Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO: Premierul Belgiei, vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul belgian Alexander De Croo şi premierul Nicolae Ciucă au vizitat Baza Mihail Kogălniceanu.

VIDEO: Premierul Belgiei, vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu
foto: Sorin Cealera.

Articol de Radiojurnal, 13 Aprilie 2022, 10:27

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul belgian Alexander De Croo şi premierul Nicolae Ciucă au vizitat Baza Mihail Kogălniceanu

Preşedintele Kaus Iohannis a vorbit din nou astăzi despre inportanţa consolidării flancului estic al NATO şi despre coeziunea aliaţilor ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. El s-a adresat militarilor din statele NATO de la baza militară Mihail Kogălniceanu, le-a mulţumit pentru prezenţa în România şi a mai spus că această bază este o dovadă a solidarităţii Alianţei:


Klaus Iohannis: Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât și robust al Alianței Nord Atlantice la orice provocare sau amenințare posibilă. După cum am decis la recentul summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul estic şi la Marea Neagră. Acţionăm pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a celor patru noi grupuri de luptă, dintre care unul va fi în România.


Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis este din nou la baza Mihail Kogălniceanu, de această dată, împreună cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo şi cu premierul Nicolae Ciucă. 300 de militari belgieni se află în România din martie şi sunt vizitaţi acum de şeful Guvernului de a Bruxelles.

El a spus că NATO va rămâne o alianţă defensivă, dar decisă să apere teritoriul statelor membre. Exact asta e misiunea trupelor belgiene care sunt în România, a mai declarat premierul Alexander De Croo

LIVE VIDEO:

UPDATE: Alocuţiune a premierului Nicolae Ciucă la Baza Mihail Kogălniceanu

Nicolae Ciucă: Excelența voastră, domnule președinte, domnule prim-ministru De Croo, doamnelor și domnilor, dragi soldați,
Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc, prin prezența și acțiunile derulate în România, că NATO reprezintă cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre și pentru că NATO nu este doar cartierul general de la Bruxelles, ci și aici, în teren. Trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI. Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră.
Domnule prim-ministru De Croo, vă mulțumesc pentru contribuția la decizia NATO de implementare a planului de răspuns gradual. Trebuie să creăm și să consolidăm o postură de apărare și descurajare eficientă în flancul de est al NATO. Ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră pentru noua formă a conceptului strategic NATO, care trebuie să cuprindă amenințarea Rusiei sub forma ei reală, care necesită întărirea prezenței permanente a NATO în Flancul de est./mcimpoaca/dsirbu/ Trebuie să luăm în serios apărarea și să o reflectăm în deciziile noastre. Este timpul să trecem de la prezența înaintată la apărarea înaintată și la implementarea deciziei luate de liderii noștri pe 24 martie, la summitul extraordinar de la Bruxelles. Invazia Rusiei în Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimii ani. Condamnăm ferm invazia masivă din Ucraina. Condamnăm atacurile nemiloase ale trupelor rusești asupra civililor, încălcând prevederile legilor internaționale și ale umanității și le plangem pierderile tragice de vieți omenești, suferințele umane enorme și distrugerile provocate de invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei. Este datoria noastră să ajutăm refugiații ucraineni și familiile lor și pe cei strămutați. De aceea, am înființat un coridor umanitar pentru a alina tragedia prin care trec, pentru a le da speranța și pentru a le arăta că nu sunt singuri. Suntem alături de Ucraina./azamfir/dsirbu/ Atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt solidare cu poporul ucrainean și cu guvernul său. Aliații sunt uniți pentru a sprijini întru totul suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional. Acțiunile agresive ale Rusiei au determinat aliații să activeze planurile NATO pentru apărare pentru a proteja Alianța. SACEUR a decis să disloce elemente ale forțelor NATO de răspuns. Este pentru prima dată când acestei forțe au fost dislocate într-un context de apărare colectivă. Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, militarilor prezenți astăzi, împreună cu frații voștri români și tuturor trupelor aliate, care demonstrează cât de puternică este solidaritatea membrilor NATO. NATO va continua să ia toate măsurile și deciziile necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților. Angajamentul nostru pentru a respecta prevederile articolului 5 din Tratatul de la Washington este de neclintit. Suntem uniți pentru a proteja și apăr
a Alianța. Libertatea va învinge opresiunea. Vă mulțumesc!

UPDATE: Alocuţiune a preşedintelui Klaus Iohannis la Baza Mihail Kogălniceanu

RADOR (13 aprilie)
Klaus Iohannis: Dle prim-ministru al Regatului Belgiei, domnule prim-ministru al României, domnule general, șef al Statului Major al Apărării, dragi militari, excelențe, doamnelor și domnilor,
Mulțumesc tuturor aliaților noștri pentru prezenţa în România alături de noi. Bine ați venit în țara noastră! Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unității, coeziunii și solidarității care există la nivelul NATO. Salut prezenţa astăzi, aici, a dlui prim-ministru De Croo, cu care ieri am avut consultări politice foarte bune. Încă din anul 2014, ca urmare anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, NATO a început un proces complex de adaptare. Am fost conștienți că ne confruntăm cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri și amenințări și de conduita tot mai agresivă a Federației Ruse în plan regional. Astfel a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul estic. Agresiunea brutală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat însă fundamental securitatea regională, europeană, euroatlantică și are proiecții negative la nivel global, pe mai multe paliere chiar. De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, greu încercată de această agresiune, NATO și Uniunea Europeană au luat măsuri concrete și consistente. România a acționat, la rândul său, rapid și eficient, atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul societății civile./dsirbu/ Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei și am primit pe teritoriul nostru toți refugiații care s-au îndreptat către noi, oferindu-le sprijin, cazare și asistență medicală. În plus, am pus în funcțiune pe teritoriul țării noastre un hub logistic care asigură colectarea și transportul donațiilor umanitare internaționale către Ucraina. Dincolo de aspectele umanitare, este evident că mediul de securitate internațională a suferit modificări radicale. În consecință, ar trebui să luăm măsuri corespunzătoare de răspuns strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare. Astfel, NATO a sporit măsurile de pregătire a forțelor militare aliate și de consolidare a posturii aliate pe Flancul estic.
Dragi militari români și cei din alte state membre NATO, vă aflați aici umăr lângă umăr și sunteți, astăzi, expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea și apărarea aliată în regiunea Mării Negre. Mulțumesc, domnule prim-ministru De Croo, pentru contribuția militarilor belgieni aflați pe teritoriul României! Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât și robust al Alianței Nord Atlantice la orice provocare sau amenințare posibilă. După cum am decis la recentul summit de la Bruxelles, vom accelerat transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul estic şi la Marea Neagră./mnecula/dsirbu/ Acţionăm pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a celor patru noi grupuri de luptă, dintre care unul va fi în România. Acesta va contribui, alături de celelalte structuri aliate, la întărirea securității pe întregul Flanc estic, în mod coerent și unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezenței aliate pe flanc. Dragi militari aliaţi, prezenţa dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, și o dimensiune simbolică. Împreună cu colegii voștri, militarii români, protejați şi apăraţi valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă. Numai împreună putem asigura securitatea şi bunăstarea cetățenilor noștri. Vă doresc succes în activitățile de pregătire pe care le veți întreprinde, precum și misiunile în care veți fi angajați. Vă mulțumesc!

---Știrea inițială---

Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, va vizita astăzi, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde se află şi un contingent belgian din cadrul Forţei de răspuns a NATO, alături de alte forţe aliate.

El a fost primit ieri de şeful statului român, discuţiile vizând conflictul din Ucraina şi consolidarea prezenţei aliate pe Flancul de est.

Fostului premier Theodor Stolojan spune că sistemul public de pensii este depășit
România 08 Decembrie 2022, 00:21

Fostului premier Theodor Stolojan spune că sistemul public de pensii este depășit

În opinia sa, principala problemă a sistemului este faptul că oameni cu aceeaşi vechime, contribuţie şi pregătire au...

Fostului premier Theodor Stolojan spune că sistemul public de pensii este depășit
Proiectul de buget pentru anul viitor intră joi pe ordinea de zi a ședinței de guvern
România 07 Decembrie 2022, 20:51

Proiectul de buget pentru anul viitor intră joi pe ordinea de zi a ședinței de guvern

Calculele au în vedere o creștere economică de 2,8% din Produsul Intern Brut, o rată anuală a inflației de 8%, număr...

Proiectul de buget pentru anul viitor intră joi pe ordinea de zi a ședinței de guvern
Premierul României consideră că obiecţiile Austriei faţă de aderarea ţării la Spaţiul Schengen sunt nejustificate
România 07 Decembrie 2022, 20:47

Premierul României consideră că obiecţiile Austriei faţă de aderarea ţării la Spaţiul Schengen sunt nejustificate

Miniştrii de Interne din statele Uniunii Europene urmează să voteze joi, 8 decembrie, dacă vor primi în Schengen...

Premierul României consideră că obiecţiile Austriei faţă de aderarea ţării la Spaţiul Schengen sunt nejustificate
Poluarea de pe Dunăre din zona Porţilor de Fier s-a diminuat
România 07 Decembrie 2022, 18:05

Poluarea de pe Dunăre din zona Porţilor de Fier s-a diminuat

Din primele concluzii ale anchetei, petele de petrol apărute pe suprafaţa apei ar proveni chiar de la echipamentele...

Poluarea de pe Dunăre din zona Porţilor de Fier s-a diminuat
Modificare la Legea circulaţiei pe drumurile publice
România 07 Decembrie 2022, 17:29

Modificare la Legea circulaţiei pe drumurile publice

Modificare la Legea circulaţiei pe drumurile publice
Cod galben de ceaţă şi polei în mai multe zone din judeţele Bacău şi Botoşani
România 07 Decembrie 2022, 17:02

Cod galben de ceaţă şi polei în mai multe zone din judeţele Bacău şi Botoşani

Cod galben de ceaţă şi polei în mai multe zone din judeţele Bacău şi Botoşani
CE a aprobat planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicii Agricole Comune
România 07 Decembrie 2022, 16:37

CE a aprobat planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicii Agricole Comune

Planul ţării noastre urmăreşte îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă ale fermierilor şi a competitivităţii...

CE a aprobat planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicii Agricole Comune
N. Dan: Primele tramvaie noi cumpărate de la Arad urmează să fie puse în circulație pe linia 41, în weekend
România 07 Decembrie 2022, 15:23

N. Dan: Primele tramvaie noi cumpărate de la Arad urmează să fie puse în circulație pe linia 41, în weekend

Primele 15 tramvaie noi cumpărate de la Arad vor fi puse în circulație pe linia 41 peste câteva zile, cel mai probabil...

N. Dan: Primele tramvaie noi cumpărate de la Arad urmează să fie puse în circulație pe linia 41, în weekend