Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Aniversare a doi ani de existenţă a postului Radio Chişinău

"După doi ani, Radio Chişinău este ceea ce trebuie să fie, un reper în media de aici şi un membru respectat al familiei Radio România", a spus Preşedintele Director General al SRR.

Aniversare a doi ani de existenţă a postului Radio Chişinău
Preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu la Radio Chişinău. Foto: Radio Chişinău.

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Decembrie 2013, 17:41

Astăzi, la fel ca în fiecare an, atât la Alba Iulia cât şi în toate oraşele mari din întreaga Românie, dar şi din Republica Moldova, au loc manifestări şi ceremonii prilejuite de aniversarea zilei de 1 Decembrie, evenimente care îi reunesc pe românii de pretutindeni.

Se implinesc 95 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar să nu uităm că prima provincie românească ce s-a unit cu România în 1918 a fost Basarabia. Aşadar, Basarabia a fost prima la Marea Unire cu Ţara.

În acest an, în martie, s-au împlinit 95 de ani de la acel moment emoţionant, iar noi aniversăm astăzi exact doi ani de când Radio România a inaugurat postul Radio Chişinău.

Suntem acum în legătură directă cu toate studiourile teritoriale ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi cu studioul de dincolo de Prut unde se află jurnalistul şi realizatorul de radio Mircea Dascaliuc şi distinşii săi invitaţi.

AUDIO: Ediţie specială.

Vă salutăm călduros de la Bucureşti, de Ziua Naţională. Suntem acum în legătură cu peste 5 milioane de români care ne ascultă în acest moment. Urăm la mulţi ani Radio Chişinău şi tuturor ascultătorilor de Ziua Naţională a României!

Reporter: Întâi de toate, bun găsit tuturor, la mulţi ani tuturor românilor şi îmi este deosebit de plăcut să vă anunţ că în Studioul 1 al Radio Chişinău se află domnul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, domnul Ovidiu Miculescu. Şi vreau să mai fac o precizare: domnia-sa a ales echipa Radio Chişinău în locul tribunei oficiale de la Bucureşti. În numele tuturor permiteţi-mi să vă adresez urarea de bun-venit, iată, în Basarabia, la Radio Chişinău, domnule preşedinte, în întreaga Românie!

Ovidiu Miculescu: Vă mulţumesc frumos, bună-ziua Bucureşti, bună-ziua Craiova, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Reşiţa, Cluj şi toate studiourile care sunt în momentul acesta în legătură cu noi. Într-adevăr, am ales să vin aici pentru că, probabil ştiţi, sau dacă nu, vă spun acum, în 1939 Consiliul de Administraţie de atunci al Societăţii Române de Radiodifuzune a decis ca primul studio regional al Radio România să fie la Chişinău. După doi ani de zile, Radio Chişinău este ceea ce trebuie să fie, un reper în media de aici şi un membru respectat al familiei Radio România.

Reporter: Aprecierile dumneavoastră, stimate domnule preşedinte-director general, ne onorează desigur, asemenea, prezenţa dumneavoastră ne onorează, dar, într-un anume fel pot să spun că ne şi obligă. Suntem, iată, o corporaţie, suntem, iată, strâns uniţi acum sub o triplă acoladă a acestei sărbători a românilor, a României şi a Radio Chişinău. Desigur, aici atmosfera - întrebai de la Bucureşti - este una plină de emoţie, plină de bucurie şi de entuziasm deoarece să ştiţi că spiritul românesc nu piere, iar românii basarabeni ştiu să aprecieze şi cu sufletul şi cu zâmbetul, dar mai ales ştiu să aprecieze foarte exact acele momente ale istoriei care au fost destul de nemiloase faţă de noi. Dar e bine că, iată, astăzi întregim rotundul acestei ţări şi bucuria de aici, emoţia de aici cred că e bine să o împrăştiem către toată ţara.

Ovidiu Miculescu: Eu cred că Radio România, în anul în care împlineşte 85 de ani, reprezintă pentru toţi românii, indiferent unde s-ar afla ei, un reper de credibilitate, de seriozitate, de dragoste de ţară, de respect pentru români şi pentru ascultătorii Radio România. Îndeplinim zi de zi o misiune publică care ne-a fost încredinţată, o îndeplinim cu devotament, cu profesionalism, cu inteligenţă, cu dedicaţie, cu onestitate, cu eleganţă şi suntem mândri că reuşim, nu numai în astfel de momente ci, cum spuneam, în fiecare zi, să facem ceea ce lumea aşteaptă de la noi. Este un lucru absolut extraordinar că această mare familie a Radio România, care cuprinde profesionişti de excepţie, oameni extrem de dedicaţi, reuşeşte să genereze nu numai programe de o calitate excepţională - acest lucru îl confirmă audienţele pe care le avem -, dar să genereze evenimente, proiecte dedicate în exclusivitate României, românilor şi tuturor celor care ne ascultă. Radio Chişinău este din acest punct de vedere un exemplu. Anul trecut, la un an de existenţă, în Piaţa Mare din Chişinău peste 20.000 de oameni au fost prezenţi la evenimentul pe care Radio Chişinău l-a generat, sperăm ca diseară să se întâmple şi mai bine. Iar acest lucru cred că nu face decât să confirme faptul că tot ceea ce atinge Radio România, tot ceea ce generează sau promovează înseamnă un succes. Am avut succesul de la Gaudeamus, am avut succesele orchestrelor şi corurilor Radio şi doresc să-i asigur pe colegii mei din România că la Chişinău se întâmplă lucruri seriose. Echipa de aici este, la fel, extrem de dedicată, extrem de profesionistă. Lucrul acesta contează foarte mult şi nu pot să nu amintesc faptul, de fapt această obligaţie şi acest îndemn pe care îl fac colegilor mei şi românilor care ne ascultă sau care nu ne ascultă, că a sta sub drapel, a sta cu România în minte şi în inimă, a o respecta şi a ne înclina în faţa ei şi de a o servi fără ezitare înseamnă o datorie de onoare. Cel care a lansat Radio România în 1928, profesorul Hurmuzescu, cu siguranţă a avut în minte acest lucru. Toate generaţiile care au lucrat 85 de ani pentru România, pentru Radio România, au făcut acest lucru. Este şi o promisiune pe care o fac împreună cu echipele mele ascultătorilor noştri, aşa vom face şi noi de-acum înainte, vom servi România şi pe români.

Realizator: Iar Radio Chişinău, nu mai puţin. Îmi pot permite să spun, pentru că ceea ce a însemnat un cuvânt de laudă pe care ni l-a adresat domnul preşedinte director general pentru ceea ce facem aici, pot spune că Radio Chişinăul reprezintă o adevărată tribună, a cui? A adevărului. A cui? A corectitudinii, a onestităţii, a luptei întâi de toate pentru recuperare identitară. Nu e lucru foarte simplu. Iar noi putem să promitem tuturor românilor, atât celor din Basarabia cât şi celor din întregul rotund al României, că ne vom strădui pe mai departe să ducem la bun sfârşit, dacă vreţi, această misiune de onoare, această misiune care ne înnobilează, dar care ne şi îngreunează în bună măsură drumul. Dacă am reuşit până în acest moment, suntem mulţumiţi. Că vrem să reuşim mai mult, vă dăm tuturor această asigurare, în numele României, în numele românismului şi în numele, dacă vreţi, tuturor celor care astăzi ne ascultă.

Ovidiu Miculescu: Să ştiţi că la Chişinău este soare. Am văzut şi noi la televizor parada de la Bucureşti şi din celelalte oraşe din România. Să ştiţi că suntem cu tricolorul la noi. Pe stradă, la Chişinău, este multă lume. Tricolorul este prezent peste tot şi sunt extrem de bucuros că pentru câteva minute, iată, inima Radio România bate de la Chişinău.

Realizator: Nimic mai mult de spus decât doar că în această seară, dincolo de ceea ce înseamnă bucuria personală, dar şi colectivă a celor care slujesc Radio Chişinău şi radioul românesc în general, vom avea prilejul unei bucurii în spaţiul public, deoarece împreună cu Primăria Chişinău am organizat un concert aniversar. El este dedicat Zilei României, Zilei Radio Chişinău, dar în egală măsură este dedicat deschiderii sau declarării deschise a sărbătorilor de iarnă, pentru că primarul general al capitalei Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă, va aprinde luminiţele în pomul de Crăciun, iar în Piaţa Marii Adunări Naţionale, acolo unde va avea loc acest important eveniment, se vor înălţa către tării 95 de lampioane, fiecare reprezentând câte un an dintre cei scurşi de la marele act istoric din 1918, Marea Unire.

Ovidiu Miculescu: Şi toate acestea, sub semnul Radio Chişinău. Domnule Creţa, suntem aici să servim România şi spun încă o dată: "La mulţi ani, Radio Chişinău!", "La mulţi ani, Radio România!", "La mulţi ani, România!"

Realizator: La mulţi ani, aşadar, cât mai frumoşi şi cât mai buni, mereu împreună. E o sărbătoare mare pentru toţi românii şi să nu uităm, aşa cum spuneam, ne ascultă peste 5 milioane de români în acest moment, dar să nu îi uităm şi pe românii din străinătate care ne ascultă pe Internet - sunt cei care trăiesc departe de ţară, care poartă România în suflet, care adorm în ceas târziu de noapte cu gândul la cei dragi, îşi îndreaptă în fiecare dimineaţă primul gând spre ţară şi numără zilele care au mai rămas până ajung din nou acasă. La mulţi ani cât mai frumoşi şi cât mai buni, mereu împreună, cu speranţa că putem să simţim la fel, aici, la Radio România!

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul