Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Decembrie 2018
Vizualizari: 966
Comentează add

În București dar și în țară au loc manifestări legate de sărbătorirea a 100 de ani de la actul Unirii din 1918.

1 Decembrie 2018 - Parada Militară Naţională, în Piaţa Arcului de Triumf

radiojurnal

Realizator: În câteva minute vom reveni într-o altă scurtă călătorie prin ţară, acum ne întoarcem la Bucureşti, Radu Dobriţoiu şi Cristian Dumitraşcu.
Cristian Dumitraşcu: Spectaculos ce se întâmplă aici, vă mulţumim pentru că ne-aţi redat legătura, drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi militari şi din Armată, dar şi din Asociaţia Tradiţia Militară, care intră acum în Piaţa Arcului de Triumf, echipaţi în uniforme ale Primului Război Mondial. 
Radu Dobriţoiu: Să amintim, Cristi Dumitraşcu, pentru că aceste blocuri de defilare au fost deschise de un detaşament din Brigada 30 Gardă şi Protocol "Mihai Viteazul", tineri militari îmbrăcaţi de Armata României cu astfel de uniforme speciale, identice cu cele purtate de militarii români în 1918.
Cristian Dumitraşcu: Iată în premieră defilează, chiar acum trec prin faţa noastră la Parada Militară Naţională un detaşament al Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir", comandat de colonelul în rezervă Dan Cosma.
Radu Dobriţoiu: Pe Dan Cosma l-am cunoscut în Irak, mai precis la Hillah, l-am cunoscut pe colonelul Dan Cosma. Pe atunci era maior, comandant al Detaşamentului Românesc de Geniu, acum conduce acest detaşament al veteranilor. 
Cristian Dumitraşcu: Drapelul asociaţiei este purtat de plutonierul major Ionuţ Butoi, rănit în Afganistan; el a adus în ţară de două ori medalia de aur de la Jocurile Invictus desfăşurate la Toronto anul trecut şi la Sydney anul acesta. 
Radu Dobriţoiu: Urmează blocul de paradă al Statului Major al Apărării, comandat de generalul de Flotilă Aeriană Vasile Toader, locţiitor pentru Operaţii şi Instrucţii al şefului Statului Major al Apărării. Defilează purtătorul drapelului de luptă al Statului Major al Apărării şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre Aeriene Navale al Comandamentului Logistic Întrunit şi Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii. 
Cristian Dumitraşcu: Aproape că nu mă pot abţine să nu fotografiez acest bloc de paradă aparţinând în majoritate Forţelor Terestre, dar şi Forţelor Navale, Comandamentului Logistic Întrunit.
Radu Dobriţoiu: Intră acum în piaţă - Cristi Dumitraşcu - elita Armatei României, blocul de defilare al Forţelor pentru Operaţii Speciale este alcătuit din militari echipaţi în uniformă de luptă multiprotectoare, unicat în Armata României, cu un camuflaj optim. În orice mediu de acţiune, această uniformă asigură mobilitatea luptătorului în câmpul de luptă şi oferă protecţie termică, fiind rezistentă la foc. 
Cristian Dumitraşcu: Imediat după ei intră în Piaţa Arcului de Triumf  Detaşamentul Brigăzii de Informaţii Militare; permanent, începând din 2001, structurile de informaţii militare ale Brigăzii sunt dislocate în teatrele de operaţii. Misiunea lor este asigurarea sprijinului cu date şi informaţii obţinute prin tehnici şi procedee specifice operaţiilor conduse de NATO. 
Radu Dobriţoiu: Parada continuă cu defilarea Detaşamentului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, în fruntea detaşamentului se află comandantul Marii Unităţi, generalul de brigadă Daniel Petrescu, veteran al teatrelor de operaţii din Afganistan şi Irak, unde a comandat Batalionul 2 Infanterie Călugăreni. Prezenţa generalilor în fruntea detaşamentelor este încă o noutate în Parada Naţională de An Centenar. Până acum, blocurile erau comandate de colonei, şefi de stat major ai unităţilor. 
Cristian Dumitraşcu: Detaşamentrele străine urmează, iată, în premieră defilează la Parada Militară Naţională dedicată Centenarului aproximativ 500 de militari străini din 20 de ţări.
Radu Dobriţoiu: Intră în Piaţa Arcului de Triumf un detaşament format din militarii Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova, sunt militari din mai multe ţări, care fac parte din compunerea Brigăzii NATO de la Craiova. Personalul comandamentului brigăzii este constituit din militari români în proporţie de 85% şi din militari ai altor state membre ale NATO, în proporţie de 15%.
Cristian Dumitraşcu: Alături de România, opt state - Bulgaria, Canada, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia şi Spania - contribuie cu personal la încadrarea acestui comandament NATO integrat oficial la mijlocul lui 2017 în pachetul de forţe NATO, pe partea prezenţei înaintate adaptate în sud-estul Alianţei. Comandamentul a atins capacitatea operaţională completă în 15 noiembrie anul curent, prin certificarea de către o echipă de evaluatori NATO.


Etichete centenarparadă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live