Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioan Suciu

3 Aprilie 2022
Vizualizari: 325
Comentează add

Opoziția ungară a format o coaliție de șase partide avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

Alegeri în Ungaria: Opoziția îl înfruntă pe longevivul premier Orbán

ioan-suciu

Primarul orașului Hodmezovasarhely și lider al opoziției unite ungare în alegerile generale din aprilie 2022, Peter Marky-Zay, fotografiat în biroul său din Budapesta pe 28 ianuarie 2021. Foto: AFP

Realizator: Alegerile parlamentare care au loc astăzi în Ungaria sunt considerate cu caracter istoric, după cum transmite trimisul nostru la Budapesta. Viktor Orbán, cel mai longeviv prim-ministru din Europa, se va confrunta pentru prima dată cu un front al opoziţiei unite, care speră să convingă că liderul Fidesz reprezintă un pericol pentru viitorul democratic al ţării. Din Budapesta transmite Ioan Suciu.

Reporter: În alegerile parlamentare de astăzi, principalii competitori sunt coaliția Fidesz KDMP, aflată la guvernare din 2010, condusă de premierul în exercițiu, Viktor Orbán și "În unitate pentru Ungaria", coaliție compusă din șase partide de opoziție, avându-l ca lider pe Péter Márky-Zay.

A fost o campanie electorală bazată mai mult pe tema războiului din Ucraina, declanșat pe 24 februarie. În timp ce Viktor Orbán, apropiat al regimului de la Kremlin, spune că dacă coaliția din opoziție va câștiga alegerile, Ungaria va fi atrasă într-un război, Péter Márky-Zay, liderul opoziției, neagă un astfel de aspect și spune că fără Orbán, Ungaria își va recăpăta locul meritat în Europa.

Ungaria are un sistem electoral complicat - sunt 199 de locuri în Parlamentul de la Budapesta, iar deputații sunt aleși prin două metode: 106 prin vot uninominal, iar restul de 93, prin votarea unei liste de partid.

Peste 200.000 de voturi prin corespondență au sosit din România în Ungaria.

Secțiile de votare au fost deschise la ora 6:00, ora Ungariei și vor fi închise la orele 19:00.


Etichete (ii)ungariaalegeriorbanmarky-zay

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live