Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

30 Iunie 2022
Vizualizari: 279
Comentează add

Președintele SUA Joe Biden a anunțat amplasarea unei brigăzi ofensive în România și constituirea unui nou sediu permanent în Polonia în scopul consolidării flancului estic.

Alianţa Nord-Atlantică, mai unită ca oricând după invazia Rusiei în Ucraina

oana-bala

Președintele Joe Biden în timpul conferinței de presă de la summitul NATO de la Madrid, iunie 2022. Foto: Brendan Smialowski/ AFP

Realizator: Cristina Grecu - Alianţa Nord-Atlantică este mai unită ca oricând după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat președintele american Joe Biden, la finalul summitului de la Madrid, pe care l-a anumit istoric, pentru că definește o nouă emisiune a NATO. El a mai anunțat amplasarea unei brigăzi ofensive în România și constituirea unui nou sediu permanent în Polonia în scopul consolidării flancului estic al alianței. Oana Bâlă transmite de la Madrid. 

Reporter: Summitul NATO de la Madrid a fost despre consolidarea alianței, dar și despre înfruntarea provocărilor și a amenințărilor viitoare, a declarat președintele american, Joe Biden, și a vorbit despre consolidarea apărării în Europa.
Joe Biden: În ceea ce ne privește, Statele Unite fac exact ceea ce eu am spus că vom face și ceea ce Putin urăște: ne consolidăm postura de apărare din Europa, vom staționa mai multe nave aici în Spania, vom amplasa mai multe sisteme de apărare aeriană în Italia și în Germania, mai multe avioane F-35 în Regatul Unit și pentru a consolida flancul estic vom avea un nou sediu permanent pentru Corpul al cincilea al armatei în Polonia, în plus, o brigadă ofensivă aplasată în România și desfășurări rotative în țările baltice. Toate acestea se întâmplă în contextul răspunsului NATO la agresiunea Rusiei și pentru a ajuta Ucraina să se apere.
Reporter: Ministrul apărării, Vasile Dîncu, care a făcut parte din delegația României la summitul de la Madrid, a subliniat importanța declarării Mării Negre drept zonă de interes strategic.
Vasile Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO, pentru că se întâmplă un lucru care era normal să se întâmple, se face un echilibru între nord și sud. Dacă înainte era apărată mult mai bine zona Mării Baltice, a Mării Nordului, deci, partea nordică, acum avem o prezență echivalentă și în zona Mării Negre, ceea ce este foarte important.
Reporter: Finlanda şi Suedia vor semna, marți, protocolul de aderare la NATO pentru a deveni oficial state membre, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. Protocolul urmează să fie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de țări care fac parte deja din NATO, iar astfel cele două țări nordice vor fi primite în alianță și vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia.


Etichete (ii)natounitatebidenrusiaucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live