Noile echipaje românești de canotaj, pentru Europenele de la Plovdiv
Federația Română de Canotaj a prezentat, oficial, componența celor 12 echipaje care vor concura la Campionatele Europene din Bulgaria, din perioada 29 mai - 1 iunie. Cele mai multe echipe au fost reconfigurate.
Articol de Gabriel Bucur, 26 Mai 2025, 16:54
Drumul spre Los Angeles 2028 va avea prima oprire la Plovdiv, în Bulgaria, locul în care se vor desfășura Campionatele Europene de canotaj, de joi și până duminică (29 mai - 1 iunie). Lotul României, format din 43 de canotori, grupați în 12 echipaje (în mod egal repartizate, șase la feminin, șase la masculin), acoperă toate probele olimpice existente la ora actuală, respectiv: simplu, dublu vâsle, dublu rame, patru vâsle, patru rame și 8 plus 1.
Lotul funcționează, acum, sub coordonarea lui Dorin Alupei, fostul secund al ui Antonio Colamonici, promovat în rolul de antrenor principal, după plecarea italianului. „S-au făcut mici schimbări în echipaje, în funcție de selecțiile pe care le-am avut. Am încercat să formăm și să consolidăm unele echipaje competitive, pentru această competiție de la Plovdiv. Anul acesta, nu am mai făcut cantonament în Italia, avem o pregătire destul de scurtă pe apă și sunt curios cum se vor comporta sportivii, în aceste condiții”, a declarat Dorin Alupei.
„Cea mai importantă schimbare pot să spun că este renunțarea la echipajul clasic de dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar. Acum, Simona este în barca de dublu rame, în timp ce Ancuța este în barca de patru rame. Evoluează foarte bine. Cred că și pentru ele, din punct de vedere psihic, a fost binevenită această schimbare”, a completat Dorin Alupei, antrenorul coordonator al lotului olimpic de canotaj.
De altfel, antrenorii au luptat cu rutina și cu plafonarea, făcând schimbări în ambarcațiuni, permutări prin care obișnuințele să facă loc provocărilor, în noile echipaje propuse, cu mai multă competitivitate. Punct și de la capăt! Cu un suflu proaspăt, după cum au sugerat căpitanii lotului, Ancuța Bodnar și Ciprian Tudosă.
„Ne bucurăm foarte mult că a sosit clipa să plecăm la prima competiție importantă din acest an, Campionatele Europene. Ne dorim foarte mult să demonstrăm acolo ceea ce am făcut și în antrenamente. A fost o pregătire foarte bună. Suntem mai pregătiți și mai motivați ca niciodată și ne dorim să ne întoarcem de acolo cu rezultate cât mai strălucitoare”, a spus Bodnar, medaliată de două ori cu aur și o dată cu argint, la Jocurile Olimpice. Ancuța Bodnar va concura la patru rame, separat de prietena și coechipiera ei, în mod tradițional, Simona Radiş, cea care a ales dublu rame, pentru acest început de ciclu olimpic.
„Așa cum a spus și Ancuța, suntem foarte pregătiți pentru acest concurs. O să vedeți unele schimbări în echipe, față de anii anteriori. Plecăm cu încredere maximă către aceste Europene și, spun eu, schimbările care s-au petrecut în ultima perioadă ne dau acel plus de motivație de care aveam nevoie, în anumite situații”, a adăugat Ciprian Tudosă, vicecampion olimpic în 2021, la Tokyo.
Radiș și Bodnar lasă vâslele, pentru rame
Canotorii vor porni spre Plovdiv marți dimineață, cu autocarele, din baza nautică „Elisabeta Lipă” din Siliștea Snagovului, un sat pitoresc aflat la 45 de minute de București, în care timpul dobândește o altă dimensiune în cele 11 luni de cantonament pe an. A fost grea reacomodarea, după trei luni de pauză totală, cum nu am mai avut până acum, recunoaște Simona Radiş.
„A fost nevoie de această pauză, fiindcă noi, în ultimii ani, am fost supuse presiunii și așteptărilor și aceasta este ca o gură de aer. Încercăm jocuri noi, echipe noi. Anul acesta este despre distracție și remontare, pentru ca, apoi, să revenim mai puternice. Suntem neschimbate (n.r. Simona și Ancuța), în aceeași cameră, avem aceeași relație de prietenie. Suntem ca două surori, într-adevăr. Va rămâne, pentru totdeauna, așa, nu se schimbă, indiferent de echipele în care noi vom concura și indiferent de obstacolele care vor apărea în drum”, a comentat Radiș modificările survenite în acest an.
Indiferent de competiție, standardele rămân ridicate, chiar dacă presiunea nu mai este atât de mare. „Vremea ne-a pus bețe în roate, dar noi încercăm să ne adaptăm. Chiar și astăzi, pe ploaie, noi am ieșit pe apă și ne-am făcut antrenamentul. Mâine dimineață, la primă oră, ne urcăm în autocar și plecăm la drum. Un drum lung, fiindcă Plovdiv nu este chiar atât de aproape și, din ce am văzut, și acolo va ploua, așa că numai bine ne-am acomodat. Cred că, până la urmă, obiectivele trebuie să rămână, mereu, sus. Noi am demonstrat, până acum, că suntem o federație puternică, am adus foarte multe medalii strălucitoare și nu ne permitem să lăsăm ștacheta jos. Noi, în continuare, ne dorim să păstrăm linia aceasta ascendentă și, cu siguranță, așteptate sau neașteptate, rezultatele și medaliile vor veni”, a dat asigurări Simona Radiș, cea care va face pereche, în premieră, cu Magdalena Rusu, la dublu rame. Ele vor dubla în proba de 8 plus 1, la care au strălucit, anul trecut, la Jocurile Olimpice de la Paris.
Enache și Cornea au un nou antrenor
De la prezentarea lotului, de luni, a lipsit chiar președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă. Șefa canotajului a lăsat însă un mesaj, și anume că sportivii vor merge fără presiune la Europene. O idee inedită, contrazisă însă de cei mai aprigi canotori, campionii olimpici și europenii la dublu vâsle, Florin Enache și Andrei Cornea. Valul de schimbări din acest început de ciclu olimpic nu i-a afectat și pe ei. „Suntem în aceeași formulă, dar mai maturi”, spune Enache. Le-au lipsit competițiile, adrenalina și mai ales adversarii, pentru că ei îi fac mai puternici.
Florin și Andrei nu vor mai fi antrenați de Cosmin Boguș, ci de Bogdan Codrici.
„Aceste Campionate Europene pe care le vom întâmpina ne vor aduce o nouă experiență pentru Los Angeles, pentru că, după cum bine știm, Los Angeles 2028 este obiectivul nostru principal. Noi ne vom întoarce mai puternici de la Europene, atât echipajul nostru de dublu, cât și toate celelalte echipaje, pentru că noi nu mergem să câștigăm medaliile de aur. Medaliile de aur sunt doar niște embleme. Ceea ce ne învață este cum putem face noi să devenim mai buni pe pista de concurs și nu numai”, a transmis Florin Enache.
„Noi suntem un echipaj nou, n-am avut foarte mult timp împreună, înainte de Jocurile Olimpice. Mai avem câteva medalii pe care dorim să le cucerim, mai avem câteva obiective pe care ne-am dori să le îndeplinim, în acest echipaj. Los Angeles ne-am dori să îl ducem împreună și la fel de strălucitor. Din fericire, eu cu Florin, de fiecare dată, spunem că nu avem ce să avem presiune și nu punem presiune pe noi, pentru că misterul nu-ți aduce neapărat o presiune. Până la urmă, asta este. Este un mister, pe care noi trebuie să-l deslușim la Europene”, a adăugat Andrei Cornea.
„Am auzit multe vorbe, spunând că România nu va mai fi la fel, după plecarea fostului antrenor coordonator. Nu este adevărat. Noi vom demonstra și vom arăta că, până la urmă, România este aceeași. Sportivii sunt la fel de determinați și vom arăta lumii că noi facem echipa”, a conchis Cornea.
Echipajele României, pentru Europenele de canotaj
FEMININ
- Simplu - Alexandra Ungureanu;
- Dublu rame - Magdalena Rusu și Simona Radiș;
- Dublu vâsle - Andrada Moroșanu și Mariana Dumitru;
- Patru rame - Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar și Amalia Bereș;
- Patru vâsle - Emanuela Ciotău, Cristina Drugă, Mădălina Cornea și Patricia Cireș;
- 8+1 - Andreea Popa, Iuliana Buhuș, Daria Dinulescu, Roxana Anghel, Iulia Bălăucă, Geanina Juncanariu, Simona Radiș, Magdalena Rusu și Victoria Petreanu.
MASCULIN
- Simplu - Mihai Chiruță;
- Dublu vâsle - Sebastian Cornea și Marian Enache;
- Dublu rame - Florin Arteni și Florin Lehaci;
- Patru rame - Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă;
- Patru vâsle - Ioan Prundeanu, Iulian Chelaru, Andrei Lungu și Alexandru Gherasim;
- 8+1 - Mihăiță Țigănescu, Alexandru Danciu, Bogdan Baitoc, Claudiu Neamțu, Constantin Adam, Mugurel Semciuc, Alexandru Ciobîcă, Leontin Nuțescu și Adrian Munteanu.