Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV Canotorii, înaintea Europenelor: Simona Radiș și Ancuța Bodnar vor concura separat

România pregătește câteva schimbări pentru Campionatele Europene de canotaj care se vor desfășura între 29 mai și 1 iunie, la Plovdiv, în Bulgaria.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș vor concura separat, la Europenele de la Plovdiv Foto: Gabi Bucur

Articol de Gabriel Bucur, 22 Mai 2025, 09:37

Canotorii români, în frunte cu cei medaliați cu aur și argint la Jocurile Olimpice de la Paris, se pregătesc pentru prima competiție internațională, după mai bine de nouă luni de pauză. Campionatele Europene de canotaj se vor desfășura între 29 mai și 1 iunie, la Plovdiv, în Bulgaria, și reprezintă primul reper din noul ciclu olimpic pentru Los Angeles 2028. Anul trecut, România a fost a doua în clasamentul Europenelor de la Szeged.

Pentru prima dată de când au câștigat titlul olimpic la Tokyo, Simona Radiș (26 de ani) nu va mai face echipă cu Ancuța Bodnar (26 de ani), la dublu vâsle, probă în care au strălucit inclusiv la patru Europene și la două Mondiale. La Paris, Simona și Ancuța au câștigat argintul, în vreme ce la Europenele precedente au fost pe locul 3.

„A fost foarte dificilă reacomodarea cu antrenamentele. Au fost trei luni în care am rupt legătura cu sportul de performanță, chiar și cu mișcarea. A fost o pauză completă și s-a resimțit cu vârf și îndesat, la întoarcerea în cantonament. Dar m-am motivat și am revenit în formă. Pentru mine, va fi o ediție diferită. Fiind primul an după Jocurile Olimpice, am vrut să avem o relaxare psihică, atât eu, cât și Ancuța Bodnar, colega mea de dublu vâsle. Astfel, am luat decizia de a concura în alte echipe. Eu, de exemplu, voi concura în barca de dublu rame, apoi, probabil, voi urca și în barca de 8+1”, a povestit Simona Radiș, în emisiunea Contracronometru, la Radio România Actualități.

O nouă olimpiadă vine cu un suflu proaspăt și cu schimbări de mentalitate, nu doar de echipaj. Așteptările au dispărut și, odată cu ele, și presiunea din exterior, spune Simona Radiș.

„Pentru mine, presiunea abia acum s-a eliberat. Au fost niște ani foarte grei. Mi-am propus să scap de tot ce înseamnă stres și așteptări din partea celorlalți și am zis să fac canotaj doar fiindcă îmi place. Încetul cu încetul, am reușit să fac mai puternic acest gând. Nu mai am așteptări și fac sport de performanță fiindcă îmi place. Așteptările nu au de ce să vină, pentru că voi concura la dublu rame, o probă nouă, un joc nou, o încercare nouă. Experiența dobândită va fi precum aurul, pentru următoarele competiții”, a conchis SImona Radiș, înaintea plecării spre Europenele de la Plovdiv.

Campionii olimpici și europeni en titre la dublu vâsle masculin, Florin Enache (29 de ani) și Andrei Cornea (25 de ani), vor rămâne în aceeași barcă, doar că obiectivele lor vor fi nuanțate, a dezvăluit Florin, la Radio România Actualități.

„Pe umerii mei nu există mai deloc presiune. Nu mă stresez din cauza anumitor obiective sau pentru că echipajul meu nu rulează cum ar trebui, în ziua respectivă. Învăț și sunt nerăbdător să văd următoarele provocări. Nu pun presiune pe mine niciodată, pentru că asta poate fi o piedică, o frână în mentalitatea mea și nu am nevoie de așa ceva. Accept schimbările majore, schimbarea loturilor, a antrenorilor”, a precizat Florin Enache.

Campionatele Europene de canotaj din Bulgaria vor însemna un prim test cu adversarii din străinătate, unii dintre ei promovați de curând la nivel de seniori sau sportivi reașezați în bărci, în funcție de criteriile de ordin fizic și mental. „Să vedem ce echipaje înfloresc”, este ideea împărtășită de Florin Enache.

„În cazul meu, readaptarea la efort a fost mai complicată, față de anii precedenți, deoarece, atingându-ne obiectivele, m-am focusat mai mult pe refacerea psihică și mentală, mai întâi. Readaptarea la cantonament a fost mai grea. Nu e ușor să stai 10-11 luni pe an într-o bază sportivă. Ușor-ușor, ne apropiem de Europene și vedem un vârf de formă. Da, echipajul nostru de dublu vâsle rămâne în aceeași formă ca la Jocurile Olimpice, doar că au trecut aproape nouă luni de la ultima competiție a nostră internațională și va fi ceva nou, vom încerca să ne redescoperim la aceste Europene, pentru că obiectivele noastre au fost atinse, anul trecut. Să vedem și ce echipaje de afară înfloresc. Dar noi rămânem în același echipaj, eu și Andrei Cornea”, a specificat Florin Enache.

Elisabeta Lipă: „Încercăm echipaje noi”

Președinta Federației Române de canotaj, Elisabeta Lipă (60 de ani), a povestit în emisiunea Contracronometru, la Radio România Actualități, despre ultimele pregătiri de pe lacul Snagov, înaintea plecării spre Plovdiv.

„Pregătirile decurg foarte bine. Sportivii au avut parte de o vacanță prelungită, după Paris. Încercăm echipaje noi, pentru că trebuie să testăm piața, să vedem cu ce echipaje vom participa la Jocurile Olimpice din 2028. Sunt lucruri normale, pe care antrenorii le fac. Marți, delegația va pleca spre Plovdiv. Luni, vom prezenta echipajele, la Siliștea Snagovului”, a anunțat Elisabeta Lipă.

Se pregătesc modificări în regulamentul de concurs, pentru ediția americană a Jocurilor Olimpice de vară din 2028. Distanța pe care canotorii se vor întrece va fi scurtată la 1,5 kilometri, față de cei doi kilometri din prezent. De asemenea, vor fi introduse probe pentru echipaje mixte (fete și băieți).

„Calificările olimpice vor fi în 2027 și vor fi pe distanța normală (n.r. doi kilometri). Doar la Jocurile Olimpice, distanța va fi mai scurtă. Ce este nou în desfășurarea Campionatelor Europene care urmează este că nu vom mai avea recalificări. Sita cerne foarte tare și atunci trebuie să fii primul tot timpul sau să ai un timp bun. Pentru că adversarii din celelalte serii îți pot lua locul în finală. Iar probele mixte vor fi introduse pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles începând cu Mondialele din acest an”, a declarat Elisabeta Lipă, la Radio România Actualități.

Dorin Alupei este noul antrenor coordonator al lotului olimpic de canotaj al României, după plecarea intempestivă a italianului Antonio Colamonici, la scurt timp după Jocurile Olimpice de anul trecut. De altfel Colamonici devenise, de puțin timp, și cetățean român.

„Nu știu de ce a plecat. A stat șapte ani la noi, are o familie numeroasă în Italia, cu patru copii. Cert este că la noi a fost respectat și performanța i-a fost răsplătită. A lăsat în urmă zece antrenori care i-au fost alături, care au dus greul antrenamentelor, inclusiv Dorin Alupei, care a fost mâna lui dreaptă. Ei continuă munca”, a ținut să precizeze Elisabeta Lipă, înaintea Europenelor la care îl poate reîntâlni pe Colamonici, devenit, între timp, coordonatorul lotului Italiei.

Cum se face selecția la canotaj

Rețeta succesului din canotaj a suscitat admirația unor sportivi și antrenori din alte sporturi, precum kaiac-canoe, rugby, yachting. Acum câteva zile, singurul român inclus în Hall of Fame-ul rugby-ului la nivel mondial, Mircea Paraschiv, a lăudat maniera în care canotajul își primenește loturile de copii.

„Selecția se face ca înainte. Vârsta a scăzut, de la 14 ani la 11-12 ani. Selecția este continuă. Antrenorii noștri, dacă se duc în concediu și văd un copil pe stradă, intră în vorbă cu el și îl invită la centrele noastre de pregătire. Se duc prin școli, de asemenea. Se duc la preotul din sat, merg la primarul din comună și, din vorbă în vorbă, datorită medaliilor cucerite la Tokyo, la Paris, normal că sunt foarte cunoscuți. Este mai ușor să te prezinți la școală ca antrenor de canotaj. Doar că scade baza de selecție. Dacă îți vin doi-trei copii, din 50 de copii. Înainte, veneau câte 30 din 50”, a povestit Elisabeta Lipă.

Bulgaria găzduiește Campionate Europene de canotaj, la Plovdiv, la un an după ce Ungaria a organizat același eveniment la Szeged și la doi ani de la Campionatele Mondialele de canotaj din capitala Serbiei, Belgrad. Spre deosebire de țările vecine amintite, România încă nu are o pistă olimpică de canotaj. În ultima vreme, două proiecte au fost vehiculate: varianta Lacului Pantelimon, cu stația de metrou omonimă în apropiere, și proiectul anunțat de federație alături de Compania Națională de Investiții Rutiere, prin care groapa din care se va escava pământ pentru drumul de mare viteză București - Giurgiu va deveni lac artificial.

„Varianta realistă este lacul Pantelimon, unde proiectul este într-o fază mai avansată decât varianta lacului din groapa de împrumut pentru drumul de mare viteză București-Giurgiu. Dar sunt convinsă că de la Uniunea Europeană vom găsi înțelegere și pentru acel proiect”, a încheiat Elisabeta Lipă intervenția în emisiunea Contracronometru.

Canotajul a adus cinci dintre cele nouă medalii ale României la Jocurile Olimpice din Paris:

  • aur pentru Andrei Cornea și Marian Enache, la dublu vâsle masculin
  • aur pentru Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Petreanu, la 8+1 feminin
  • argint pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar, la dublu vâsle feminin
  • argint pentru Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel, la dublu rame feminin
  • argint pentru Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc, la dublu vâsle categorie ușoară feminin
Veteranul Luka Modric şi-a anunțat plecarea de la Real Madrid după 13 sezoane
Sport 22 Mai 2025, 19:16

Veteranul Luka Modric şi-a anunțat plecarea de la Real Madrid după 13 sezoane

Luka Modric (39 de ani) și-a anunțat oficial, joi, plecarea de la Real Madrid printr-un mesaj postat pe rețelele de...

Veteranul Luka Modric şi-a anunțat plecarea de la Real Madrid după 13 sezoane
Roland Garros 2025: Româncele de pe tabloul principal și-au aflat adversarele din primul tur
Sport 22 Mai 2025, 18:26

Roland Garros 2025: Româncele de pe tabloul principal și-au aflat adversarele din primul tur

La turneul de Grand Slam Roland Garros, cele cinci românce de pe tabloul principal și-au aflat adversarele din runda...

Roland Garros 2025: Româncele de pe tabloul principal și-au aflat adversarele din primul tur
Ciclism. 5 medalii pentru România în prima zi a Balcaniadei de şosea
Sport 22 Mai 2025, 11:14

Ciclism. 5 medalii pentru România în prima zi a Balcaniadei de şosea

Mara Perşoiu şi Gabriel Andronache au cucerit medalia de aur în proba de contratimp individul rezervată cadeţilor

Ciclism. 5 medalii pentru România în prima zi a Balcaniadei de şosea
Europa League: Tottenham, noua deținătoare a trofeului
Sport 22 Mai 2025, 00:16

Europa League: Tottenham, noua deținătoare a trofeului

Tottenham Hotspur a câștigat Europa League. La Bilbao, londonezii au învins-o pe Manchester United, cu scorul de...

Europa League: Tottenham, noua deținătoare a trofeului
Fotbal: Naționala de tineret, amical cu Georgia înaintea Campionatului European
Sport 21 Mai 2025, 17:33

Fotbal: Naționala de tineret, amical cu Georgia înaintea Campionatului European

Federația Română de Fotbal a anunțat miercuri, că naționala de tineret antrenată de Daniel Pancu va disputa un amical cu...

Fotbal: Naționala de tineret, amical cu Georgia înaintea Campionatului European
Fotbal: Tottenham – Manchester United, ora 22:00, în finala Europa League
Sport 21 Mai 2025, 15:07

Fotbal: Tottenham – Manchester United, ora 22:00, în finala Europa League

"Catedrala" San Mames din Bilbao găzduiește a 6-a finală sută la sută englezească din istoria cupelor europene. Tottenham și...

Fotbal: Tottenham – Manchester United, ora 22:00, în finala Europa League
Șumudică pleacă de la Rapid, iar Ianis Hagi de la Rangers
Sport 20 Mai 2025, 21:47

Șumudică pleacă de la Rapid, iar Ianis Hagi de la Rangers

Clubul de fotbal Rapid a oficializat despărțirea de antrenorul Marius Șumudică. Din august în Giulești, Șumudică...

Șumudică pleacă de la Rapid, iar Ianis Hagi de la Rangers
Tenis de masă: Bernadette Szocs, în optimi la Campionatul Mondial
Sport 20 Mai 2025, 18:46

Tenis de masă: Bernadette Szocs, în optimi la Campionatul Mondial

La Campionatul Mondial de tenis de masă de la Doha, în Qatar, Bernadette Szocs s-a calificat în optimi. În...

Tenis de masă: Bernadette Szocs, în optimi la Campionatul Mondial