Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ovidiu Suciu, Berlin

23 Februarie 2012
Vizualizari: 1275
Comentează add

În Germania se înteţesc disputele între puterea şi opoziţia politică şi asta, cu numai câteva zile înaintea votului în Bundestag a pachetului financiar de ajutor pentru Grecia.

Angela Merkel, acuzată că nu vede situaţia reală a Greciei

ovidiu-suciu-berlin

Cancelarul german, Angela Merkel. Foto: Reuters.

Social-democraţii îi reproşează cancelarului Angela Merkel că nu ar fi prezentat date reale ale pachetului aprobat săptămâna aceasta, la Bruxelles, de către miniştrii de finanţe din Zona Euro.

Ei spun că ar fi vorba de vreo 30 de miliarde în plus faţă de cele 130 anunţate iniţial.

Al doilea pachet financiar destinat Greciei continuă să tulbure apele pe scena politică germană, înaintea votului de luni din parlament asupra ajutoarelor pentru Atena.

Opoziţia social-democrată o acuză pe şefa executivului, Angela Merkel, că nu prezintă situaţia cu care se confruntă grecii în toată gravitatea ei.

Ajutoarele totale s-ar ridica la 165 de miliarde de euro, susţine SPD, şi nu la 130 de miliarde, sumă anunţată de cancelarul federal.

Angela Merkel încearcă să obţină acordul Bundestagului asupra pachetului pentru statul elen înfrumuseţând cifrele - reproşează expertul social-democrat în probleme bugetare Carsten Schneider.

Suma totală ar consta din cele 130 de miliarde nou acordate şi din alte 35 rămase din primul pachet.

Aceste restanţe nu vor fi anulate, cum s-a vehiculat iniţial, ci vor fi preluate în al doilea program financiar - arată expertul Partidului social-Democrat. Ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble, vorbeşte însă, în continuare, de doar 130 de miliarde, pentru a nu risca un vot negativ din partea propriilor colegi de la guvernare.

Un alt membru important al grupului parlamentar al SPD, Thomas Oppermann, spune că Angela Merkel are nevoie de această majoritate în favoarea programului pentru Grecia în interiorul propriei coaliţii pentru ca politica sa europeană să nu fie considerată un eşec.

Deja mai mulţi parlamentari ai puterii, atât din tabăra conservatoare, cât şi din cea liberală, au anunţat că vor vota împotriva ajutoarelor pentru Atena.

Ei acuză că premisele acordării acestora sunt greşite şi nu reuşesc să evalueze problemele Greciei la adevărata lor amploare. Totuşi, guvernul condus de Angela Merkel nu va avea nici în aceste condiţii probleme în a obţine o majoritate la nivelul întregului Bundestag, întrucât social-democraţii şi ecologiştii, principalele forţe din opoziţie, vor susţine masiv măsurile de ajutorare a Atenei.

În situaţia de faţă, Grecia nu poate fi lăsată fără sprijin - adaugă Oppermann, care a reiterat solicitările social-democraţilor ca ajutoarele financiare să fie dublate de măsuri de stimulare a creşterii economiei elene.

Aceasta nu poate fi revitalizată doar reducând banii pe care statul grec îi dă taximetriştilor, pensionarilor şi asistentelor medicale, subliniază politicianul german.


Etichete Germaniadisputepachet financiarGreciaAngela Merkel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live