Ascultă Radio România Actualitaţi Live

V Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, despre recensământul populaţiei

Invitatul rubricii Apel Matinal a fost ,Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

V Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, despre recensământul populaţiei
Foto arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 21 Martie 2022, 09:21

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 martie, ora 8:31) - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petricani şi Cătălin Cîrnu

Daniela Petricani: Recensământul populației și locuințelor a început acum o săptămână. O modalitate de a ne cunoaște capacitățile, limitele și de a putea participa și la viața comunității europene, în special în ceea ce privește reprezentativitatea în structurile politice ale Uniunii, cât și la accesul financiar.

Cătălin Cîrnu: Încercăm să aflăm mai multe amănunte de la invitatul ediţiei de astăzi, Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică, instituția ce gestionează recenzarea. Bună dimineața.

Vladimir Alexandrescu: Bună dimineaţa.

Cătălin Cîrnu: Cetățenii mai au la dispoziție șapte săptămâni pentru autorecenzare cu ajutorul mijloacelor electronice, fie că vorbim de calculator, de laptop, tabletă sau smartphone, toate însă conectate la internet. Ce concluzie am putea trage acum, după șapte zile, apropo de disponibilitatea cetățenilor de a se autorecenza?

Vladimir Alexandrescu: După şapte zile de autorecenzare, concluzia nu poate să fie decât una pozitivă, în sensul că populația a dovedit dorință de a participa la acest demers care, așa cum spuneaţi şi dvs, este unul esenţial pentru societatea românească, pentru statul român în general şi, pentru a fi mai direcţi și mai simpli în susținerea acestei afirmații, voi spune că aseară, la ora 23:00, erau finalizate 667.000 de înregistrări şi erau în diverse cursuri de realizare 923.000 de chestionare, care fuseseră deja create.

Daniela Petrican: Am spus teoretic şapte zile de când a început autorecenzarea, dar știm bine că, în primele zile, platforma recensământromânia.ro a funcționat cu sincope. În momentul actual platforma electronică funcționează fără incidente?

Vladimir Alexandrescu: Numai în prima zi au fost nefuncţionări complete și corecte ale platformei. Începând din a doua zi, platforma a funcționat non stop, fără întrerupere și fără niciun fel de probleme, așa încât sunt toate condițiile ca și în zilele următoare numărul de autorecenzări să crească, mai ales că vom putea conta într-o măsură și mai mare pe acea autorecenzare asistată, care este specifică mai ales zonelor rurale, unde nu toată populaţia dispune de instrumentele pentru a putea accesa site-ul şi, dincolo de asta, nu dispunem nici de cunoştinţele necesare pentru a putea proceda.
Şi atunci e voie de un recenzor asistent, care să asigure încărcarea informațiilor pe care populația dorește să le ofere. Așa cum spuneam, dorința de autorecenzare este una la nivelul așteptărilor, poate chiar ușor peste așteptări, ceea ce ne dă speranțe că vom reuși să atingem la sfârșitul acestei perioade, atât acel prag pe care ni l-am fixat fără să îl fi impus cineva de măcar 35% din populație recenzată prin autorecenzare și să intrăm în ultima fază a recensământului, din 16 mai, cu acest avantaj de a avea mai puține locuințe de vizitat.

Cătălin Cîrnu: Pe teritoriul țării sunt foarte multe centre, acolo unde sunt și recenzori. Săptămâna trecută, am aflat de la corespondentul nostru în județul Galați, Maria Măndiță, că unii dintre recenzori nu soseau la programul de lucru. Dar, cetățenii care locuiesc în zonele rurale, îndepărtate de un oraș sau cei din localități izolate, ce ar trebui să facă sau poate să aștepte?
Vladimir Alexandrescu: Pentru cetăţenii care sunt în zone izolate este evident că nu se puteau face centre de autorecenzare și în acele zone. Ei vor rămâne pentru ultima etapă a recensământului, când sigur vor fi vizitați acolo unde se găsesc, deci la locuințele lor, de recenzori care, înarmați cu tablete, marea noutate față trecutele recensăminte este această înregistrare direct pe tabletă, şi recenzorii vor prelua toate informaţiile şi de la cei care se află în asemenea localități.

Cătălin Cîrnu: Am completat și eu chestionarul, săptămâna trecută. Am sesizat însă că unele întrebări din chestionar nu au suficiente variante de răspuns, astfel încât cel care completează să bifeze o opțiune. Şi vă spun sincer, la ultima întrebare, formulez din memorie, parcă în ce domeniu de activitate activează societatea unde lucrați? M-am tot uitat, o dată, de două ori, de trei ori, am discutat și cu Viorela Pănculescu, a mea colegă, domeniul mass-media nu există. Se vor mai adapta întrebări pe parcurs sau va rămâne chestionarul deja, cel care este?

Vladimir Alexandrescu: Nu, deci nu se mai poate face niciun fel de adaptare, pentru că odată intrat pe flux chestionarul este așa cum se află în momentul de față şi legat pe ceea ce spuneați, de fapt, ultima întrebare din chestionar este una care ține de modul în care am perceput perioada de pandemie.

Daniela Petricani: Potrivit directorului Institutului Național de Statistică, domnul Tudorel Andrei, de acum înainte populația rezidentă din orașe și comune va putea fi calculată anual. La ce foloseşte această funcţiune?

Vladimir Alexandrescu: Calculul anual al populației din localități este extrem de important pentru a putea ca la nivel local să se demareze, să se elaboreze şi să se pună în aplicare toate planurile de dezvoltare, atât cele care țin de administrația publică, cât și cele care țin de inițiative private, deci de investitori. Orice investiție se bazează în primul rând și pe resursele umane care există într-o anumită zonă şi într-o anumită perioadă a anului. Or, cunoașterea an de an a acestor lucruri dă posibilitatea să elaboreze niște planuri de dezvoltare, repet, și la nivel administrativ, dar şi la nivel antreprenorial, care să fie întemeiate pe o realitate certă, se poate conta pe atâţia oameni cu asemenea pregătire şi aşa mai departe. Deci valori care nu pot fi preluate decât /cu ocazia/ recensământului.

Cătălin Cârnu: Mai este un amănunt interesant. Recensământul este obligatoriu și astffel vă întreb ce li se poate întâmpla celor care la finalul acestuia, 17 iulie dacă nu greșesc este data, nu au completat chestionarul.

Vladimir Alexandrescu: Deci recensământul este obligatoriu, așa cum a fost dintotdeauna orice recensământ, nu numai în România, ci şi în lume. Cei care refuză să participe la recensământ, deci este vorba de refuzul de a se da datele atunci când vine recenzorul, riscă amenzi între 1.000 și 3.000 de lei. Noi sperăm însă să nu fie nevoie să se ajungă acolo și mai degrabă stimulul pozitiv din prima etapă, respectiv acea zi liberă care se acordă angajaților dacă se autorecenzează, dar şi dorinţa tuturor de a participa la o acțiune care este de folos nu unei instituții sau alteia, ci este de folos statului român și prin aceasta în cele din urmă foloasele de pe urma culegerii datelor și prelucrării datelor de recensământ se întorc la cei care oferă aceste date.

Daniela Petrican: Apropo de obligativitatea completării acestui chestionar, cum poate fi determinat numărul cetățenilor români din străinătate, dacă din diferite motive nu vor să participe la recensământ?

Vladimir Alexandrescu: Numărul cetăţenilor români din străinătate, deci cei care sunt plecați pentru o perioadă de mai puțin de 12 luni, pentru că cei care sunt plecați pe perioade mai mari de 12 luni au intrat sau vor intra cu ocazia recensămintelor în populația rezidentă a ţărilor unde se află, deci numărul acestora nu se poate afla decât pe baza autorecenzării. Deci la cei care sunt în străinătate contează într-o măsură mult mai mare spiritul civic de care dau dovadă aceştia, pentru că este clar că la ei nu va putea veni, după 16 mai, nici un recenzon. Așa încât depinde exclusiv de ei ca să poată fi luați în considerare, să intre în populația rezidentă a României. Despre ei, o parte din informații se vor prelua, desigur, şi de la rudele pe care le le mai au în ţară, pentru că....

Cătălin Cârnu: Mulţi dintre ei totuși având și proprietăți. Este un chestionar destul de amplu până la urmă. Le spunem și noi celor care încă nu l-au completat. E adevărat că numărul de întrebări nu este același pentru toată lumea. Dar probabil tocmai pentru că nici casele, apartamentele, în fine, sunt mai multe proprietăți. E important să intrăm și să dăm dovadă de spirit civic, așa cum spuneați. Mulțumim pentru prezența alături de noi!

Vladimir Alexandrescu: Cu plăcere. Şi întotdeauna statistica, Institutul Național de Statistică va fi prompt în a răspunde solicitărilor dumneavoastră şi a informa populaţia României, fie că se află în ţară, fie că pentru anumite perioade se află în străinătate, privind evoluţia acestui demers, care, repet, este de importanţă realmente naţională, şi ale cărui date vor fi folosite pentru cel puţin zece ani de acum încolo.

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”
România 26 Aprilie 2024, 14:34

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”

Ministrul sănătății declară că doctorii şi pacienţii „nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat”.

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”
Proiectul aeroportului de la Galati „a fost deblocat”
România 26 Aprilie 2024, 14:28

Proiectul aeroportului de la Galati „a fost deblocat”

Europarlamentarul galatean Dan Nica a anuntat deblocarea proiectului aeroportului din zona Galati-Braila, obiectiv pentru...

Proiectul aeroportului de la Galati „a fost deblocat”
Sărbătoarea bujorului, Floarea Naţională a României, la Zau de Câmpie, județul Mureș
România 26 Aprilie 2024, 14:16

Sărbătoarea bujorului, Floarea Naţională a României, la Zau de Câmpie, județul Mureș

Prima ediţie a Festivalului Bujorului va avea loc în acest week-end, la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, judeţul Mureş....

Sărbătoarea bujorului, Floarea Naţională a României, la Zau de Câmpie, județul Mureș
Medicii ar putea presta servicii private la încheierea programulului de la spitalul de stat
România 26 Aprilie 2024, 13:21

Medicii ar putea presta servicii private la încheierea programulului de la spitalul de stat

Medicii şi pacienţii nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat.

Medicii ar putea presta servicii private la încheierea programulului de la spitalul de stat
Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
România 26 Aprilie 2024, 13:16

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că din anul 2027 ne vom acoperi din din resurse proprii...

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
România 26 Aprilie 2024, 11:51

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex

Trenurile au fost produse în Brazilia, iar prima garnitură ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform...

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
România 26 Aprilie 2024, 11:37

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor, mai ales în pieţe, abatoare şi spaţiile de...

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
România 26 Aprilie 2024, 11:24

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Ei solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei