Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Centenar 1918 - 2018. România în sărbătoare

La Alba Iulia, în București și în multe alte localități din țară, reporterii RRA sunt martori ai manifestărilor de 1 Decembrie 2018, Ziua Centenarului Marii Uniri.

Articol de Radiojurnal, 01 Decembrie 2018, 09:35

Ora 09.33/ Radio România. Manifestări de Ziua Naţională, în Banatul Montan.

Sebastian Dragomir: În Caraş Severin, în majoritatea localităţilor sunt organizate manifestări la care participă autorităţile locale, istorici şi cadre militare. Cea mai mare paradă va fi la Reşîta, în Centrul Civic, adică în Piaţa 1 Decembrie 1918. Aici au fost invitaţi să participe chiar toţi primarii din judeţ, care au astfel ocazia să fie împreună de Ziua Naţională a României. Parada va fi realizată de militari din Lugoj, dar şi de jandarmi, poliţişti, poliţişti de frontieră şi pompieri cărăşeni. Ceremonia va debuta la ora 13:00, iar o oră mai târziu, în centrul Reşiţei, se va deschide târgul de Crăciun. Un singur lucru aş vrea să vă mai spun: această minivacanţă de 1 Decembrie a atras mulţi turişti în staţiunile din Caraş-Severin. Am aflat că hotelurile din Băile Herculane şi din Crivaia sunt pline încă de ieri, iar acolo sărbătoarea de 1 Decembrie se petrece tradiţional, cu bucate din Banat.

Ora 09.13/ Radio România/ Emisiunea: "Radiojurnalul Unirii". Fiecare administraţie publică locală din Bucureşti a pregătit un program special de 1 Decembrie.

Sorin Pavel: Primăria Capitalei vă aşteaptă de la 18:30 în Piaţa Constituţiei, la spectacolul "Unirea în visul unei naţiuni", cu Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling şi Proiect K1. Bucureştenii din Sectorul 1 sunt invitaţi între orele 11:00 şi 16:00 la un spectacol de muzică şi dansuri populare în Parcul Bazilescu. Primăria Sectorului 2 s-a pregătit, de asemenea, cu un spectacol în Parcul Obor, unde de la ora 17:00 îi puteţi asculta pe Floarea Calotă, Niculina Stoican şi pe Cornelia şi Lupu Rednic. Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureşteni să sărbătorească împreună Ziua Naţională în Parcul Alexandru Ioan Cuza. Programul începe la ora 18:00 şi cuprinde fanfară, defilare şi dansuri populare.

Ora 09.12/ Radio România/ Emisiunea: "Radiojurnalul Unirii". Manifestări de Ziua Naţională, la Constanţa.

Florentina Stan: La Constanţa, evenimentele încep cu un omagiu adus eroilor, apoi, de la ora 11:00, are loc parada militară. Este organizată de Forţele Navale şi este prima paradă de o asemenea amploare care are loc la Constanţa de 1 Decembrie. Vor defila peste 800 de militari de la Forţele Navale şi Terestre, alături de poliţişti, jandarmi, dar şi de poliţişti locali. O premieră este şi faptul că vom vedea deasupra Constanţei avioane ale Armatei Române, dar şi ale Armatei canadiene. Începând cu ora 12:00, participanţii vor putea admira o expoziţie de tehnică militară, iar la 17:30 are loc defilarea plutoanelor de militari şi retragerea cu torţe. Nu lipsesc nici momentele muzicale; de la ora 17:00, la mall-ul din Parcul Tăbăcăriei, Radio Constanţa îi invită pe iubitorii de folclor la un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale, susţinut de artişti din mai multe zone ale ţării.

Ora 09.10/ Radio România/ Emisiunea "Radiojurnalul Unirii". Programul dedicat zilei de 1 Decembrie la Iaşi.

Cristian Ungureanu: Programul dedicat zilei de 1 Decembrie deja a început în faţa Palatului Culturii din municipiu, cu un concert de muzică populară "Noi suntem români!". La ora 10:00 vor începe manifestările oficiale cu un Te Deum oficiat atât în rit ortodox, cât şi romano-catolic. Vor rosti alocuţiuni reprezentanţii bisericilor şi oficalităţile locale şi judeţene. Va urma depunerea de coroane la statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi defilarea forţelor armate. Iluminatul de sărbători va fi aprins la ora 17:00, moment care va fi precedat de un eveniment artistic de Crăciun, iar la ora 17:15 va începe retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii - Palatul Culturii, iar la 17:30 va fi intonat Imnul Naţional al României în faţa Palatului Culturii. Diseară va fi deschis, pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Orăşelul Copiilor, iar ziua se va încheia la Palatul Roznovanu la ora 18:00, când primarul Mihai Chirica va oferi un dineu cu ocazia Zilei Naţionale a României. Aş mai menţiona că tot astăzi vor fi lansate la Palatul Culturii volumele "100 de ani de grafie românească" şi "100 de cărţi de acum 100 de ani la Iaşi". De asemenea, va fi deschisă expoziţia tematică de carte "100 de cărţi pentru 100 de ani".

Ora 09.08/ Radio România/ Emisiunea "Radiojurnalul Unirii". Ceremonii militare şi religioase, de Ziua Naţională, la Arad şi Timişoara.

Foto: Ioan Suciu.

Alice Moldovan: Ceremonii militare şi religioase, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, sunt, astăzi, de Ziua Naţională, şi la Arad şi Timişoara, la monumentele eroilor. Defilarea militarilor şi specialiştilor din structurile de apărare este programată la ora 14:00, la Timişoara. Înainte de aceasta, Mitropolitul Ion al Banatului va oficia o slujbă religioasă. De Ziua Naţională, timişorenii se pot bucura şi de parada tramvaielor de epocă, apoi un spectacol folcloric, iar diseară va fi o ceremonie de retragere cu torţe a militarilor, care se va încheia în Piaţa Victoriei. Fanfara Garnizoanei Militare va intona aici Imnul Naţional, apoi vor fi aprinse luminile festive de sărbători şi deschis oficial Târgul de Crăciun. Seara va continua cu concerte şi se va încheia cu deja tradiţionalul foc de artificii. La Arad, startul sărbătorii a fost dat încă de aseară, cu parada portului popular. 1.228 de oameni au participat la eveniment, exact numărul delegaţiilor de la Arad, în Cetatea Unirii, la 1918. Manifestările continuă, astăzi, la Arad, pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

Ora 09.07/ Radio România/ Emisiunea: "Radiojurnalul Unirii". Expoziţie de tehnică militară şi echipamente specifice la Târgu Mureș.

Rodica Boariu: În centrul municipiului Târgu Mureş trecătorii vor avea parte de o expoziţie de tehnică militară şi echipamente specifice, pregătite de structurile locale de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Vor avea loc concerte, piese de teatru, simpozioane şi spectacole, inclusiv parada portului popular, la orele prânzului. Punctul de mare interes îl va reprezenta parada militară, ce va fi completată de aeronave ale Forţelor Aeriene Române şi ale Aerodromului Târgu Mureş. La ora 13:00 se va juca Hora Unirii, după ce în prealabil se va da citire Proclamaţiei de la Alba Iulia din 1918. În jurul orei 18:45, din trei cartiere ale Târgu Mureşului vor porni militari cu torţe, care îşi vor da întâlnire în centru, recreând astfel simbolic drumul spre Alba Iulia al reprezentanţilor provinciilor istorice.

Foto: Ilie Pintea.

Ora 09.06/ Radio România. Manifestări de Ziua Națională, la Cluj.

Alina Nechita: Ziua Națională a României în An Centenar vine cu câteva momente unice în Transilvania. Trenul Unirii, cu plecare din Dej și sosirea la Alba Iulia la ora 10:00, este pe drum încărcat cu 400 de elevi și profesori. Trenul reprezintă un proiect al Inspectoratului Școlar Județean Cluj și este împodobit cu steaguri tricolore și mesaje despre Marea Unire scrisă de elevi. La Cluj, printre momentele deosebite de astăzi se numără artificiile de zi și spectacole cu confetti, videoproiecții, reînscenarea istorică, inauguarea iluminatului de sărbători și concertele Hologaf, Zdob și Zdub. În Maramureș, la Tăuții-Măgherăuș anul acesta, de 1 Decembrie, drapelul flutură de pe cel mai mare catarg din Transilvania, înalt de 27 de metri. Drapelul este lung de nouă metri și lat de șase. Iar la Bistrița de la ora 15:00 va avea loc cea mai mare Paradă Militară din istoria orașului.

Ora 09.03/ Radio România/ Radiojurnal. Atmosferă de sărbătoare la Alba Iulia, unde astăzi ar urma să ajungă peste o sută de mii de români. Evenimentele dedicate Marii Uniri au început încă de la primele ore ale dimineţii şi sunt în plină desfăşurare la această oră. Corespondentul RRA, Adrian Lungu, revine, în direct, cu informaţii.

Adrian Lungu: Mă aflu lângă Catedrala Ortodoxă a Încoronării, unde români din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare, au venit pentru a se ruga, pentru a sărbători aşa cum se cuvine acest moment istoric. Acum se află în desfăşurare Marşul Unirii, pe traseul: Gara CFR - Bd.Ferdinand - Calea Moţilor - Parcul Unirii. Văd aici un număr impresionant de tineri îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi având asupra lor Tricolorul, dar şi mesaje de unitate pentru românii din întreaga lume. Aici la Alba Iulia este o atmosferă de sărbătoare, iar ziua este încărcată de manifestări deosebite, la care sunt aşteptaţi peste o sută de mii de români. Peste aproximativ o jumătate de oră, familia regală va sosi în Gara CFR Alba Iulia, iar la ora 10:00 va începe Te Deumul în Catedrala Ortodoxă a Încoronării. Tocmai a ieşit soarele aici la Alba Iulia, iar atmosfera este una cu adevărat înălţătoare.

Ora 09.00/ Radio România/ Radiojurnal. Manifestările de Ziua Naţională au început în Capitală la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. Reporterul nostru Daniela Mănuţă transmite că ceremonia a ţinut o jumătate de oră şi a început cu intonarea Imnului Naţional.

Foto: Daniela Mănuță.

Daniela Mănuță: Preoţii militari de la Garnizoana Bucureşti au oficiat o slujbă religioasă de pomenire a eroilor neamului românesc. După slujbă a urmat ceremonia de depuneri de coroane, fiind depuse la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I coroane din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, din partea Guvernului, Ministerului Apărării Naţionale, dar şi din partea primarului general şi ataşaţilor apărării acreditaţi în România. Totodată, o coroană de flori a fost depusă şi din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Garda de onoare a prezentat la final onorul la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pe muzica intonată de Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Ora 08.45/ Radio România. Brăilenii sunt aşteptaţi foarte curând, de la ora 9:00, în Piaţa Independenţei, pentru că acolo se vor produce ceremoniile dedicate Zilei Naţionale, Centenarului Marii Uniri şi aniversării a 650 de ani de atestare documentară a Brailei.

Gina Bahor: De la ora 9:00 brăilenii vor asista la un spectacol de paradă a soldaţilor, moment condus de Fanfara Militară. Un alt moment important va fi la ora 10:30, când va avea loc festivitatea de premiere a alergătorilor la maratonul "Alerg pentru Unire". Chiar în acest moment, 16 militari, pompieri şi poliţişti din Brăila, Galaţi şi Constanţa aleargă, au luat startul la ora 6:00 din Poligonul Smârdan, urmând traseul Centurii Galaţiului, alergând în continuare pe Digul Galaţi - Braila până la sediul primăriei. Cursa cu genericul 'Nici un camard nu este lăsat în urmă" are şi o latură umanitară, fondurile colectate urmând să fie donate caporalului Marcel Roşu, Batalion 300 Mecanizată "Sfântul Andrei", şi pompierului brăilean Viorel Dima, ambii cu probleme de sănătate. Trebuie să ştiţi că sunt deschise pagini pe reţeaua de socializare pentru fiecare dintre ei. Caporalul Laurenţiu Cobzaru, militar la UM 02468 Smârdan, unul dintre iniţiatorii cursei, a declarat pentru Radio România Actualităţi că pe traseu se va alerga cu un steag cu stema ambelor oraşe Brăila - Galaţi, grăbind poate într-un fel destinul de unire a acestora, steag ce va fi înmânat autorităţilor locale. În premieră, vă anunţ că aceste maratoane caritabile continuă. Pompierii brăileni, alături de gălăţeni, în mod sigur se vor alătura şi militarii, aleragă din nou pe 14 Decembrie. La ora 11:00 Grigore Leşe va deschide spectacolul aniversar, asta după deschiderea Târgului de Iarnă, unde, pe lângă numeroşi meşteri populari din toată ţara, sunt prezenţi şi cei din Bulgaria. Era să uit să vă zic despre fasolea cu cârnaţi, care nu va lipsi. Sunt 3.000 de porţii, sper să ajungă tuturor celor care astăzi vor fi aici, chiar dacă este frig, este soare, gerul taie un pic faţa. dar bine că nu bate vântul. Seara, în jurul orei 17:00, vor fi aprinse în cadru festiv luninile de sărbători de pe principalele artere ale oraşului. Anul acesta luminile au simboluri naţionale, în culorile drapelului naţional, roşu, galben şi albastru. Petrecerea continuă astăzi până la ora 20:00. Pe scena din faţa primăriei se va dansa şi cânta româneşte, vor fi ansambluri artistice din Brăila, din ţară, dar şi din Republica Moldova, şi spun măcar cu sufletul că sunt tot ai noştri, nu de peste graniţă.

Ora 08.40/ Radio România/ Emisiunea ”România Centenar”. A început Marşul Unirii la Alba Iulia, pe traseul Gară-Bulevard Ferdinand-Calea Moţilor-Parcul Unirii. În direct cu noi este reporterul RRA Ilie Pintea.

Foto: Mirela Bazavan.

Ilie Pintea: Ziua a început cum nu se poate mai frumos, cu acest Marş al Unirii, organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012. Şi am putut să cunosc şi să intervievez de dimineaţă câţiva oameni extrem, extrem de interesanţi, pe care o să îi auziţi ceva mai târziu, în transmisiunile de aici, de la Alba Iulia. E o mare de drapele tricolore, aşa cum spuneam, şi nu ai cum să rămâi indiferent la această imagine, mai ales că toţi se îndreaptă spre Cetatea de aici, de la Alba Iulia, care o să fie astăzi, şi cred că nu doar astăzi, este pentru orice român km zero al României moderne, locul în care acum 100 de ani o mulţime mult mai mare, sunt convins, decât cea care e acum aici. A venit să asculte Rezoluţiunea aceea pe care o vom auzi şi noi, astăzi, la amiază, reconstituită, desigur, prin care România devenea, aşa cum trebuie, devenea întreagă. Mă bucur să fiu aici, alături de colegii noştri de la Radio, şi să putem vorbi într-o zi ca asta de românii veniţi aici din toate colţurile ţării, inclusiv de peste hotare, inclusiv de la Chişinău, care au venit uniţi de un singur gând: să vadă România la Centenar, să sărbătorească Centenarul împreună şi să fim poate un pic mai uniţi de acum încolo.

Ora 08.24/ Radio România. General locotenent Adrian Tonea despre Parada Militară Naţională în An Centenar.

Bucureştiul va găzdui astăzi cea mai mare Paradă Naţională de după 1990. Vor trece pe sub Arcul de Triumf mii de militari, peste 200 de mijloace tehnice, vor fi prezenţi şi militari din ţările aliate şi partenere, care vor defila alături de trupele româneşti. Radu Dobriţoiu a realizat un interviu în exclusivitate cu comandantul acestei parade, general locotenent Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, veteran al teatrelor de operaţii, aflat pentru a patra oară în fruntea defilării de 1 Decembrie, de la care aflăm care sunt premierele din acest an.

Radu Dobriţoiu: Domnule general Adrian Tonea, Parada Naţională în Anul Centenar urmează să fie cea mai mare din ultimii ani. Ce efective vor defila?

Adrian Tonea: Vor fi aproximativ 4.000 de militari, 500 de militari străini, circa 200 de mijloace tehnice, 50 de mijloace aeriene şi 15 cai.

Reporter: În premieră, parada va fi deschisă cu blocurile compuse de tehnica militară. De ce s-a luat această decizie?

Adrian Tonea: Deschidem Parada Naţională cu Forţele Aeriene întrucât Forţele Aeriene au fost dotate în ultima perioadă cu mijloace noi de luptă, iar acelaşi lucru putem să vorbim şi despre tehnica militară. Să prezentăm românilor profesionalism, încredere, curaj, forţă, demnitate şi nu în ultimul rând loialitate şi respecte faţă de valorile naţionale. Este într-adevăr o începe a schimbării Paradei Militare Naţionale, dar cu siguranţă acest lucru va plăcea tuturor celor care vor urmări Parada Militară Naţională.

Reporter: Această modificare are şi un scop practic pentru că tehnica va reuşi să fie dusă mai repede către terenurile de instrucţie pentru a nu rămâne mult timp pe străzile din capitală.

Adrian Tonea: Şi acesta este un obiectiv şi e bine că l-aţi sesizat, de a încerca să fluidizăm traficul în zona centrală a Capitalei.

Reporter: Care sunt noutăţile la tehnica militară prezentată?

Adrian Tonea: În primul rând, maşinile de luptă al infanteriei Piranha 5, care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române, în perioada următoare. Un alt element de noutate îl reprezintă un sistem de rachete sol-aer Patriot, din dotarea forţelor armate americane, dislocate în Europa, care vor intra în dotarea Armatei României în perioada următoare. Alte elemente de noutate îl reprezintă detaşamentele în ţinute specifice epocii. Uniformele sunt croite păstrând autenticitatea detaliilor şi aspectul general al uniformelor şi aspectul general al uniformelor din acea vreme. Vorbim de asemenea de un detaşament de rezervişti voluntari, care vor defila în premieră la o paradă militară naţională, de Asociaţia Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, drapelul asociaţiei fiind purtat de plutonierul major Ionuţ Putoi, rănit în Afganistan, dar şi câştigător a două medalii de aur la Jocurile Olimpice Invictus. Un alt element de noutate îl reprezintă un detaşament al forţelor armate americane, de la Baza 99 Aeriană Deveselu. Tot în premieră, va defila la Parada Militară Naţională Colegiul Naţional Militar Alexandru Ioan Cuza din Constanţa, reînfiinţat anul acesta. Detaşamentele străine, nu neapărat că reprezintă o noutate, dar dimensiunea este consistentă, participă 20 de ţări, constituite în 21 de detaşamente, pentru a doua oară participă la Parada Militară Naţională, forţele aeriene canadiene cu patru avuioane F-18. Şi nu în ultimul rând vom mai prezenta un detaşament călare, care aminteşte de tradiţiile cavaleriei Armatei României din Primul Război Mondial. Pe unul din cai va defila generalul de brigadă Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, îmbrăcat cu o uniformă identică cu cea purtată de mareşalul Alexandru Averescu.

Etichete : centenar sarbatoare
MAE: Alertă cod roșu de vreme nefavorabilă în Austria
România 15 Septembrie 2024, 16:22

MAE: Alertă cod roșu de vreme nefavorabilă în Austria

Duminică și luni este cod roșu de ploi și inundații și în vestul Slovaciei.

MAE: Alertă cod roșu de vreme nefavorabilă în Austria
Galați: Cursuri suspendate în 25 de unități de învățământ
România 15 Septembrie 2024, 16:14

Galați: Cursuri suspendate în 25 de unități de învățământ

Numeroase localități din județul Galați sunt afectate de inundații.

Galați: Cursuri suspendate în 25 de unități de învățământ
Infractorii informatici și-au găsit o nouă țintă, deținătorii de fonduri de pensii private
România 15 Septembrie 2024, 15:11

Infractorii informatici și-au găsit o nouă țintă, deținătorii de fonduri de pensii private

Infractorii încearcă să-și păcălească potențialele victime, profitând adesea de lipsa de cunoștințe financiare a acestora.

Infractorii informatici și-au găsit o nouă țintă, deținătorii de fonduri de pensii private
Premierul şi preşedintele Senatului au vizitat tabăra pentru sinistraţi de la Slobozia Conachi
România 15 Septembrie 2024, 13:51

Premierul şi preşedintele Senatului au vizitat tabăra pentru sinistraţi de la Slobozia Conachi

Marcel Ciolacu a spus că prioritară este refacerea infrastructurii și protejarea oamenilor în viitor.

Premierul şi preşedintele Senatului au vizitat tabăra pentru sinistraţi de la Slobozia Conachi
Slobozia Conachi: Tabăra de corturi cu o capacitate de circa 200 de locuri, operaționalizată I FOTO
România 15 Septembrie 2024, 13:24

Slobozia Conachi: Tabăra de corturi cu o capacitate de circa 200 de locuri, operaționalizată I FOTO

Cea mai mare nevoie în zonele afectate este de alimente neperisabile și de apă, spune Emil Dragomir, primarul comunei...

Slobozia Conachi: Tabăra de corturi cu o capacitate de circa 200 de locuri, operaționalizată I FOTO
Arhiepiscopia Dunării de Jos, în sprijinul sinistraţilor
România 15 Septembrie 2024, 13:22

Arhiepiscopia Dunării de Jos, în sprijinul sinistraţilor

Preoții participă alături de pompieri, militari, rude ale celor afectați și voluntari în sprijinul sinistraților.

Arhiepiscopia Dunării de Jos, în sprijinul sinistraţilor
Autorităţile intervin în zonele afectate de inundaţii
România 15 Septembrie 2024, 13:19

Autorităţile intervin în zonele afectate de inundaţii

Pompierii au început curățarea fântânilor din zonele afectate și, după igienizarea acestora, direcțiile de sănătate publică...

Autorităţile intervin în zonele afectate de inundaţii
GALAȚI: Proiect pentru construcția unui baraj care să protejeze în viitor localitățile inundate
România 15 Septembrie 2024, 12:04

GALAȚI: Proiect pentru construcția unui baraj care să protejeze în viitor localitățile inundate

Premierul a spus că prioritară este refacerea infrastructurii și protejarea oamenilor în viitor.

GALAȚI: Proiect pentru construcția unui baraj care să protejeze în viitor localitățile inundate