Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 29 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Radio România Actualităţi

27 Iunie 2018
Vizualizari: 3630
Comentează add

Interviu cu academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de fizică şi inginerie nucleară "Horia Hulubei".

Apel Matinal: Interviu cu academicianul Nicolae Zamfir Apel Matinal: Interviu cu academicianul Nicolae Zamfir - Conține audio

radio-romania-actualitati

Academician Victor Nicolae Zamfir. Foto: acad.ro

AUDIO: Apel matinal.

Interviu cu academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de fizică şi inginerie nucleară "Horia Hulubei"  

Emisiunea: Matinal - Rubrica: Apel matinal - Realizator: Cătălin Cîrnu -   100 de oameni de ştiinţă din 20 de ţări, specializaţi în dezvoltarea reacţiilor nucleare produse de fascicule de fotoni laser şi gamma, discută săptămâna aceasta la Braşov despre modul în care se vor putea rezolva în viitor probleme ce acum par imposibile. Se caută răspunsuri. De exemplu, cu privire la originea vieţii pe Pământ, la structura şi compoziţia Universului, dar şi pentru vindecarea unor boli în acest moment incurabile. Soluţiile pot apărea graţie cercetărilor, iar România, prin laserul de cea mai mare putere ce va deveni funcţional la începutul anului viitor la Măgurele, deţine potenţial în această privinţă.

Despre evenimentul ştiinţific vorbim chiar acum cu invitatul 'Apelului matinal' de astăzi, academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului laserului de mare putere şi al Institutului de fizică şi inginerie nucleară 'Horia Hulubei' din Măgurele. Bună dimineaţa. Conferinţa de săptămâna aceasta de la Braşov este a doua dintr-o serie începută în urmă cu doi ani în SUA, în California. Peste alţi doi ani va fi organizată în Japonia. Cred că ar trebui să ne mândrim că o organizăm noi acum, la Braşov. Cărui fapt se datorează până la urmă prezenţa României între aceste două ţări, SUA şi Japonia, ca organizatoare a unui eveniment de o asemenea anvergură? 

Nicolae Zamfir: Bună dimineaţa. De fapt, ideea de a organiza astfel de conferinţe într-un domeniu care este nou şi a fost numit fotonică nucleară, ideea a venit în urma discuţiilor privind construcţia cadrului ştiinţific al viitorului centru ELI-NP. Am început discuţiile în primăvara lui 2010 şi, în cursul discuţiilor, cei de la Măgurele împreună cu colegi din toată lumea au încercat să găsească direcţia de cercetare şi ca rezultat a apărut această idee nouă, un domeniu nou al fizicii. S-a coagulat, s-a concretizat. În urma aplicaţiei pe care am făcut-o la Bruxelles pentru finanţarea centrului, în urma construcţiei, design-urilor pentru experimente, a apărut ideea să organizăm o conferinţă. Împreună cu colegii americani, s-a hotărât ca prima ediţie să fie în California, organizată de Livermore National Laboratory, urmând ca următoarea conferinţă să fie în România, în speranţa, atunci, că implementarea proiectului va fi trecut pragul critic, deci ne îndreptăm spre final şi, într-adevăr, acum suntem trecuţi de mijlocul implementării, ca timp, şi de fapt şi fizic, şi am organizat această a doua ediţie şi, ca să răspund scurt la întrebarea dvs, aşa a fost planificat încă de la început când a apărut ideea unor astfel de conferinţe. 

Realizator: Ce aşteptări aveţi de la această conferinţă de la Braşov? 

Nicolae Zamfir: Sigur, noi avem o datorie faţă de Comisia Europeană, să punem la punct experimente pentru prima zi, să zicem, pentru deschiderea centrului, dar viitorul program ştiinţific trebuie discutat din timp, trebuie puse bazele şi acestea nu se pot face decât în urma unor asemenea conferinţe. Deci menirea acestei conferinţe este să vedem încotro merge domeniul în viitor. 

Realizator: Luni însă, la deschiderea evenimentului, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, spunea că proiectul ELI-NP poate schimba imaginea României. În acest moment, fonduri există de la UE. În ultimul timp, din câte ştiu, s-au alocat totuşi fonduri insuficiente pentru acest sector. Cât de optimist sunteţi că lucrurile vor merge în direcţia pe care v-o doriţi? 

Nicolae Zamfir: Trebuie să fim optimişti. Deci cred că centrul are un viitor sigur. Nu se pune problema că vor fi incertitudini privind funcţionalitatea acestui centru. Fondurile de la fondurile structurale, autorităţile române ne sprijină să obţinem fondurile necesare construcţiei acestui centru şi acum ne punem problema fondurilor necesare pentru funcţionalitatea lui. Şi, sigur, aici partea de finanţare naţională joacă un rol important. Am construit un astfel de centru şi trebuie să ne luăm responsabilitatea să funcţioneze şi suntem în discuţii cu Ministerul Cercetării să se înceapă finanţarea a părţilor care sunt deja funcţionale.  

Realizator: Eu vă doresc, evident, cât mai multe reuşite, vă mulţumesc pentru prezenţa la Apel.  

Nicolae Zamfir: Şi eu vă mulţumesc.


Etichete exclusiv radioapel matinalInterviu cu academicianul Nicolae Zamfireli-np

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live