Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea

18 Septembrie 2020
Vizualizari: 327
Comentează add

Reprezentanți ai elevilor, părinților și ai societății civile solicită o practică unitară și stabilirea unor cuantumuri minime la nivel național.

Apel către autorităţi pentru reglementarea chestiunii burselor şcolare

ana-maria-cirstea-ramnicu-valcea

Foto: Arhivă/ Gina Poenaru.

Un nou apel a fost lansat către autorități pentru reglementarea chestiunii burselor școlare.

Reprezentanți ai elevilor, părinților și ai societății civile solicită o practică unitară și stabilirea unor cuantumuri minime la nivel național pentru ca acest drept al elevilor să fie respectat.

În prezent, sunt încălcate în mod sistematic și generalizat prevederile legii, doar o mică parte dintre primării acordând integral burse elevilor. Este și cazul județului Vâlcea, de unde transmite corespondenta RRA Ana Maria Cârstea.

Reporter: Vâlcea, alături de Bacău, figurează în raportul întocmit la nivel național pe anul 2019 - 2020 pe ultimul loc la acordarea de burse școlare. O singură primărie din Vâlcea asigură burse integrale elevilor, iar alte patru doar parțial. La atât se rezumă bursele școlare acordate în județul Vâlcea. Detaliază Cristian Ghingheș, coordonatorul național al proiectului "Şcoli curate".

Cristian Ghingheş: Încercăm ca elevii și părinții să militeze pentru o mai bună finanțare a învățământului la nivel local. În ultimele șase luni, cinci voluntari, plus un coordonator au trimis cereri pe informații publice la toate primăriile din județ. Doar 83 din cele 89 nu au răspuns. Şase au refuzat să răspundă chiar dacă le-am petiţionat în mod continuu. Din păcate, numai patru au o hotărâre de Consiliu Local pe burse, deci respectă legea educației în ceea ce privește acordarea burselor pentru elevi. Cel mai mare cuantum este acordat de Primăria Râmnicu Vâlcea, însă avem și exemple negative, cu cuantumuri de 10 lei pentru o bursă de ajutor social, ceea ce este infim, din punctul nostru de vedere.

Reporter: Sume ce pe elevi îi nemulțumesc.

Miruna Oltei, președintele Consiliului Județean al Elevilor Vâlcea: Sunt destul de mici, avem 50 de lei pentru bursele de merit. Nu cred că este suficient pentru un elev cu media.. chiar media 10, pentru că nu se acordă în toate școlile conform legii, peste 8,50, să primească doar 50 de lei, iar cei cu performanțe doar 300 de lei pe lună.

Reporter: Elevii vâlceni au obținut acordarea burselor pentru cei care studiază în Râmnicu Vâlcea doar în instanță, după ani în care asemenea susținere financiară nu mai era deloc asigurată.


Etichete (ii)apelbursecuantum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live