Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

19 Iunie 2014
Vizualizari: 956
Comentează add

Titus Corlăţean a explicat că aplicarea Convenţiei pentru Drepturile Omului a avut ca efect în România schimbarea legislaţiei pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor.

20 de ani de la ratificarea Convenţiei pentru Drepturile Omului

carmen-gavrila

Ministrul de externe, Titus Corlăţean. Foto: Arhivă

Ţara noastră împlineşte 20 de ani de când a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, unul dintre cele mai importante documente ale Consiliului Europei, document a cărui implementare a pregătit România pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Cu acest prilej, la Palatul Parlamentului, a avut loc, miercuri, o conferinţă aniversară.

Ministrul de externe Titus Corlăţean a explicat că aplicarea Convenţiei pentru Drepturile Omului a avut ca efect în România schimbarea legislaţiei pentru o mai bună protecţie a cetăţenilor.

În plus, prevederile convenţiei se regăsesc şi în constituţie.

Astfel, avem, de exemplu, în constituţie prevederea că tratatele internaţionale fac parte din legislaţia internă.

Standardele de aplicare trebuie să fie egale pentru toată Europa

Ministrul Corlăţean s-a referit, în acest context, şi la cazul tânărului român agresat în Franţa săptămâna trecută.

Şeful diplomaţiei române a precizat că, aşa cum România trebuie să respecte drepturile omului, la fel trebuie să facă şi alte state - ca de exemplu Franţa - şi că standardele de aplicare ale drepturilor omului trebuie să fie egale pentru toţi în Europa.

”Atunci când cineva, chiar asupra căruia planează o suspiciune de încălcare a legii, suferă astfel de tratamente, aşa cum le-am văzut zilele trecute în Franţa, trebuie să o spunem foarte clar că, în primul rând Articolul 2 al Convenţiei Europene garantează dreptul la viaţă al cetăţenilor europeni şi cetăţenilor români şi că statele au obligaţia să respecte prevederile Convenţiei Europene, să respecte dreptul la viaţă şi să acţioneze, folosind legea şi instituţiile judiciarului independent francez în această direcţie”, a spus Titus Corlățean.

Reforma justiției, un efect major al ratificării Convenţiei


Un efect major al ratificării de către România a Convenţiei Drepturilor Omului în 1994 a fost reforma justiţiei, o reformă care, de exemplu, a acordat o mai mare responsabilitate judecătorilor, a declarat preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

”Convenţia ratificată în anul 1994 de către România cred eu că ne-a schimbat fundamental, ne-a schimbat pentru totdeauna ca ţară, ne-a schimbat modul de a gândi legea, ne-a schimbat modul de a înţelege raportul dintre stat şi indivizi şi, mai ales, ne-a schimbat modul de a înţelege justiţia”, a spus Livia Stanciu.

Colaborarea României cu CEDO, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a dus la adoptarea legislaţiei privind regimul şi modalităţile de despăbugire pentru proprietăţile confiscate abuziv de statul comunist.


Etichete CEDOconvenţiedrepturile omuluiEuropaRomâniajustiţieaderareUEcetăţeni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live