Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Mai 2019
Vizualizari: 556
Comentează add

UPDATES.

Alegeri europarlamentare și referendum. Situația în țară

radiojurnal

Foto arhivă

UPDATE: În câteva secţii de votare din ţară s-au produs unele incidente.

Potrivit corespondentei noastre în Prahova, Simona Uţă, la Ploieşti un membru al comisiei electorale a leşinat şi în cădere s-a lovit la cap. El a fost transportat la Spitalul de Urgenţă de la Ploieşti. Şi în comuna Griviţa, din judeţul Galaţi, preşedintele unei secţii a fost înlocuit, după ce i s-a făcut rău. Procesul electoral nu a fost întrerupt, atribuţiile fiind preluate temporar de locţiitorul acestuia. - după cum transmite corespondenta noastră, Maria Măndiţă.

Şi la Bistriţa-Năsăud au fost înlocuiţi doi experţi electorali. Corespondenta RRA, Cristiana Sabău, ne spune despre ce este vorba. Bună ziua, Cristiana!


Reporter: Bună ziua! Biroul electoral județean a înlocuit din funcții un președinte al unei secții de votare din Beclean și un locţiitor din Mărișelu. Cel din Beclean a fost destituit fiindcă a încălcat legea, făcând campanie electorală prin rețele de socializare, iar cel din Mărișelu s-a retras din motive medicale. Mă aflu la secția de votare 21 din Bistrița, unde au fost înregistrate cele mai multe cereri pentru urnă specială. În județ au fost depuse în total în total 859 de cereri, pentru toate cele 313 secții de votare, iar aici 144, explicabil prin aceea că în vecinătate se află Penitenciarul Bistrița, iar deţinuţii şi-au exprimat dorința să voteze. Prezenţa la vot este mai bună în mediul rural. De exemplu, la secția din satul Brăteni au votat deja jumătate dintre alegătorii înscriși pe listele electorale permanente. La Jeica peste 40%, iar la Valea Mare o treime dintre alegători. Mai avem localități unde deja au trecut pe la urne un sfert dintre cei care votează. Este adevărat că toate acestea sunt localități mici, cu un număr redus de locuitori. Şi la Bistrița sunt secții cu prezență de peste 15%. Aici, unde mă aflu eu, oamenii ies deja de la biserică, s-au așezat la rând, iar cozile sunt până în stradă

UPDATE: Prezenţa la urne în judeţul Timiş


Votul se desfăşoară normal, fără incidente, în toată ţara. Corespondenta RRA, Alina Bujancă, este într-o secţie din Timişoara. Bună dimineaţa, Alina! Cum decurge scrutinul acolo?


Reporter: Bună dimineaţa! Mă aflu la secţia de votare, amenajată la liceul Jean Louis Calderon din Timișoara, unde afluxul de alegători este mediu la această oră, timpul de așteptare la urnă este de două, trei minute și până acum nu s-au registrat incidente.

Printre cei care s-au moblizat la vot încă de la primele ore ale dimineţii au fost oameni politici, dar şi doi tineri, proaspăt căsătoriţi care imediat după ce au încheiat petrecerea de nuntă s-au dus să voteze la o secţie din localitatea Săcălaz. Emoționată, mireasă i-a îndemnat pe români să iasă la vot.

Acum, în județul Timiș prezența la vot este de 6,2%. Patru cetăţeni au solicitat urna mobilă, de altfel s-au asigurat toate condiţiile pentru a oferi posibilitatea de a vota bolnavilor din spitale, şi altor persoane care nu se pot deplasa. În total în Timiș sunt aproape 600 de secții de votare, iar la urne sunt aşteptaţi aproximativ 625.000 de alegători.

UPDATE: Informaţii despre procesul de votare din judeţul Satu Mare    

Informaţii despre procesul de votare din judeţul Satu Mare de la corespondentul RRA, Sergiu Podină. Bună dimineaţa! Te ascultăm. 

Bună dimineaţa! Mă aflu în faţa secţiilor de votare 4, 5, 6 şi 7, amenajate la Şcoala Generală "Ion Creangă" din municipiul Satu Mare. Cetăţenii vin la urne, înăuntru lumea stă efectiv la coadă pentru a vota. Avem parte de o zi frumoasă cu soare, numai bună pentru a ieşi din casă şi a merge să îţi exerciţi dreptul.

Până la ora aceasta, Satu Mare au votat aproape 5% din numărul total al celor înscrişi pe liste, în total în judeţul Satu Mare sunt aşteptaţi la vot peste 310.000 de sătmăreni pentru a îi alege pe cei care vor reprezenta România în Parlamentul European şi totodată să răspundă celor două întrebări ale referendumului.

Au fost organizate 337 secţii de votare, cu trei mai multe decât la procesele electorale anterioare. Paza secţiilor de votare este realizată de către 829 funcţionari publici, cu statut special aparţinând structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit Biroului Electoral judeţean Satu Mare, până la această oră nu s-au simnalat incidente care să influenţeze desfăşurarea în bune condiţiia alegerilor.

La Iaşi sunt deschise 746 de secţii de votare

La Iaşi sunt deschise 746 de secţii de votare. Corespondenta RRA Cristina Vartolomei se află într-una din ele. Cristina bună dimineaţa!


Reporter: Bună dimineaţa! Primii alegători s-au prezentat încă de la deschiderea urnelor. Printre ei au fost și primarul Mihai Chirica, dar și candidatul independent George Simion. În judeţul Iași, pe listele de vot la alegerile europarlamentare și referendum sunt înscriși peste 750.000 de oameni.

45.000 dintre ei nu vor putea vota însă, pentru că au cărţile de identitate expirate. Ca să le vină în ajutor, Serviciul Evidența Persoanelor, va avea astăzi program de lucru până la ora 21:00.

Față de precedentele alegeri, în Municipiul Iași sunt şase secţii de votare în plus, pentru că a crescut numărul de alegători. O explicație ar fi faptul că foarte mulți moldoveni de peste Prut au dobândit cetățenia română şi au acum domiciliul în Iași.

În judeţul Constanţa sunt deschise 556 de secţii de votare

Locuitorii din judeţul Constanţa merg astăzi la vot în cele 556 de secţii. Sorin Cealera, bună dimineaţa! Cum decurge scrutinul acolo?


Reporter: Bună dimineaţa! Este o prezență destul de numeroasă, semnificativă să-i spunem, la vot după o oră de la deschiderea urnelor.

Eu mă aflu la şcoala numărul 36, unde sunt arondate cinci secţii de votare din cele 210 din municipiul Constanța. 262.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Constanța sunt aşteptate astăzi la urne.

La nivelul întregului judeţ numărul cetăţenilor cu drept de vot este de 626.000, care au la dispoziție 556 de secții de votare.

Nu s-au amenajat secţii de votare la gară şi în Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în schimb vor fi trei secții /.../, trei secţii de votare la Penitenciarul Poarta Albă, unde vor vota 648 de deţinuţi la alegerile europarlamentare și 705 pentru referendum.

În întregul judeţ dispozitivul de siguranţă numără 540 de cadre din Ministerul de Interne, 70 de polițiști vor asigura paza buletinelor de vot. Printre marinarii aflaţi pe mările şi oceanele lumii, astăzi vor vota şi cei de pe Nava Şcoală "Mircea" care a oprit în portul Almeria, din Spania, pentru a-şi exercita dreptul la vot.

 Peste 300 de mii de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la secţiile de votare din Alba-Iulia

Peste 300 de mii de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la Alba-Iulia. Andreea Bogdan, urmăreşte scrutinul. Bună dimineaţa, Andreea!


Reporter: Bună dimineaţa! La circumscripția electorală numărul 1 sunt patru specii de votare. Aici la ora 7:00, dimineața, au sosit primii cetățenii dornici să își exprime votul. Au fost doi bărbaţi, iar oamenii continuă să vină. În total sunt 440 de secţii de votare în judeţul Alba, 30 de secţii în Alba Iulia.

Vor vota astăzi şi peste 400 de deținuți cu drept de vot din penitenciarul Aiud, cu ajutorul unei urne speciale.

Nu au fost înregistrate incidente până la această oră, iar 880 de jandarmi, poliţişti şi reprezentanţi ISU vor asigura paza la secţiile de votare pe parcursul întregii zile


Etichete alba iuliaalegeri europarlamentareromaniapesectii de votarereferendumiasiconstanța

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live