Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

22 Noiembrie 2019
Vizualizari: 942
Comentează add

"Evoluţia cursului valutar din ultima perioadă este o oglindire a economiei româneşti", a declarat la Radio România Actualităţi purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu.

Apel matinal: Invitat, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu Apel matinal: Invitat, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu - Conține audio

ciprian-sasu

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu. Foto: gov.ro.

AUDIO: Apel matinal, invitat, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.

"Evoluţia cursului valutar din ultima perioadă este o oglindire a economiei româneşti", a declarat la Radio România Actualităţi purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu.

Invitat al rubricii Apel Matinal, acesta a ţinut însă să remarce că leul a pierdut doar o parte mică în comparaţie cu moneda europeană.

Dan Suciu a mai declarat că importurile crescute şi implicit deficitul comercial sunt principala cauză a scăderii leului.

Un euro este cotat astăzi de BNR la 4,78 de lei, ceea ce reprezintă un nou minim istoric.

TEXT:

"Apel matinal" - invitat: purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie, ora 8:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu.


Daniela Petrican: Vorbim despre moneda națională, care s-a depreciat continuu în ultimele zile ale acestei săptămâni, în raport cu moneda europeană. Leul coboară ușor, dar constant, și se află acum la valoarea de 4,78 de lei pentru un euro, potrivit cursului publicat pe site-ul Băncii Naționale, ceea ce reprezintă un nou minim istoric.


Cătălin Cîrnu: Analiștii pieței financiare se așteaptă chiar la o continuare a deprecierii monedei naționale. Dar ce spune banca centrală vom afla imediat de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României. Bună dimineața!


Dan Suciu: Bună dimineața!


Cătălin Cîrnu: Care va fi traiectoria în zilele următoare, poate până la finalul anului, apropo de cursul de schimb?


Dan Suciu: După cum știți, Banca Națională nu face neapărat predicții de curs și nu vizează neapărat un curs sau altul, dar evident că e preocupat de ce se întâmplă, și nu în sensul negativ al termenului "preocupat", ci pur și simplu ocupat, ca să spunem așa. Ați spus și dumneavoastră că e o evoluție ușoară, o depreciere ușoară a cursului, și aș accentua pe cuvântul ușoară, pentru că, de fapt, vorbim de doi bani. Nu vreau să duc în derizoriu expresia, sunt doi bani, și într-adevăr e un record de nivel, dar, oricum am lua-o, e o cifră foarte mică. O cifră mică, iar această cifră mică, și mă duc direct unde sunt oamenii interesați, nu are cum să influențeze prețurile, sau ratele, sau evoluții de acest gen, pentru că cererea este foarte mică; sau prețul la carburant, sau ce mai plătim raportat la euro, facturile la telefon. Sigur că tendința aceasta și așezarea leului pe un nou nivel este însă importantă, și asta va influența și influențează aceste așteptări și aceste prețuri pe care le plătesc oamenii. Iar noul nivel sau acest nivel reflectă, oglindește situația economiei românești, pentru că întotdeauna acesta este reperul pe care ar trebui să îl avem.


Daniela Petrican: Apropo de nivel, vom vedea poate un euro cotat la 5 lei?


Dan Suciu: Asta e foarte, foarte greu de spus, dintr-un motiv foarte simplu: dacă ne uităm în urmă... adică aș spune chiar nu, haideți să nu o mai ocolesc, și de ce spun asta: leul nu a avut o evoluție de acest gen niciodată în istoria sa, în sensul în care nu a pierdut 25 de bani, 30 de bani într-o lună...


Cătălin Cîrnu: Perioadă scurtă.


Dan Suciu: ... sau o lună și jumătate, până la sfârșitul anului. Deci nu am avut niciodată o evoluție de genul acesta, nici în momentele dramatice pentru economia românească, când eram în încetare de preț, plăți sau ne apropiam de o situație de încetare de plăți. Acum suntem departe de așa ceva. Spuneam că oglindește economia, dar economia nu e în criză, e doar într-o situație mai puțin favorabilă decât era în urmă cu ceva timp, și aceasta vine din câțiva parametri pe care i-am tot evocat în ultimele zile. În primul rând, deficitul comercial, adică facem foarte multe importuri, continuăm să facem foarte multe importuri, am făcut foarte multe importuri în acest an, și la un moment dat vine nota de plată. La nouă luni, diferența importuri-exporturi, adică balanța comercială în țări era foarte echilibrată, mult mai dezechilibrată decât era acum un an pe vremea asta, și multul acesta înseamnă mai bine de două miliarde de euro. Ca să simplific un pic situația, dar ca să fie destul de clară pentru toată lumea, aceste două miliarde de euro, până în septembrie, de exemplu, trebuie scoase de undeva din țară. Și cum pot fi scoase decât prin schimb valutar? Adică cineva schimbă leii, că avem lei, Slavă Domnului au crescut veniturile, să spunem așa, nu știu dacă e neapărat doar efecte bune în această creștere de venituri, dar în fine, deci avem lei, îi schimbăm în euro și plătim cele două miliarde în plus, cel puțin față de anul trecut. Și, atunci, evident că avem o presiune pe curs, care a apărut pentru că e un necesar pe valută mai mare în această perioadă decât până acum, care trebuie plătit. Să nu uităm că mai avem încă sărbători în față...


Cătălin Cîrnu: Exact, da, știm că vin sărbătorile, de regulă, importurile cresc.


Dan Suciu: Dacă nu s-au făcut deja aceste importuri, dacă nu s-au plătit deja aceste importuri, s-ar putea presiunea să rămână. Acum nu e neapărat nevoie să avem o evoluție de acest gen, pentru că mai apar și exporturi, mai apar și alte elemente în această balanță comercială, pe care nu le anticipăm acum. Știu că există presiunea aceea, nu știm dacă noi avem și o contraparte care să o mai diminueze. Dar, repet, cursul nu face pași mari niciodată, în nicio situație. Acești doi bani sunt caracteristici pentru modul cum evoluează el, natural și constant, să zicem așa, în ultima perioadă.


Cătălin Cîrnu: Spuneați că vă feriți de predicții. Totuși, pentru anul viitor cum credeți că va  evolua cursul de schimb?


Dan Suciu: Haideți să vedem cum începem și, în rimul rând, cum terminăm anul acesta, pentru că mai sunt o serie de lucruri de clarificat. Să vedem deficitul bugetar cum se închide, pentru că nici acesta nu a fost foarte încurajator; cel puțin, pe ultimele date care se estimează acum, trecem de 3%, dacă nu chiar binișor, ceea ce evident că putem spune că nu e păgubos, într-un fel, și pentru curs. Să vedem cum arată bugetul pentru viitor, să vedem cum începe economia să funcționeze sau cum va funcționa economia pe mai departe, pentru că sunt îngrijorări, tensiuni; nu vreau să spun că intrăm în criză, pentru că nu sunt semne de criză, dar sunt reașezări ale economiei pe noi parametri.


Cătălin Cîrnu: Iar BNR stă cu ochii pe toate aceste repere, e clar.


Dan Suciu: Stăm pe repere, stăm și pe curs, și nu numai cu ochii, dar nu putem face mai multe declarații de acest gen și...


Cătălin Cîrnu: Am priceput.


Dan Suciu: Și suntem foarte atenți la ce se întâmplă în această perioadă, așa încât să nu se... nu știu, să nu se sară calul, dacă vreți. Rămân la acest nivel de doi bani ca un nivel... ca valoarea reală a deprecierii. Să ne uităm la ea și să o recunoaștem că atâta e, chiar dacă consemnăm un record.


Cătălin Cîrnu: Da, rămânem și noi atenți la toate aceste detalii de ordin financiar. Ne vom reîntâlni, dacă nu la sfârșitul anului, măcar la începutul lui 2020.


Dan Suciu: Oricând, cu mare drag.


Cătălin Cîrnu: Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal". Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, a fost invitatul de astăzi.


Etichete apel matinaldan suciucurs valutarbnr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live