Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

2 Noiembrie 2020
Vizualizari: 123
Comentează add

Astăzi, în toate şcolile din Franţa va fi adus un omagiu profesorului de istorie ucis de un terorist cecen pe 16 octombrie.

Ameninţarea teroristă rămâne la un nivel foarte ridicat în Franţa

-

Arhivă foto. Sursa: Agerpres/EPA.

În Franţa, ameninaţarea teroristă este la un nivel foarte ridicat, iar cetăţenii sunt tot mai preocupaţi de nivelul securitătii, după ce în mai puţin de o lună au fost comise în spaţiul public mai multe atentate cu morţi şi răniţi.

Astăzi, în toate şcolile din Franţa va fi adus un omagiu profesorului de istorie ucis de un terorist cecen pe 16 octombrie.

Revenirea ţării în izolare la domiciliu, decisă de guvern pentru a domoli propagarea accelerată a coronavirusului, nu a închis însă şcolile şi liceele, unde elevii vor reveni astăzi, după o vacanţă de două săptămâni.

Ministerul Educaţiei a decis ca în toate şcolile din franţa să fie păstrat un minut de reculegere în memoria profesorului Samuel Paty, ucis pentru că şi-a făcut datoria.

Dascălul a fost decapitat în plină stradă, la scurt timp după ce părăsise şcoala unde preda, de una zilant cecen de 18 ani, care s-a răzbunat pentru că profesorul le arătase elevilor caricaturile de presă cu profetul Mahomed, în timpul unei lecţii despre libertatea de expresie. Tragedia a produs o puternică emoţie în Franţa.

Statul a organizat o ceremonie de omagiu naţional, iar preşedintele Emmanuel Macron l-a decorat post mortem pe Samuel Paty cu "Legiunea de Onoare", cea mai importantă distincţie a Franţei. Din cauza protocolului sanitar aplicat în şcoli în contextul epidemiei, nu vor fi organziate adunări în curtea şcolilor cu toţi elevii, comemorarea profesorului asassinat în atentatul terorist urmând să aibă loc în fiecare clasă, la ora 11:00.

Există o mare preocupare în rândul profesorilor în legătură cu modul în care vor reacţiona elevii de religie musulmană la acest moment, după experienţa din 2015, când foarte mulţi au refuzat să participe la omagiul adus jurnaliştilor de la "Charlie Hebdo", ucişi în atentatul islamist.

Şcoala unde preda profesorul Paty va ţine abia marţi minutul de reculegere, pentru ca profesorii să aibă timp să pregătească momentul, împreună cu psihologul şcolii.

Personalul didactic şi elevii trebuie să facă faţă unei situaţii complexe, pe de o parte, pentru că au piredut un profesor în nişte condiţii şocante, iar pe de altă parte, câţiva dintre elevii şcolii au primit bani de la terorist pentru a-l arăta pe profesor. Doi dintre ei au fost puşi sub acuzare, însă au fost eliberaţi din arestul preventiv, fiind acum sub control judiciar.

Ei nu vor reveni mâine la şcoală, aşa cum se pare că va face şi eleva al cărei tată a postat înregsitrări video pe internet cu acuzaţii la adresa profesorului şi instigări la ură.

Ameninţarea teroristă rămâne la un nivel foarte ridicat în Franţa. În ultima lună, au avut loc mai multe atentate teroriste islamiste, soldate cu morţi şi răniţi, comise în plin spaţiu public. Cel mai recent a avut loc joi, când un emigrant tunisian a asasinat trei persoane în Catedrala Notre-Dame din Nisa.

(RS)


Etichete atentate teroristefranta(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live