Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 August 2018
Vizualizari: 547
Comentează add

Japonezii au comemorat astăzi 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie.

73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie

radiojurnal

 Foto: wikipedia.org.

Japonezii au comemorat astăzi 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie.

Prezent la manifestări, premierul Shinzō Abe a spus că trebuie intensificate eforturile globale, pentru a obţine o lume fără arme nucleare.

El a subliniat că, în calitatea de unică ţară lovită cu bomba atomică, Japonia are misiunea de a transmite aceste experienţe către tineri, astfel încât astfel de tragedii să nu se repete.

La ora locală 8 şi 15 minute, moment care aminteşte de ora lansării bombei, la Memorialul Păcii, cei prezenţi, locuitori ai oraşului, dar şi reprezentanţi diplomatici din 85 de ţări, au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

Primarul oraşului nipon a avertizat asupra noilor tensiuni globale, amintind că în prezent sunt în lume peste 14.000 de arme nucleare.

O comemorare similară va avea loc peste trei zile la Nagasaki, acolo unde, printre alte personalităţi, este aşteptat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care va sosi în Japonia mâine. Pe 6 august 1945, bombardierul american numit "Enola Gay" a detonat asupra Hiroshimei bomba atomică, ucigând 140.000 de oameni, iar pe 9 august, o bombă similară a fost lansată deasupra oraşului Nagasaki. Şase zile mai târziu, Japonia capitula şi se încheia cel de-al Doilea Război Mondial.

În cele două catastrofe au murit 215.000 de oameni. Ulterior, şi mai mulţi au avut de suferit, din cauza bolilor provocate de substanţele degajate atunci. În prezent există peste 150.000 de supravieţuitori ai acestui atac, cu o vârstă medie de 82 de ani.


Etichete Japoniaprimul bombardament atomic din istorieHiroshima

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live