Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

21 Mai 2014
Vizualizari: 1103
Comentează add

Aceste manifestări ar putea intra sub incidenţa Codului Penal spaniol, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la unu la 3 ani şi amendă pentru infracţiuni de ură şi discriminare.

Anchetă în Spania privind mesaje antisemite pe Twitter

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Maccabi Tel Aviv - Real Madrid. Scor 98-86. Foto: captură youtube.com.

Asociaţiile evreilor din Spania cer autorităţilor să ia măsuri împotriva celor care au transmis mesaje antisemite, după meciul de baschet Real Madrid-Maccabi Tel Aviv, desfăşurat în 18 mai.

Potrivit organizaţiilor evreieşti, aproximativ 18000 de comentarii antisemite au fost citite pe reţeaua de socializare Twitter.

Asociaţiile din comunitatea evreiască din Catalonia au sesizat procuratura pentru mesajele antisemite transmise pe Twitter dupa ce duminica trecută echipa Maccabi Tel Aviv a câştigat finala Ligii europene la baschet, în meciul cu Real Madrid.

Asociaţiile doresc ca autorităţile să îi sancţioneze pe cei care incită la ură şi discriminare sub anonimatul aparent, pe reţelele de socializare.

Totuşi, cinci dintre autorii mesajelor antisemite au fost identificaţi, deoarece conturile lor poartă numele şi prenumele lor real.

Un purtător de cuvânt al asociaţiilor spune că aceste comentarii depăşesc în mod evident limita libertăţii de exprimare, menţionând că evreii trebuie “trimişi la gazare”, „ucişi în mod direct” sau că “Hitler a avut dreptate”.

Reţelele sociale, "curăţate"

Ministrul de Interne, Jorge Fernández Díaz, a declarat că legea sportului este clara şi sancţionează manifestările rasiste şi că reţelele de socializare vor fi în curând “curăţate” de persoane care incită la ură, rasism şi xenofobie.

Săptămâna trecută, autorităţile din Spania au anunţat că vor adopta măsuri speciale în privinţa mesajelor pe reţelele de socializare şi mai mulţi tineri au fost reţinuti, ulterior fiind lăsaţi în libertate, după ce şi-au exprimat satisfacţia pentru uciderea în stradă a preşedintei Partidului Popular din León, Isabel Carrasco, şi incitau la asasinarea politicienilor.

Aceste manifestări ar putea intra sub incidenţa articolului 510 din Codul Penal spaniol, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la unu la 3 ani şi amendă, timp de 12 luni, pentru infracţiunea de “discriminare, ură, violenţă împotriva unor grupuri sau asociaţii  pe motive de rasă, antisemite, sau alte ideologii şi credinţe, apartenenţa la o etnie, origine naţională, sex, orientare sexuală, boală sau dizabilitate”.

Procurorul general a anunţat “rigoare maximă” în cazul mesajelor xenofobe de pe Twitter. Procuratura va fi, potrivit magistratului Eduardo Torres Dulce, “foarte activă” în  urmărirea discursurilor care incită la ură pe reţelele de socializare: "Vom combate tot ce poate deteriora convieţuirea", a subliniat procurorul general miercuri, într-un discurs pronunţat la Barcelona.

Plângerea asociaţiilor evreieşti va fi trimisă la Procuratura de pe lângă Tribunalul Suprem, secţia specializată în combaterea infracţiunilor de ură, urmând să fie remisă instanţei corespunzătoare. La rândul lor, ministerele Justiţiei şi Internelor au cerut sprijin şi consultanţă procuraturii, pentru a lua măsurile necesare împotriva autorilor mesajelor transmise pe Twitter.


Etichete mesajeantisemitevreiSpaniaReal Madrid-Maccabi Tel Avivbascheturărasism şi xenofobiecod penal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live