Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

20 Iunie 2014
Vizualizari: 1197
Comentează add

Barack Obama spune că va trimite în Irak circa 300 de consilieri militari din trupele speciale pentru a sprijini armata irakiană. El a exclus o intervenţie militară pe scară largă.

Americanii "nu se vor întoarce să lupte" în Irak

ani-sandu-washington

Foto: captură Youtube

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi seară că va trimite în Irak până la 300 de consilieri militari din trupele speciale, pentru a culege informaţii şi pentru a sprijini armata irakiană în luptele împotriva insurgenţilor islamişti.

În discursul susţinut, Obama a exclus o intervenţie militară americană pe scară largă şi a anunţat că îl va trimite în regiune pe secretarul de stat John Kerry pentru a aborda evoluţiile din Irak cu liderii statelor din Orientul Mijlociu.

Cei aproximativ 300 de consilieri militari sunt gata să îi trimită în Irak vor merge acolo pentru a antrena sau sfătui forţele de securitate irakiene.

Barack Obama a subliniat că militarii americani nu se vor întoarce să lupte în această ţară, de unde SUA şi-au retras trupele combatante la sfârşitul lui 2011.

Un reprezentant de rang înalt al Administraţiei americane a declarat cu puţin timp în urmă că aceşti consilieri militari vor ajunge în Irak foarte curând, pentru că vor fi dislocaţi de la unităţi din regiune.

Echipe mici, formate din 12 oameni

În primă fază, SUA vor începe prin a trimite echipe mici, formate din aproximativ 12 oameni, care nu doar că vor sfătui forţele irakiene, ci vor şi ajuta SUA să obţină mai multe informaţii de pe teren şi vor face recomandări de acţiune oficialităţilor americane.

Aceşti consilieri militari vor ajuta şi la stabilirea unor centre de operaţiuni comune în Bagdad şi în nordul Irakului.

În plus, oficialităţile americane se pregătesc de ceea ce Obama a numit "acţiuni militare ţintite şi precise".

Asta, în cazul în care situaţia de pe teren e de aşa natură încât aceste acţiuni să fie necesare.

Preşedintele american a subliniat că înainte să ia o astfel de hotărâre, se va consulta cu reprezentanţi din Congres.

Măsuri suplimentare pentru securizarea Ambasadei SUA în Irak

Între timp, SUA şi-au sporit resursele de strângere de informaţii din Irak şi au luat măsuri suplimentare pentru securizarea Ambasadei americane.

Un alt aspect urmărit de SUA acum este şi cel diplomatic.

Secretarul de stat John Kerry va călători la sfârşitul săptămânii în Orientul Mijlociu şi Europa, pentru a discuta despre situaţia din Irak.

Oficialităţile americane nu au anunţat încă ţările cu ai căror lideri va discuta John Kerry, au precizat doar că va fi vorba de mai multe state europene şi că secretarul de stat nu va ajunge şi în Iran.

De altfel, în declaraţia de joi, Barack Obama s-a referit pentru prima oară şi la rolul pe care îl poate juca Iranul în stabilizarea Irakului.

Acesta ar fi unul constructiv, dacă iranienii vor transmite acelaşi mesaj guvernului irakian precum cel pe care îl transmit şi SUA şi anume, că Irakul va rămâne unit doar dacă vor fi respectate interesele tuturor grupurilor sectare; dacă Iranul va veni doar ca o forţă militară în sprijinul şiiţilor, atunci probabil că acest lucru va înrăutăţi situaţia, a spus Obama.


Etichete SUAIrakconflictarmatăsoldaţiBarack Obama

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live