Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Octombrie 2019
Vizualizari: 279
Comentează add

Brexitul, relaţia cu Turcia prin prisma ultimelor evoluţii din Siria şi bugetul multianual al Uniunii Europene vor fi principalele teme dezbătute în cadrul Consiliului European.

Agenda Consiliului European

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Brexitul, relaţia cu Turcia prin prisma ultimelor evoluţii din Siria şi bugetul multianual al Uniunii Europene vor fi principalele teme dezbătute în cadrul Consiliului European care începe, joi, la Bruxelles.

Corespondentul RRA, Amalia Bojescu, are detalii: "Brexitul va ţine agenda summitului şefilor de stat sau de guvern, iar liderii europeni speră că ieşirea Marii Britanii se va putea finaliza cu un acord pentru a ajunge la o separare amiabilă la 31 octombrie.

Discuţiile Londrei cu Bruxelles-ul se concentrează pe două chestiuni sensibile, modul de a se evita, revenirea la o frontieră între Irlanda, stat membru al UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, stabilind în acelaşi timp controale vamale şi dreptul de aprobare acordat autorităţilor nord-irlandeze asupra acordului de ieşire, lucru pe care statele din blocul comunitar nu îl vor.

Indiferent de rezultatul discuţiilor, UE face apel la vigilenţă în ceea ce priveşte viitorul relaţiilor comerciale cu Londra.

Pe agenda liderilor europeni se află şi bugetul multianual, urmând să fie discutate calendarul şi etapele de parcurs în procesul de adoptare, combaterea schimbărilor climatice, extinderea Uniunii, precum şi relaţia cu Turcia sunt alte teme de pe agenda reuniunii de două zile.

România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care va susţine importanţa asigurării unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte viitorul cadru financiar, şeful statului va pleda pentru un buget ambiţios, capabil să ducă la îndeplinirea obiectivelor agendei strategice a Uniunii Europene, cu alocări semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună."


Etichete UECE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live