Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

21 Ianuarie 2013
Vizualizari: 2494
Comentează add

Minerii care vor rămâne fără loc de muncă în următoarea perioadă primesc 31.000 de lei brut. Concedierile colective sunt prevăzute în acordurile cu FMI.

500 de mineri, disponibilizaţi la Petroşani

ilie-pintea

Mineri ieşind din tură. Foto Ilie Pintea.

Societatea Naţională pentru pentru Închideri de Mine din Petroşani a început formalităţile pentru concedierea colectivă a unui număr de 501 angajaţi.

O comisie de dialog social negociază criteriile după care se fac disponibilizările, dar sindicatele nu se pot opune restructurării, prevăzute în acordurile cu FMI.

Faţă de angajaţii concediaţi în 2011, la ultima tranşă de disponibilizări, minerii care vor rămâne fără loc de muncă în următoarea perioadă primesc mai mulţi bani.

Este vorba de aproape 31.000 de lei venit brut pentru cei cu vechime mare, faţă de 28.000 de lei cât au primit colegii lor.

Banii vor fi plătiţi într-o singură tranşă, iar foştii mineri vor mai beneficia timp de doi ani de un venit lunar de completare, pe lângă ajutorul de şomaj, iar această perioadă le va fi recunoscută ca vechime în muncă.

Pachetul de măsuri pentru protecţia socială i-a făcut pe mulţi mineri să ceară disponibilizarea şi la ultimele concedieri colective.

De data aceasta, planul de restructurare nu poate fi depăşit din motive care ţin de securitatea muncii în subteran, spune Petre Drăgoiescu, directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine.

"Rămânem cu 501 de persoane necesare a se disponibiliza în anul 2013. Practic, trebuie să ne întindem atâta cât prevede planul stabilit anticipat.

"De ce? Pentru că, în continuare, mai avem rezervă de exploatat şi abia după aceea intrăm pe lucrările de închidere", afirmă Petre Drăgoiescu.

Planul de restructurare pentru fosta Companie Naţională a Huilei prevede închiderea a trei exploatări miniere în următorii ani.

Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltán Lacatas, nu este de acord cu această măsură, deşi este prevăzută în acordurile cu FMI.

"Elimină locuri de muncă, persoane angajate şi familii care pot să trăiască din activitatea din Valea Jiului şi anume mineritul", spune Zoltán Lacatas.

Disponibilizările din Valea Jiului vor avea loc după adoptarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru societatea care închide minele, dar este nevoie şi de prelungirea hotărârii de guvern 116 prin care sunt reglementate concedierile colective.

După disponibilizări, în minele din Valea Jiului vor mai lucra aproximativ 7.000 de angajaţi.


Etichete minăPetroşanişomajdisponibilizări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live