Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

22 Aprilie 2019
Vizualizari: 573
Comentează add

În vârstă de 41 de ani, actorul de comedie Volodimir Zelenski va fi cel mai probabil timp de 5 ani, preşedintele Ucrainei.

Actorul de televiziune Volodimir Zelenski va fi noul preşedinte al Ucrainei

ciprian-sasu

Volodymyr Zelensky, whose only previous political role was playing the president in a TV show, trounced incumbent Petro Poroshenko by taking 73 percent of the vote, according to exit polls conducted by several think tanks. Genya SAVILOV / AFP

În Ucraina, datele oficiale şi neoficiale arată că actorul de televiziune Volodimir Zelenski ar fi obţinut 3 sferturi din voturile exprimate ieri, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Actualul preşedinte, Petro Poroşenko şi-a recunoscut, deja, înfrîngerea şi l-a felicitat pe contracandidatul său.

Urmează o perioadă de incertitudini pentru Ucraina, dar şi de provocări pentru noul preşedinte.

Timp de 20 de ani a luat în derizoriu politica ucraineană. Acum a ajuns el în prim-planul scenei politice. În vârstă de 41 de ani, actorul de comedie Volodimir Zelenski va fi cel mai probabil timp de 5 ani, preşedintele Ucrainei.

France Presse a găsit deja 3 provocări importante cărora va trebui să le facă faţă noul lider.

Acestea sunt, în ordine:- Vladimir Putin, Fondul Monetar Internaţional şi o clasă politică ostilă.

În plus, domnul Zelenski moşteneşte un conflict aflat la originea a aproape 13.000 de morţi, care a privat Ucraina de controlul asupra bazinului minier şi industrial din Donbas, dar şi asupra unei părţi din frontiera sa cu Rusia.

Noul lider a promis deja că va relansa discuţiile de pace, afirmând în campanie ideea că va asocia Statele Unite şi Marea Britanie în acest proces.

Într-o postare pe Twitter, fostul lider Petro Poroşenko a scris că un preşedinte neexperimentat poate fi atras cu uşurinţă pe orbita de influenţă a Rusiei. Însă Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că alegătorii ucraineni şi-au exprimat dorinţa de schimbare politică.

Deşi preşedintele ucrainean va avea la dispoziţie puteri importante, în special aceea de şef al Armatei, marja sa de manevră pentru a lua măsuri concrete va fi totuşi limitată în lipsa unei majorităţi parlamentare. În Ucraina sunt prevăzute alegeri legislative în octomrie anul acesta.

Şi în Transcarpatia, regiune unde locuiesc numeroase minorităţi, Vladimir Zelenski a fost votat de majoritatea populaţiei, încă din turul întâi.

Minorităţile de acolo nu sunt de acord cu politica autorităţilor, în special în domeniul învăţământului, după cum i-a declarat trimisului nostru, Adrian Marchiş, politologul Vasile Marina, profesor universitar la Universitatea Naţională Ujgorod.

Vasile Marina: Campania electorală din anul acesta a fost cea mai murdară din istoria Ucrainei. Ea a fost determinată de nedorinţa actualului preşedinte Petro Poroşenko, implicat în mai multe scandaluri de corupţie, de a-şi părăsi postul. De fapt, scrutinul este o alegere nu pentru un candidat oarecare, ci împotriva actualei guvernări. De fapt, în Ucraina, la alegerile acestea, se întâmplă o revoluţie a tinerilor, care îşi doresc schimbările vechii elite, care s-a tot perindat la putere în ultimii 30 de ani.

Potrivit datelor oficiale, comunitatea românească din Transcarpatia numără 32.000 de persoane.


Etichete alegeriucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live