Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

19 Octombrie 2019
Vizualizari: 543
Comentează add

Tensiunile au urmat unei demonstraţii paşnice, care a scos ieri în stradă o jumătate de milion de oameni, nemulţumiţi de condamnarea liderilor catalani.

Ample proteste la Barcelona

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Arhivă Foto: AP/Agerpres.

Barcelona a fost ieri scena unor ample proteste de stradă, care s-au soldat cu violenţe între manifestanţi şi forţele de ordine.

Sute de protestatari au ridicat baricade şi au aruncat cu pietre spre oamenii legii, în a cincea zi de manifestaţii, după condamnarea la închisoare a unor lideri separatişti catalani.

Cel puţin 62 de protestatari au fost răniţi, în timp de autorităţile spun că peste 200 de poliţişti au avut de suferit începând de luni.

Este cea mai serioasă escaladare a violenţelor de care Spania are parte în ultimii zeci de ani.

Tensiunile au urmat unei demonstraţii paşnice, care a scos ieri în stradă o jumătate de milion de oameni, nemulţumiţi de condamnarea liderilor catalani.

Secesionismul catalan a blocat principalele orașe ale regiunii, după sentința Curții Supreme de luni. Liga de fotbal a decis amânarea meciului Clasico FC Barcelona-Real Madrid, programat pentru 26 octombrie, până în luna decembrie.

Şi celebrul monument Sagrada Familia şi-a închis porțile, iar turiștii cu biletele plătite anticipat au fost nevoiți să admire bazilica de afară.

Sute de răniți, zeci de arestați - sunt alte date din bilanțul acestor zile de proteste, care au fost marcate de violențe și ciocniri între radicali și forțele de ordine.

Deși Guvernul de la Madrid dă asigurări că Barcelona poate fi vizitată de turiști, protestele au blocat orașul.

Protestatarii au împiedicat activitatea pe autostrăzile care sunt gestionate de statul spaniol, inclusiv cele care fac legătura cu Franța, iar în Portul Barcelona, în timpul grevei, au fost descărcate doar navele cu produse perisabile.

Căutat de justiția spaniolă pentru aceleași infracțiuni pe care le-au comis foștii săi miniștri regionali, Carles Puigdemont, principalul actor politic al referendumului de independență din anul 2017, va fi audiat de procuratura belgiană în 29 octombrie. De la Bruxelles, unde se află pentru summitul privind Brexit, premierul Pedro Sánchez a dat asigurări că autorii violențelor vor fi identificați și puşi la dispoziția justiției și că actuala criză din Catalonia va fi depășită, că liniștea și conviețuirea vor reveni în această regiune


Etichete protestebarcelonaviolentespaniaseparatisticataloniabaricademadrid

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live