UNICEF: În România procentul copiilor supraponderali s-a majorat semnificativ
Raportul semnalează faptul că alimentele ultra-procesate înlocuiesc din ce în ce mai mult fructele, legumele și proteinele.

13 Septembrie 2025, 13:45
Medicii îi sfătuiesc pe părinți să aleagă cu atenție alimentele pe care le pun în pachetul pentru școală al copiilor. Produsele pot conține zahăruri și aditivi alimentari în cantități mult mai mari față de cele normale. În România, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 28% dintre copiii cu vârsta între 7 și 9 ani sunt supraponderali, iar 12% superă de obezitate.
Sorina Ispas, medic specialist nutriție și boli metabolice, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă grăsimea viscerală la copii.
Sorina Ispas: Atunci când avem grăsime viscerală în exces, poate să ducă la un risc crescut de boli cardiovasculare, de exemplu, nu numai diabet. De asta grăsimea viscerală trebuie să ne atragă atenția și trebuie monitorizată, trebuie investigată, trebuie observată grăsimea din jurul organelor. Am întâlnit mai mulți copii care au ficat gras, este o altă problemă, la vârste fragede, de 10 ani.
Și UNICEF atrage atenția că în România procentul copiilor supraponderali și obezi a crescut semnificativ. Raportul semnalează faptul că alimentele ultra-procesate înlocuiesc din ce în ce mai mult fructele, legumele și proteinele, într-un moment în care nutriția joacă un rol esențial în creșterea, dezvoltarea și sănătatea mentală a celor mici.