură de faliment, conform ministrului economiei și energiei. El adăugat că după discuțiile cu responsabilii ELCEN va trebui găsită o soluție rapidă, dar și că Primăria Capitalei trebuie să hotărască prin ce companie sau prin ce serviciu să preia energia termică. Mai multe amănunte vom afla, chiar acum, de la invitatul, de astăzi, al Apelului Matinal, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu. Bună dimineața.
Virgil Popescu: Bună dimineața.
Realizator: Domnule ministru, înainte de toate să mai punctăm. Există vreun pericol pentru ca bucureștenii să rămână fără apă caldă și fără furnizarea căldurii?
Virgil Popescu: Nu, nu, exclud acest risc. Din punct de vedere al ELCEN suntem pregătiţi să furnizăm agent termic, avem toate contractele încheiate cu Romgaz, avem stocuri de păcură în caz că s-ar pune vreo problemă referitoare la stocurile de gaze, deci nu există riscul. Singura problemă care trebuie rezolvată foarte repede, este exact cum am auzit şi la dumneavoastră, la ştiri, este ca Primăria Capitalei să găsească repede soluţia, ce companie doreşte să preia, să intre în relsţii contractuale cu ELCEN sau serviciul puplic al Primăriei să intre în relaţii contractuale cu ELCEN, pentru a înlocui RADET-ul, care din punctul nostru de vedere, intrând în faliment nu mai are capacitate juridică.
Realizator: Aţi precizat, ieri, că se va găsi şi o soluţie juridică, în colaborare cu Primăria. Există variante de lucru?
Virgil Popescu: Ştiu că a fost o şedinţă la Primărie, nu ştiu cum s-a terminat. Eu la ora 10:00 am din nou întâlnire cu ELCEN-ul, să vedem ce s-a discutat, ce a discutat ELCEN-ul cu RADET-ul, cu Primăria şi în urma şedinţei de la 10:00, o să vedem exact despre ce este vorba. Cert este că dacă ne luăm după ce a declarat Primăria Bucureşti, că va dori preluarea distribuţiei prin Termoenergetica, aceasta este o companie înfiinţată, dar care trebuie licenţiată, căreia trebuie Consiliul General să îi delege serviciul de utilitate publică pentru distribuţia energiei termice şi ulterior, în urma acestei delegări, să primească licenţa, să se licenţieze la Autoritatea Naţională de Reglementări în Energie. Acest lucru trebuie făcut foarte repede şi cred că ar trebui convocată o şedinţă de îndată a Consiliului General, pentru că m-am uitat pe ordinea de zi, aseară am discutat cu doamna ministru, Violeta Alexandru, preşedinta PNL Bucureşti, şi mi-a zis că este convocată o şedinţă, probabil o şedinţă normală, o şedinţă ordinară a Consiliului General şi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General nu se găseşte absolut nimic referitor la Termoenergetica, la delegare a acestui serviciu.
Dacă se dorește joi, părerea mea este că e prea târziu joi, da, sau e târziu joi. Cred că se poate suplimenta ordinea de zi, dar cred că ar trebui astăzi, mâine o ședință de îndată extraordinară. Extraordinară de fapt /.../, dar o şedinţă de îndată, care să rezolve, să ia în discuție această problemă și să hotărască calea de urmat, pentru că trebuie pornită această procedură.
Realizator: Termoenergetica, într-adevăr, nu are licență pentru distribuția de energie termică. Rezolvarea, repet, că va veni mâine sau peste câteva zile, nu va aduce nici un prejudiciu bucureștenilor. Este defapt ceea ce îi interesează pe toți, cred.
Virgil Popescu: Da, sigur că da. Ceea ce mi-aș dori eu este ca să nu se insiste că Radetul are în continuare capacitate juridică, pentru că toată lumea știe că în momentul când s-a pronunţat hotărârea instanței de faliment, practic entitatea juridică Radet a încetat. De aceea, cred și o să văd exact la ora 10:00 ce s-a întâmplat, cred că ar trebui, asta este părerea mea și părerea celor de la Elcen, cred că ar trebui ca primăria să preia trei, patru, cinci zile, șase zile direct distribuția de agent termic prin comenzi adresate direct de către Elcen, pentru a nu avea probleme ulterioare cu cine va plăti această energie termică, pentru că vorbim de trei milioane de lei pe zi.
Realizator: Legea permite până la urmă, gândindu-ne, totuși că primăria poate achiziționa agentul termic și de la alt producător decât Elcen?
Virgil Popescu: Da. Nu are de unde să achiziționeze de la alt producător decât Elcen. Elcen este singurul producător, care livrează energie termică Bucureștiului, iar legea energiei termice permite ca primăria, se spune că primăria poate delega. Deci dacă poate delega, primăria și poate lua direct.
Realizator: Am priceput. Să sperăm că lucrurile vor intra pe făgașul normal. Mulțumim frumos pentru...
Virgil Popescu: Și eu vă mulțumesc și sunt convins că lucrurile vor intra pe făgașul normal și pornind, în principiu, toți de la prezumția de bună credință a tuturor factorilor.


Etichete Virgil Popescuministrul economiei şi energieiRADET

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live