Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Sâmbătă, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Cârneciu, Brașov

15 Noiembrie 2021
Vizualizari: 579
Comentează add

La Brașov sunt marcați astăzi 34 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la întreprinderea de autocamioane "Steagul Roșu".

34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

adrian-carneciu-brasov

  Foto: montaj fotografic cu aspecte ale revoltei. credit: CNSAS.

La Brașov sunt marcați astăzi 34 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la întreprinderea de autocamioane "Steagul Roșu", considerată prima manifestație de amploare împotriva regimului condus de Nicolae Ceaușescu.

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, oamenii au ieșit în stradă. nemulțumiți de nivelul de trai, și au mărșăluit spre sediul Comitetului Județean al fostului Partid Comunist Român.

Pe traseu li s-au alăturat și alți locuitori ai orașului, care au cântat "Deșteaptă-te române" și au scandat pentru prima dată în România "Jos dictatura!" şi "Jos Ceaușescu!". Intervenția autorităților a fost brutală.

Primele proteste au început practic în seara zilei de 14 noiembrie la Secția 440 Matrițe a întreprinderii de autocamioane "Steagul Roșu".

La ora 7:00 dimineața apariția muncitorilor din schimbul unu a făcut ca protestele să se amplifice. Astfel, în jurul prânzului, sute de oameni plecau într-un marș fără precedent către centrul orașului de la poalele Tâmpei, unde s-au alăturat și mii de muncitorii de la fabrica "Tractorul" și fabrica "Hidromecanica", elevi, studenți și alții locuitori.

34 de ani mai târziu, un eveniment omagial simbol al Brașovului se desfășoară pe același traseu, însă în condiții de pandemie de această dată, cu numai doi participanți: un membru al Asociației 15 Noiembrie 1987 Braşov și un atlet amator.

Pe traseu li se vor alătura simbolic și 10 tineri, elevi ai Liceului cu program sportiv din municipiu.

Toți aceștia vor fi însoțiți și de două echipaje de poliție, iar în sprijinul lor au fost instituite și restricții temporare ale traficului rutier.

 

Etichete revolta anticomunistă de la Brașov(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live