Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 August 2021
Vizualizari: 490
Comentează add

Românii evacuați din Afganistan, care au ajuns vineri în țară, povestesc despre confuzia și tensiunea din capitala Kabul.

Afganistan: Românii evacuați povestesc despre situația dramatică din Kabul

radiojurnal

Foto: MApN.

15 români evacuați din Afganistan au ajuns ieri cu bine acasă, în țară, la finalul unei operațiuni complicate, care a durat câteva zile și în care au fost implicate multe instituții, de la Ministerele de Externe și al Apărării până la Serviciile Secrete.

Unul dintre românii repatriaţi, care lucra pentru o firmă în Kabul, a povestit că a fost blocat mai multe zile într-o fostă bază militară.

El a reușit să ajungă la aeroportul din capitală afgană într-un convoi cu alți 400 de occidentali. Spune că este greu ca cineva să fie scos de acolo, iar pentru afgani este mult mai dificil.


-: În momentul când au venit talibanii în Kabul, au ocupat Kabulul părea imposibil de extras cineva de acolo. Porţile KAIA sunt închise pentru a proteja civilii americani și soldații americani de intrarea civilor afgani pe teritoriul bazei. Vor să ia avioanele să fugă din țară. Sute de oameni la fiecare poartă, încercând să intre să ia un avion, oriunde. Afganii pot fugi de acolo numai în calitate de refugiați, dar un guvern va trebui să îi accepte. Neavând niște forme făcute, mă refer la documente, nu-i va putea primi nimeni. Cei care au hârtii de la ambasade pot pleca, pentru că sunt luaţi în evidență și este un proces de trimitere a lor în Statele Unite, în Anglia, în Europa.


Realizator: De altfel, în avionul Forțelor Aeriene Române nu s-a aflat niciun cetățean afgan, dar ministrul de externe, Bogdan Aurescu, promite că autoritățile vor continua eforturile pentru a-i scoate din țară pe afganii care au lucrat cu militarii români și chiar pe unii jurnaliști.


Bogdan Aurescu: Vom continua demersurile de a aduce în România pe cetățenii afgani care au lucrat cu trupele române și pe studenții care au bursă oferită de statul român. Ne vom preocupa în continuare și de unele categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliştii afgani, dintre care am încercat, de asemenea, să-i evacuăm ieri, şi vom menține contactul cu toți cetățenii români încă aflați în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi.


Realizator: Cu aceeași aeronavă militară, care a ajuns ieri la București, au fost evacuați din Afganistan și cinci cetățeni bulgari, un american și un britanic.

Pe de altă parte, peste 30 de români au plecat cu nave ale unor state partenere, a precizat ministrul de externe.

Repatrierea românilor a fost salutată de președintele țării și de premier. Klaus Iohannis a apreciat eforturile făcute pentru evacuarea românilor de celula de criză activată de ministrul de externe, din 13 august.

De la Sofia, ministrul bulgar de externe, Svetlan Stoev, a mulțumit, într-o convorbire telefonică, omologului său Bogdan Aurescu și statului român pentru sprijinul acordat în evacuarea cetățenilor bulgari. Aprecieri și de la Atena.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a mulțumit din nou, pe o rețea de socializare, pompierilor români care au venit iarăși în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor.

Sunt 142 acum, au în dotare 28 de autospeciale, iar baza lor a fost stabilită la nord de Atena, în zona Elefsina, a informat aseară Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Misiunea pompierilor români e programată să dureze 10 zile, cu posibilitatea de prelungire.


Etichete afganistanevacuarekabulromani(RS)avioanebgdan aurescubulgaria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live